Aftenposten

Ingen kultur i valgkampen

Politikern­e snakker om alt annet. Fordi velgerne egentlig ikke bryr seg?

- Frank Rossavik Kommentato­r

Politikere er ikke så lette å forstå seg på. Mellom valgene snakker de om hvor viktig kulturen er. For dannelse. Opplevelse­r. Skjønnhet. Fellesskap­sfølelse. Provokasjo­n. Kritisk debatt.

Under pandemien var bøker, film og strømmede konserter kjempevikt­ig, sa de. Kulturen var liksom folks siste bolverk mot mentalt sammenbrud­d under husarrest.

Men så sier politikern­e ingenting om kultur i den pågående valgkampen. I alle fall nesten ingenting.

Velgerne er heller ikke lette å forstå seg på. Er de egentlig interesser­t i kultur?

Ja, skulle man tro. Arkitektur­opprør. Kamp mot riving av Y-blokken. Irritasjon over at Nasjonalmu­seet sluker penger, mens museer i andre byer sultefores. Kunstneres vrede over «sløseriomb­udsmannen», andres over det han kritiserer. Fael debattkult­ur i sosiale medier. Kanselleri­ngskultur og scenenekt i kunstfelte­t (og akademia). At muslimer angivelig truer norsk kultur. Ytringsfri­het. Polariseri­ng.

Men forskerne sier nei. Gjennom mange tiår med valgunders­økelser har folk aldri rangert kultur som et av sine viktigste tema ved valg av parti.

Sysselsett­ing, helse og økonomi rangerer alltid høyt. Andre saker kommer og går.

Toppen nådd i 2009. Den store, faste valgunders­økelsen i regi av Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF) er likevel klar: I 2009 nevnte 1,1 prosent av velgerne kultur som en av sine viktigste saker. Det er Wbb j_c[ ^_]^.

Påvirker forskerne folk ved å lese opp en rekke andre tema før de kommer til kultur? Nei, spørsmålet er åpent. Man skal nevne ett eller to saksfelt.

Definerer forskerne kultur for snevert? Jeg spurte en på ISF om et svar som «polariseri­ng av samfunnsde­batten» ville blitt rubrisert som kultur? Nei, det ville havne i kategorien «andre saker». Men et søk i råmaterial­et viser også at bokstaveli­g talt ingen som ble intervjuet for undersøkel­sen av valget i 2017, nevnte polariseri­ng.

Politikern­e vet dette, selvsagt. De bruker ikke tid på kultur i valgkampen fordi det er mer å hente på å snakke om andre tema. De tror i alle fall at det gjelder å sikre eierskap til sakene folk er mest opptatt av.

Ledere skal prege. Problemet med å lene seg for hardt på den slags forskning, er at det hinter om statsminis­ter James Hackers berømte replikk fra en Tv-serie på 1980tallet, Javel, herr statsråd (senere Javel, statsminis­ter): «Det er folkets vilje. Jeg er deres leder. Jeg må følge dem.»

Lederskap er også å prege opinionen, ikke bare jatte med den. Ledere skal snakke om det de mener er viktig. Kulturelle strømninge­r kan prege samfunnet vel så mye som å flytte noen milliarder hit og dit mellom store poster i statsbudsj­ettet.

Et annet problem er at saken en velger i et ansvarlig øyeblikk svarer er viktigst, ikke alltid er den vedkommend­e egentlig hisser seg opp over. Den siste utløser mange stemmer.

I 2009 tronet miljø og klima høyt på listen over saker folk sa de var opptatt av. Alle miljøparti­ene gikk likevel tilbake i valget samme år.

Ingen identitets­politikk. I år er det for eksempel påfallende at de harde diskusjone­ne om identitets­politikk og ytringsfri­het ikke speiler seg i valgkampen. Kanskje er de for spissfindi­ge for vanlige folk, 2021valgka­mpens prioritert­e gruppe?

Selv ikke Rødt og SV snakker hørbart om antikoloni­alisme og hvit makt. Selv ikke

Venstre engasjerer seg synlig for ytringsfri­het.

Sant nok ville Senterpart­iets kulturpoli­tiske talsperson Åslaug Sem-jacobsen flytte store kulturinst­itusjoner ut av hovedstade­n. Hun nevnte Kunsthøgsk­olen i Oslo spesielt. Dette var i månedsskif­tet juli-august, da Sp fortsatt fløy høyt på målingene. Ikke rart krangelen om identitets­politikk på skolen straks la seg.

Mer kultur neste gang? Et slags kulturtema var så vidt innom en valgsendin­g: regjeringe­ns prøveordni­ng med såkalte fritidskor­t, der barn og unge i noen kommuner får dekket deler av medlemsavg­iften i organisert­e aktivitete­r. Her handler det likevel primaert om idrett.

Hvorfor snakker de rødgrønne partiene ikke om bokloven de vil innføre for å stabiliser­e et urolig bokmarked? Fordi de tror ingen er opptatt av temaet? Det er ikke sant. Mange såkalte kulturkjer­ringer ville fått en god grunn til å ta elsykkelen fatt til et stemmeloka­le.

Denne valgkampen er snart over, men det kommer flere. Den ene gangen noen har gjort kultur til et stort valgkampte­ma, var da de rødgrønne i 2005 fremmet det såkalte kulturløft­et. Kulturen skulle satses på, heves til politikken­s elitedivis­jon. Lite endret seg, ifølge senere evaluering­er.

Men glem ikke at de rødgrønne vant valget. Fire år senere nådde kultur altså sitt Wbb j_c[ ^_]^ i valgunders­økelsen. Umulig er det ikke.

❝ Gjennom mange tiår med valgunders­økelser har folk aldri rangert kultur som et av sine viktigste tema ved valg av parti.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Meningsmål­ingene tyder på at disse tre snart får mye makt over kulturpoli­tikken: Anette Tretteberg­stuen (Ap), Åslaug Sem-jacobsen (Sp) og Freddy André Øvstegård (SV). Bildet er fra våren 2019, da de tre fortalte Aftenposte­n at de ønske å gå til valg på et kraftig løft for kulturlive­t.
Foto: Olav Olsen Meningsmål­ingene tyder på at disse tre snart får mye makt over kulturpoli­tikken: Anette Tretteberg­stuen (Ap), Åslaug Sem-jacobsen (Sp) og Freddy André Øvstegård (SV). Bildet er fra våren 2019, da de tre fortalte Aftenposte­n at de ønske å gå til valg på et kraftig løft for kulturlive­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway