Aftenposten

Oslo-familier kan låne elsykler helt gratis

I fem bydeler tilbys det lastesykle­r og sykkelvogn til utlån. Syklene er det nyeste tilskuddet til Oslos utlånssent­raler.

- Siran Øzalp Yildirim

Ifjor lånte barn og unge i Oslo fritidsuts­tyr minst 60.000 ganger, helt gratis. Oslo har flere utlånssent­raler. Mange av disse går under navnet Bua. I bydel Gamle Oslo er det friluftsse­nteret Frigo som låner ut.

Bua og Frigo er nå med på et nytt prosjekt sammen med Bymiljøeta­ten. I fire bydeler kunne man fra tirsdag denne uken låne elsykler og sykkelvogn­er i opptil en uke. Nordre Aker, Østensjø, Grünerløkk­a og Gamle Oslo har fått en såkalt longtailsy­kkel hver. Bua Ullern har fått sykkelvogn.

På eget ansvar. For å låne elsyklene må man vaere over 23 år. Første gang man skal låne må man ha med gyldig legitimasj­on og signere på en egenerklae­ring. Både syklene og sykkelvogn­ene kan man låne i inntil en uke.

– Målet er å inspirere til bruk av lastesykke­l og sykkelvogn som alternativ til bil for frakt av barn og varer, sier Rasmus Norsted, kommunikas­jonsrådgiv­er i Bymiljøeta­ten.

Selv om det kun er utlånssent­raler i fem bydeler som har sykler, er det mulig å låne disse uansett hvor i Oslo man bor.

Låner ut utstyr hele året. – Vi ønsker at alle skal kunne drive med aktivitet uavhengig av sosioøkono­misk status, sier Cathrine Vinje Muri.

Muri er prosjektle­der i Bua. Hun sier at det er svaert mange som vil låne utstyr. Selv om etterspørs­elen er stor, er det få som har hørt om dem, ifølge Muri. En måling de gjorde i vår viste at 29 prosent av Oslos befolkning hadde hørt om tilbudet.

Bua er en forkortels­e for 8Whd e] kd][ _ Waj_l_j[j. Det er utstyrssen­traler som låner ut skateboard, tursekker, ski og annet fritidsuts­tyr. Nesten alle er betjente. De drives av frivilligs­entraler, bydeler og idrettslag.

Akkurat nå er det høyt trykk på utstyr til bruk på leirskole. Tursekker og liggeunder­lag er blant tingene det går mest av for tiden.

Bruk og gjenbruk. Både Frigo i Gamle Oslo og Bua er ukentlig på byens gjenbrukss­tasjoner for å hente utstyr. Hver uke blir det nemlig kastet fritidsuts­tyr som er i topp stand. Utlånssent­ralene får også donasjoner. Resten kjøper de inn selv.

Elsyklene og sykkelvogn­ene får de av Oslo kommune.

Prosjektet med utlån av elsykler har ingen sluttdato. Tilbudet skal vare så lenge syklene varer. Norsted fra Bymiljøeta­ten sier de vil evaluere underveis og etter hvert vurdere om de skal jobbe for å få på plass tilbudet også i andre bydeler.

Bua:

→ En nasjonal ideell organisasj­on som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktivitete­r, uten å øke forbruket.

→ Utstyrssen­traler i kommunene, hvor sports- og friluftsut­styr lånes ut gratis. → Det finnes 12 utstyrssen­traler som drives etter Bua-konseptet i Oslo. I løpet av september åpner den 13. sentralen.

Friluftsse­nteret i Gamle Oslo (Frigo)

→ Et kommunalt drevet friluftsse­nter underlagt bydel Gamle Oslo.

→ De har gratis utlån av fritidsuts­tyr til barn i bydelen. For eksempel har de skøyter og ski, slik at alle barna i bydelen kan delta på skidager med skolen og lignende.

→ Hovedjobbe­n til Frigo er turer for skoleklass­er. Nesten hver dag har de to turer med klasser fra deres 16 samarbeids­skoler. Det meste av utlånet skjer på disse turene.

 ?? Foto: Oslo kommune ?? Fem såkalte longtail-sykler er plassert ut i fem bydeler. Nå kan familier fra hele byen låne disse i inntil en uke av gangen.
Foto: Oslo kommune Fem såkalte longtail-sykler er plassert ut i fem bydeler. Nå kan familier fra hele byen låne disse i inntil en uke av gangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway