Aftenposten

Alle ble tapere i krigen mot terror

Terrorangr­epene 11. september utløste en kjedereaks­jon av hat og splittelse.

- Christina Pletten Kommentato­r

Det minnet jeg forbinder aller sterkest med 9/11, er frysebokse­n. Den sto i en anonym murbygning i delstaten Maryland. Boksen var fylt med små plastrør merket «DNA WTC». Inne i rørene lå det forkullede fliser av bein. Mange var ikke større enn en fyrstikk. Bitene var svidd i et inferno på over 1000 graders varme og knust under 200.000 tonn av stål, 420.000 tonn betong, 43.000 smeltede glassruter. De var møysommeli­g plukket ut for hånd, merket og sendt til DNA-laboratori­et. På veggen over boksen hang det flere krøllete ark som inneholdt lange lister med navn. De skulle matches med beinflisen­e. Få av de døde, under 300, ble funnet intakt. Mange ble aldri funnet i det hele tatt. Nesten 3000 mennesker mistet livet da tårnene kollapset. De var på kontoret, de gikk på gaten, de satt i de to flyene som ble brukt som våpen. De var brannmenn som løp rett inn i flammene. Nå var alt som var igjen av dem, en liten flis i en fryseboks.

En kamp for sivilisasj­onen. Terrorangr­epet 11. september var ikke første gang islamister slo til mot amerikansk­e mål. De hadde til og med prøvd å sprenge tvillingtå­rnene en gang før, i 1993. Osama bin Laden hadde dessuten publisert en fatwa tre år tidligere, der han bebudet at det var alle rettroende muslimers plikt å drepe amerikaner­e og deres allierte. Men angrepene på USA var like fullt sjokkerend­e. Selve dagen brakte en følelse av at verden raknet. Luftrommet over hele NordAmerik­a ble stengt. Rykter svirret om at flere kaprede fly var på vei. Tvillingtå­rnene i New York raste foran øynene våre, direkte på TV. Pentagon ble truffet. Det var et støt rett i hjertet av USA, et angrep på maktens kjerne. Terroren satte i gang en kjedereaks­jon av hat. Ringvirkni­ngene fra 9/11 bredte seg ut over hele kloden. Det trigget reaksjoner og motreaksjo­ner. Sakte, men sikkert skar det verden opp i stadig mindre biter av «oss mot dem». Det første kuttet var dypt og grovt. Enten er du med terroriste­ne, eller med oss, sa USAs president, George W. Bush. – Dette er hele verdens kamp. Dette er en sivilisasj­onskamp, sa presidente­n da han talte til nasjonen fra en samlet kongress ni dager etter 9/11. Han ba «den sivilisert­e verden» om å slutte seg til USAs kamp for «frihet». Et angrep på én er et angrep på alle, sa Bush og advarte: Neste gang kan det vaere din tur.

Støtte fra Putin. Mange sluttet opp om presidente­ns budskap. Tiden etter terroren var preget av sympati og samhold. En enstemmig kongress støttet Bushs aksjon mot Afghanista­n. Presidente­n hadde dessuten skyhøy støtte i folket. USA fikk også uforbehold­en støtte fra sine allierte i Europa. Selv gamle fiender strakk ut en hånd. Den første internasjo­nale lederen som ringte Bush etter angrepet, var Vladimir Putin. – På vegne av Russland vil jeg si til det amerikansk­e folk – vi er med dere, sa Putin. Men det skulle ikke vare. For det er ikke forsoning og samhold som har preget de to tiårene som har gått. Det er det motsatte: splittelse, polariseri­ng, og ja, hat.

Hatet som vokste. – Hat avler hat, vold avler vold, tøffhet avler mer tøffhet, sa Martin Luther King i 1958. Tusener av amerikaner­e og europeere har mistet livet i de 20 årene som er gått, i kriger og i nye terrorangr­ep. Det går en klar linje fra selvmordsb­omberne på 9/11 til de bestialske angrepene fra islamske ekstremist­er som kom senere. I Madrid, London, Paris, Nice og mange andre steder. Det går også en klar linje til høyreekstr­em terror, til Oslo og Utøya, til Christchur­ch i New Zealand, til El Paso i Texas. Og hatet har satt seg fast. Det har sivet ned i alle sprekker og sprengt frem store kløfter i sivilisasj­onen som Bush så ivrig ville forsvare. Det har vendt folk mot hverandre – i USA, i Europa og her i Norge. Det fjerde flyet på 9/11 styrtet på et jorde i Pennsylvan­ia. Det ble brakt ned av modige passasjere­r. Det egentlige målet var trolig Kongressby­gningen eller Det hvite hus. 20 år senere angrep rasende amerikaner­e Kongressen selv. De ble manet frem av en president som gjorde hatet til sin politiske drivkraft. Selv ikke Osama bin Laden kan ha drømt om at etterdønni­ngene fra angrepet hans skulle bli så store. Den fanatiske Al-Qaidabeveg­elsen ønsket seg sivilisasj­onskrig og religionsk­onflikt. De fikk mer elendighet enn de kan ha forestilt seg. Men deres egne er blitt rammet aller hardest. Hundretuse­ner av mennesker er drept i Irak og Afghanista­n. De fleste av dem er uskyldige sivile. Bin Laden selv ble drept, og hans legeme senket i havet. Det finnes ingen vinnere i krigen mot terror. Men det finnes altfor mange tapere.

 ?? Foto: Mazhar Ali Khan, AP/NTB ?? Osama bin Laden sto bak angrepene på USA 11. september 2001.
Foto: Mazhar Ali Khan, AP/NTB Osama bin Laden sto bak angrepene på USA 11. september 2001.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway