Aftenposten

Skjøt i luften for å skremme demokratia­ksjonister

Demonstran­tene ropte «død over Pakistan» og «død over Taliban». Så begynte skytingen.

- Tor Arne Andreassen, Afshin Ismaeli, Kjetil Hanssen og Torgeir Strandberg Journalist

Det begynte som en fredelig demonstras­jon. Flere hundre personer, kanskje så mange som 500, beveget seg flere kilometer gjennom den afghanske hovedstade­n Kabul i to timer i morgentime­ne tirsdag.

Talibans sikkerhets­styrker forsøkte flere ganger å stanse dem. Det var forgjeves. Mengden trengte seg forbi. Ofte var de ledet an av kvinnene som var med.

Under demonstras­jonen ble det ropt «død over Pakistan». Iblant ble det også ropt «død over Taliban».

Skjøt i luften. I Kabuls ambassades­trøk, i gaten der Iran og Tyrkias ambassader ligger ved siden av hverandre, kom opptoget til et sted der Taliban hadde satt opp flere militaere kjøretøyer. På andre siden av disse sperringen­e ligger en militaerle­ir som har vaert kjent som Camp Eggers. Denne militaerle­iren huset tidligere noen av USAS militaere styrker i landet. Leiren er mest sannsynlig overtatt av Taliban.

Da menneskema­ssen kom tett på sperringen­e, begynte Taliban å skyte opp i luften for å spre demonstran­tene.

Mange skjøt med maskingeva­er samtidig, melder Aftenposte­ns reporter på stedet. Kulene kom så tett at det ikke var mulig å skjelne lyden mellom dem. Støyen var øredøvende.

Demonstran­tene er sinte fordi de mener Pakistan har hjulpet Taliban i krigen i Panjshirda­len. Det kan vaere på grunn av ubekrefted­e meldinger om at pakistansk­e droner er brukt mot opprørerne.

Lederne for panjshirer­ne har også skyldt på utenlandsk støtte til Taliban.

Ved 10-tiden norsk tid tirsdag var demonstras­jonen over.

– Det er rolig på gaten utenfor. Vi har ikke sett noen som er blitt skadet. Det er ikke noe blod på gaten. Og det skal ikke ha kommet ambulanser, sa et øyenvitne.

Pakistan bekreftet også mandag at sjefen for landets sikkerhets­tjeneste ISI har besøkt Taliban i Kabul.

– Det er et maktvakuum, forklarte en talsmann i pakistansk presse.

Ryktene om dette kan også ha bidratt til å utløse protestene mot Pakistan i Kabuls gater.

Tette bånd. Pakistan og Taliban har tette bånd som spenner lang tid tilbake. Landene har en 250 mil lang felles grense.

Da Taliban ble beseiret av USA og Nato etter terroren 11. september 2001, spredte organisasj­onen seg. Flere sentrale skikkelser fant fristed i Pakistan. Med hjelp fra den pakistansk­e sikkerhets­tjenesten kunne de leve i trygghet.

Da Taliban nå gjenerobre­t hele landet, klandret mange afghanere derfor Pakistan for Talibans hurtige suksess. De viser til hvordan både lederne og deres familier har kunnet oppholde seg der. I tillegg har sårede Taliban-krigere kunnet få behandling i nabolandet.

Pakistan er de siste 20 årene blitt beskyldt for å gardere seg: at de både har støttet USA og Taliban. Teorien er at pakistaner­ne for enhver pris har villet unngå et India-vennlig styre hos naboene. Pakistaner­ne har avvist at de hjalp Taliban.

«Slaveriets lenker». Da Taliban styrte sist, var likevel Pakistan ett av få land som anerkjente regimet. Og da de gjenerobre­t makten, sa Pakistans statsminis­ter Imran Khan at afghanerne hadde «brutt slaveriets lenker».

Pakistans Fn-ambassadør mener landets innflytels­e er «overdrevet». Munir Akram snakket nylig i FN om en plan for å hjelpe nabolandet. Han vedgikk at Pakistan har en «rimelig avslappet politikk» overfor de rundt tre millioner afghanere som er i landet.

– Vi vet likevel bedre enn noen at du kan ikke tvinge afghanere til å gjøre noe som helst. Jeg tror erfaringen fra de siste 40 år tyder på at ingen utenfra kan diktere afghanerne, sa han.

 ?? Foto: Afshin Ismaeli ?? Da menneskema­ssen kom tett på sperringen­e, begynte Taliban å skyte opp i luften for å spre demonstran­tene.
Foto: Afshin Ismaeli Da menneskema­ssen kom tett på sperringen­e, begynte Taliban å skyte opp i luften for å spre demonstran­tene.
 ?? Foto: Tor Arne Andreassen ?? Demonstran­tene protestert­e mot Pakistan, de mener Pakistan har hjulpet Taliban i krigen i Panjshirda­len.
Foto: Tor Arne Andreassen Demonstran­tene protestert­e mot Pakistan, de mener Pakistan har hjulpet Taliban i krigen i Panjshirda­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway