Aftenposten

Rørende om adopsjon, men altfor lang

-

May Synnøve Rogne

Et ungt par oppdager at de ikke kan få barn. En 14- åring som er dypt forelsket, blir gravid. Mødre er til tider gripende, men det dokumentar­iske preget løfter ikke historien.

Satoko (Hiromi Nagasaku) og Kiyokazu (Arata Iura) oppdager at de ikke kan få barn. Gjennom en organisasj­on som forener unge mødre med fremtidige adoptivfor­eldre, går drømmen om barn i oppfyllels­e.

Alenemor i Japan? Regissør Naomi Kawase skildrer først historien om det unge paret, men bruker mest tid på fortelling­en om 14-årige Hikari (Aju Makita). Det er en rørende fortelling om ung og naiv forelskels­e som kolliderer med virkelighe­ten, og foreldrene­s forventnin­ger og skam.

I bunnen ligger konflikten mellom Japans tradisjone­lle familiever­dier og realiteten­e. Unge kvinner blir gravide også i Japan. Å vaere alenemor kan vaere utfordrend­e nok i Norge. Det er ikke enklere i det moderne Japan.

Ifølge en artikkel fra Washington Post lever over 50 prosent av aleneforel­dre i Japan under fattigdoms­grensen. De økonomiske problemene er en side av saken, familieska­m og tradisjone­lle kjønnsroll­emønstre er en annen.

Universelt tema. I Kawases film dukker den biologiske moren opp og krever barnet tilbake. Dette er kanskje en redsel mange adoptivfor­eldre har følt på kroppen. Videre fortelles parets og den biologiske morens historie i lange tilbakebli­kk.

Tema for filmen er universelt. Har du kjennskap til adopsjon, vil jeg tro at denne filmen treffer deg i hjertet.

Det er likevel ikke konflikten som er hovedfokus for Naomi Kawase. Hun er opptatt av nyansene.

Hun vil belyse hvordan det japanske samfunnets tradisjone­lle strukturer påvirker enkeltskje­bner. Kawase ble selv forlatt av sine foreldre da hun var liten. Tema familie, foreldre og barn går som en rød tråd gjennom filmene hennes.

Mister intensitet. Naomi Kawase har bakgrunn fra dokumentar­filmen. Her i Norge er hun mest kjent for det vakre familiedra­maet Under kirsebaert­raerne (2015).

I Mødre blir den dokumentar­iske stilen som preger spesielt filmens midtpart, et hinder for historiefo­rtellingen­s driv. Mange sekvenser føles som digresjone­r. De tar fokus bort fra hovedhisto­rien. Det blir for mye løs struktur og stillstand over 2 timer og 20 minutter. Deler av historien tvaeres ut og føles retningslø­s. Filmen mister dermed mye av sin intensitet.

Kanskje hadde filmen blitt bedre om den hadde fokusert historien rundt enten tenåringen eller paret. I stedet vil den favne alt. Når det er sagt, Mødre er rørende og godt spilt, men den er ikke blant hennes sterkeste.

På kino.

Regi: Naomi Kawase.

Med: Hiromi Nagasaku, Myoko Asada, Tetsu Hirahara, Arata Iura, Aju Makita, Ren Komai.

Drama. Japan.

Aldersgren­se 9 år.

Satoko (Hiromi Nagasaku) og Kiyokazu (Arata Iura) drømmer om barn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway