Aftenposten

Taliban har flyttet inn i den norske ambassaden

Barnefilme­n «Kurt blir grusom» er for sterk kost. 56 krigere bor nå i Norges ambassade i Kabul og lemper ut bøker og vin. Alt skal brennes.

- F | Kabul Afshin Ismael Journalist afshin.ismaeli@aftenposte­n.no Tor Arne Andreassen Journalist tor.arne.andreassen@aftenposte­n.no

Da Taliban tok makten i Kabul den 15. august, ble mange vestlige ambassader tømt. De ansatte ved den danske og norske ambassaden i bydelen Wazir Akbar Khan ble evakuert dagen før, ingen private eiendeler ble tatt med.

En hel liten gatestump med flere tilhørende hus ligger bak høye murer og digre metallport­er. Men her er det ikke lenger dansker og nordmenn som holder til. Nei, det er Taliban.

Aftenposte­n er i Kabul og tok en tur innom ambassaden. Der ble vi tatt vennlig imot, slik vi så langt er blitt av Talibans soldater. Skulle ikke vi få slippe inn? spurte vi.

Talibans vakter diskuterte seg imellom. Hva skulle de gjøre? Men siden vi viste frem en akkrediter­ing vi har fått fra Taliban, fikk vi lov.

Nå har altså 56 Taliban-medlemmer flyttet inn på norsk jord. Gruppens sjef, Amir Mohammed Mohammed, beklaget rotet. Vi skal rydde opp, forsikret han. Gang på gang la han vekt på at det hadde tatt litt tid før Talibans styrker fikk folk på plass. Det som var av tyveri og vandalisme, sto det forrige regimets folk for, sa han.

Talibans folk hadde samlet sammen flere søppelsekk­er med det de anså som skrot. Deriblant en CD med norske julesanger og en DVD med filmen Kurt blir

grusom. Den likte et eldre Taliban-medlem så dårlig, at han forsøkte å knekke coveret foran fotografen.

Ute i gangen var det en bokhylle der vi blant annet kunne finne Koranen. Lent opp mot bokhyllen sto noe veldig norsk, nemlig et par treski. Passende nok utstyrt med Kandahar-bindinger. Vi forsøkte å gjøre Taliban-medlemmene oppmerksom på det litt pussige i at vi her hadde et par ski med bindinger som heter det samme som en av Afghanista­ns største byer. Men det virket ikke som om det helt sank inn.

I et kott kom vi litt bardus på et yngre Taliban-medlem som sto og strøk skjorten sin. Ambassaden­s strykejern kom godt med.

Et av de mange rommene inneholdt en romaskin. I det tidligere så terrortrue­de Kabul har det ikke vaert bare-bare for ambassadør­en å dra utenfor ambassadeo­mrådet for å trimme. Da har det sikkert vaert greit med en romaskin.

Det var nesten ikke grenser for Taliban-folkenes vilje til å vise oss rundt. Vi fikk se kjelleren, som vi antar også har tjent som vinkjeller. Utenfor kunne vi se restene av maltrakter­te datamaskin­er. Antagelig noe ambassaden­e selv har gjort for å hindre at sensitivt materiale kom i hendene på Taliban.

På veggene ut mot den lille veien mellom ambassaden­s hus, kunne vi se flere veggmaleri­er som viste kvinner i rollen som både politi og militaere. To Taliban-medlemmer stilte seg opp foran et veggmaleri med teksten

Dette området tilhører fremdeles deres land. Dere skal få det tilbake. Vi bare passer på. Amir Mohammed Mohammed

«There can be no peace without women». Der poserte de med skytevåpen.

I løpet av omvisninge­n var vi omkranset av et stort antall Taliban-medlemmer. Det kan godt ha vaert over 30 personer, vi vet ikke helt, vi kom ganske raskt ut av tellingen.

– Vi er 56 medlemmer av Taliban som bor her, fortalte de oss.

– Har dere tatt over disse bygningene fordi alle fra Taliban trenger et sted å bo? spurte vi.

– Dette området tilhører fremdeles deres land. Dere skal få det tilbake. Vi bare passer på, sa Amir Mohammed Mohammed.

Kongebilde tatt med hjem. Når Norge skal tilbake til ambassaden, er høyst uklart. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide har tidligere sagt at det blir en sikkerhets­vurdering. I dag arbeider ambassadep­ersonellet fra Oslo.

Før evakuering­en hadde ansatte ved ambassaden i lengre tid pakket ned og ødelagt utstyr og dokumenter i henhold til instrukser fra departemen­tet. Ikt-sikkerhet ble også ivaretatt, forklarer Trude Måseide, kommunikas­jonssjef i Utenriksde­partemente­t.

– Ambassaden sikret hjemsendel­se av skjermings­verdig og arkivverdi­g materiell takket vaere gode forberedel­ser og tidlig iverksette­lse, sier hun.

Alle utenriksst­asjoner har offisielle bilder av Hans Majestet Kong Harald. Dette bildet ble tatt med tilbake til Norge. I tillegg ble effekter med riksvåpene­t og lignende forsøkt ødelagt for å hindre at Taliban eller andre skal misbruke det.

– Hva mener norske myndighete­r om at ekstremist­er nå opererer på norsk jord?

– Det viktigste når Taliban har tatt seg inn i det norske og danske ambassadek­omplekset, er at skjermings­verdige dokumenter og utstyr er destruert eller uttranspor­tert, sier Måseide.

Talibans talsmann, Zabiullah Mujahid, sa under sin første pressekonf­eranse den 17. august at utenlandsk­e ambassader er viktig for dem. Han lovet at de skulle bli holdt helt sikre, ifølge den afghanske Tv-stasjonen Tolo News.

 ??  ??
 ?? Foto: Afshin Ismaeli ?? Taliban-folkene var mer enn villig til også å vise frem andre etasje.
Foto: Afshin Ismaeli Taliban-folkene var mer enn villig til også å vise frem andre etasje.
 ?? Foto: Afshin Ismaeli ?? Men flaskene med vin og brennevin var det Taliban som hadde hentet ut fra ambassaden­e. Det skal knuses, sier Taliban-krigerne.
Foto: Afshin Ismaeli Men flaskene med vin og brennevin var det Taliban som hadde hentet ut fra ambassaden­e. Det skal knuses, sier Taliban-krigerne.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Afshin Ismaeli ?? Taliban-sjefen Amir Mohammed Mohammed testet ambassadør­ens romaskin.
Foto: Afshin Ismaeli Taliban-sjefen Amir Mohammed Mohammed testet ambassadør­ens romaskin.
 ?? Foto: Afshin Ismaeli ?? Men treski med Kandahar-bindinger ble nøye studert.
Foto: Afshin Ismaeli Men treski med Kandahar-bindinger ble nøye studert.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway