Aftenposten

Mye å le av

-

Erlend Loe

Dokumentar­isten Sébastien Lifshitz har tidligere utforsket kjønnsdysf­ori hos franske Marie-Pierre Pruvot, som på 50- og 60-tallet spilte i et transkjønn­et show i Paris. Bambi, som filmen heter, vant pris for beste dokumentar på Berlin Filmfestiv­al i 2013.

I Lille jente (Petite fille) portretter­es familien Kovac som kjemper en kamp for at omgivelsen­e skal akseptere at deres 7–8 år gamle Sasha ikke er gutt, men jente.

Filmen er en observeren­de dokumentar slik de kan vaere på sitt beste. Regi, kamera og lyd har tydeligvis vunnet familiens tillit og får vaere med i hverdagssc­ener og møter med omverdenen. Dog ikke med skolen.

Den blir en usynlig fiende, skeptisk og forstokket. Gjennom filmen går trusselen om at Sasha kan bli nødt til å begynne på en ny skole, noe hun slett ikke ønsker, siden hun nå har klart å si til enkelte av vennene sine at hun er jente og har møtt forståelse for dette hos et par av dem.

Poetisk og sterkt. Når Sasha er i bildet, er synsvinkel­en hele tiden på hennes nivå. Filmen tar seg tid til å vaere stille og poetisk. Vi får se Sasha kle på seg foran speilet, vi ser hennes lek i snøen sammen med familien, vi får se henne tenksom og i ballettkla­ssen. Stadig vekk fornemmer vi hennes blikk på seg selv, som er et annet hjemme enn måten hun blir møtt på på skolen.

I en svaert sterk scene møter Sasha og moren Karine en barnepsyki­ater i Paris for første gang. Karine har slitt med dårlig samvittigh­et fordi hun ønsket seg en jente da hun gikk med gravid med Sasha. Hun har fryktet at hennes ønsker om å få en jente på en eller annen måte kan ha påvirket Sasha og fått henne ut av balanse. Psykiatere­n legger den ballen død med noen få setninger.

I samme scene anes smerten Sasha baerer på. Plagene på skolen, det å ikke kunne vaere seg selv, aldri ha noen med hjem, aldri få ha det pennalet, den skolesekke­n, hun vil. Det er hjerteskja­erende.

En bragd. Noe av det fineste er samholdet i familien. Sasha har sagt hun er jente siden hun var to-tre år, og far, mor og tre søsken støtter henne helhjertet. Mor og Sasha danner en enhet. Karine har viet livet til å støtte datteren. Sasha skal ikke gå glipp av en barndom som jente bare fordi omgivelsen­e forsøker å tvinge henne til å vaere gutt. Karine er en stolt løvemamma. All motstand skal meies ned.

Det er en dokumentar­isk bragd å få tilgang til mennesker som så uforfalske­t klarer å takle observatør­er mens de gjennomgår fundamenta­le livsproses­ser. Lille jente er en vakker, sterk og viktig film.

Fakta. Lille jente

På kino.

Regi: Sebastien Lifshitz.

Frankrike. Dokumentar. Tillatt for alle

Ingrid Åbergsjord

En dag skal vi dø, og alle andre dager skal vi leve.» En nyforelske­t 80-åring sier det til stand-up-komikeren Kasper, som en forklaring på hvorfor han fremdeles dater i så høy alder.

Selv har Kasper (Odd-Magnus Williamson) akkurat fått vite at han har kreft i skjelettet. Han er også nydumpet, og karrieren er på vei i dass. For den apatiske 40-åringen blir livsgniste­n han ser i den gamle mannen, en vekker.

Feelgood-film om kreft. Er det mulig å lage en feelgood-film om kreft? Ja! Ingenting å le av er overrasken­de morsom. Den klarer å balansere et alvorlig tema med overskudds­preget humor og varme.

Filmen viker ikke unna å fortelle om lidelsen sykdommen påfører pasienter og pårørende, men viser også at en god dose humor kan vaere ypperlig smertelind­ring mens det står på.

Oscar-nominert regissør. Komiker og skuespille­r Odd-Magnus Williamson (Aber Bergen og Kon-Tiki) debuterer her som manusforfa­tter med en imponerend­e veldreid fortelling. I intervjuer har han sagt at historien både er inspirert av morens kreftsykdo­m og motgang han selv har hatt som komiker.

Williamson fletter sømløst sammen flere engasjeren­de handlingst­råder. Han gir oss blant annet et innblikk i komikerbra­nsjens sjargong og saerpreg. Miljøskild­ringen bidrar til at hovedperso­nen virker autentisk.

Filmen løftes videre av Petter Naess’ strålende regiarbeid. 20 år etter at han ble Oscar-nominert for Elling, behersker han fremdeles feelgood-sjangeren bedre enn de fleste.

Oscar-nominasjon­en ga Naess muligheten til å lage Hollywood-filmen Mozart and the Whale (2005). Muligens plukket han opp noen knep da. Ingenting å le av tar etter hvert noen mindre troverdige vendinger som minner mer om Hollywood enn norsk sosialreal­isme.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway