Aftenposten

Bør vaere ideell for å overleve

Rødgrønn regjering kan få store konsekvens­er for private barneverns­aktører. Eir Barnevern AS håper å bli godkjent som ideell.

- Solveig Ruud, Anne Sofie Lid Bergvall og Dan P. Neegaard (foto)

Privat. Statlig. Ideell. Ett av disse tre ordene er knyttet til alle landets barneverns­institusjo­ner. Hvilken merkelapp institusjo­nene har her, kan bli skjebnesva­ngert for deres fremtid, ikke minst hvis Norge får en rødgrønn regjering.

– Vi ønsker å bli likebehand­let med de ideelle, vi driver etter de samme prinsippen­e. Vi har ikke noe profittdre­vet motiv, vi betaler ikke ut utbytte og bonus. Og vi tar ut lønn som skal vaere nøktern.

Ordene kommer fra Christian Haugnes, daglig leder i Eir Barnevern AS. Han sitter sammen med styreleder Svein Storm-aafoss på en terrasse utenfor det som ser ut som en romslig enebolig i Filtvet i Asker. Det rommer en forholdsvi­s ny barneverns­institusjo­n.

Håper å bli godkjent. Institusjo­nen er en av 168 som finnes på Barne- ungdoms og familieeta­tens (Bufetat) liste over godkjente barneverns­institusjo­ner.

Skroller man seg nedover listen, forbi ni private, 17 statlige og seks ideelle, finner man Eir Barnevern AS. Over navnet står det «privat». Den merkelappe­n forsøker Haugnes og StormAafos­s å få gjort noe med.

– Vi startet som et ideelt aksjeselsk­ap. Privat berikelse har aldri vaert noen intensjon, påpeker styreleder­en.

Nå har de levert første års regnskap og foretatt en liten justering av vedtektene. Håpet er da at Bufetat skal vurdere dem som en ideell institusjo­n.

Sier nei til alle private. Partiprogr­ammene til dem som ligger an til å overta makten etter valget, avslører hvorfor det nå er veldig viktig hva slags institusjo­n man driver.

Ap «vil drive alle deler» av barneverns­tjenesten i offentlig og ideell regi, og utarbeide en opptrappin­gsplan for å få til dette.

Sp slår fast noe i samme retning: Partiet ønsker «ikke-kommersiel­le og ideelle drivere av barneverns­tilbud» i tillegg til de offentlige. Sp tar til orde for å «avvikle anbudssyst­emet og konkurrans­eutsetting­en i barneverns­sektoren».

SV går enda et hakk lenger og vil «forby profitt i barnevern». Partiets barne- og familiepol­itiske talsmann, Freddy André Øvstegård forklarer hvorfor han mener at «hver krone som fellesskap­et bevilger til beskyttels­e av barn, skal gå til barna.»

– Problemet er at markedsten­kningen, butikktenk­ningen, ikke er forenlig med det et godt barnevern handler om, som er omsorg og trygghet, sier han.

Fikk forvarsel i 2018. Ved etablering­en av Eir Barnevern var stifterne delvis forberedt på den utviklinge­n de rødgrønne partiene nå ønsker. Det skyldes et vedtak fra mai 2018.

Venstre hadde da nylig gått inn i regjeringe­n og regjerte i mindretall sammen med Høyre og Frp. KRF – et parti som alltid

❝ Man kan ikke risikere at noen går konkurs og barna må flytte. Man må vise til soliditet. Da må man tåle at noen går med overskudd. Svein Storm-aafoss, styreleder Eir Barnevern AS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway