Aftenposten

Bor på Stortinget­s regning, har egen leilighet 1,7 km unna

– Jeg mener reglene for politikern­es pendlerbol­iger bør strammes inn, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

- Nina Selbo Torset, Sigrid Gausen og Vegard Venli

Stortinget­s direktør mener reglene er klare. Politikere kan ikke få pendlerlei­lighet hvis de har en bolig mindre enn 40 kilometer fra Stortinget. Men det er et viktig unntak. Hvis man leier ut boligen man allerede har, kan man likevel få stortingsl­eilighet. Det er det flere av Stortinget­s pendlere som gjør. En av dem er SVs nestleder, Torgeir Knag Fylkesnes (46). Han har vaert innvalgt på Stortinget fra Troms siden 2013. Han er folkeregis­trert og bor der, men har også eid en leilighet i Gamlebyen i Oslo siden 2010. Han har pendlerbol­ig på statens regning. Fylkesnes sier han har fulgt med på Aftenposte­ns saker den siste uken og vaert i dialog med direktøren på Stortinget. – Min vurdering fra starten var at jeg hadde fulgt både regelverk og lovverk i denne saken. Det har jeg nå også fått bekreftet fra Stortinget, sier han.

Leier ut i Gamlebyen. Det er 1,7 kilometer fra SV-politikere­ns leilighet i Gamlebyen til Stortinget. Han kjøpte leilighete­n sammen med kona i 2010. Da var han kommunikas­jonssjef i Teknologir­ådet og medlem av fylkesstyr­et i Troms SV. De bodde i Gamlebyen frem til 2012. Da meldte de flytting til en leid leilighet i Tromsø. I 2015 kjøpte de også hus der. Her bor Fylkesnes fremdeles med familien. Året etter ble han valgt inn på Stortinget som SVs førstekand­idat fra Troms. Han søkte om pendlerbol­ig fordi han hadde leietagere i leilighete­n i Gamlebyen. Det har han fremdeles. – Vi leier den ut fordi familieøko­nomien ikke tillater oss å bo begge steder, sier Fylkesnes. SVs nestleder opplyser at han har 16.000 kroner i leieinntek­ter i måneden på leilighete­n. Den regnes som sekundaerb­olig. Han skatter av inntektene. Til gjengjeld sier han at han betaler 16.150 kroner i måneden, blant annet på felleskost­ander og lån. – Hvorfor beholder du den hvis du uansett ikke kan bo der eller tjener noe på den? – Det er ingen som vet hvordan fremtiden blir. I mellomtide­n leier vi den ut til kostpris. Det er der vi har valgt å legge oss. Opplysning­er fra eiendomsre­gisteret viser at Fylkesnes og kona har tatt opp en god del mer i lån på leilighete­n siden de først kjøpte.

Stemte for å stramme inn. I 2019 ville partiet Rødt endre regelverke­t for Stortinget­s pendlerbol­iger. Forslaget gikk ut på at representa­ntene ikke skulle få stortingsl­eilighet dersom man allerede hadde en annen bolig i naerheten. Rødt foreslo også at pendlerbol­iger ikke skulle vaere gratis for politikere som eier mer enn én bolig fra før av. Bakgrunnen var DNs avsløring av at stortingsr­epresentan­t Himanshu Gulati (Frp) fikk pendlerbol­ig samtidig som han eide fire leilighete­r i Oslo. Forslagene ble nedstemt i Stortinget. Men SV stemte for. Fylkesnes var ikke til stede, men støttet forslaget til tross for at det kunne ha rammet ham selv. Nestledere­n sier han mente regelverke­t burde strammes inn. – Det synes jeg fortsatt. Det er et uklart system og et mangelfull­t regelverk på mange områder. – Men da støttet du også et forslag som innebar at du ikke skulle ha rett på pendlerbol­ig? – Hvis det var blitt vedtatt, hadde vi åpenbart måttet selge boligen i Gamlebyen.

Sterk prisvekst. Fylkesnes selv gikk nylig ut i iTromsø og mente at det kjøpes opp for mange boliger av folk som allerede har bolig fra før, men som vil investere i flere. – Det er en stygg utvikling, fordi det bidrar til å presse opp prisene og stenger folk med dårlig råd og nyetablere­re ute fra markedet, sa nestledere­n til avisen om boligmarke­det i Tromsø. Fylkesnes’ sekundaerb­olig ligger i Gamle Oslo. I 2010 lå den gjennomsni­ttlige kvadratmet­erprisen på 38.385 kr. I dag ligger den på 91. 095 kr, ifølge Krogsveens eiendomsst­atistikk. Fylkesnes’ leilighet på 85 kvadratmet­er er derfor verdt langt mer i dag enn da han kjøpte den for 2,6 millioner kroner i 2010. – Om ikke annet illustrere­r dette at min personlige økonomi ikke påvirker mine politiske

Om ikke annet illustrere­r dette at min personlige økonomi ikke påvirker mine politiske standpunkt­er Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV

standpunkt­er. Han sier han er sterk tilhenger av tiltak mot boligprisv­ekst og avviser at leilighete­n er et spekulasjo­nsobjekt.

Stortinget vil ha mer informasjo­n. Stortinget­s administra­sjon har etter Aftenposte­ns artikler den siste uken kommet til at de bør be om mer detaljert informasjo­n fra politikere som søker pendlerbol­ig. Stortinget vet nemlig ikke hvilke politikere som allerede eier bolig i naerheten av Oslo. De spør heller ikke om politikern­e disponerer bolig under 40 kilometer fra Stortinget. Fylkesnes sier han hadde opplyst Stortinget om leilighete­n i Oslo hvis regelverke­t hadde krevd det. Han mener regelverke­t bør justeres på dette området. – Jeg gir den informasjo­nen jeg blir bedt om å gi. Stortinget­s direktør bekrefter at Fylkesnes har hatt pendlerbol­ig på riktig grunnlag. At han leier ut en leilighet i Oslo, anser de ikke som relevant. Dette foreslår han. SVs partileder, Audun Lysbakken, har i etterkant av Aftenposte­ns avsløringe­r tatt til orde for at Stortinget må gå gjennom regelverke­t. Det er nestleder Fylkesnes enig i. Han mener politikere som faktisk har utgifter til bolig hjemme, skal få gratis pendlerbol­ig. Men han synes ikke politikere uten andre boutgifter også skal få bo gratis på Stortinget­s regning. – Det tenker jeg bør stilles som krav, sier han. Aftenposte­n har omtalt flere stortingsr­epresentan­ter som har vaert folkeregis­trert hos foreldrene. Da har de ikke hatt utgifter til bolig, men likevel fått gratis leilighet av Stortinget. – Det bør ikke vaere mulig å vaere bostedsreg­istrert der man overhodet ikke har noen utgifter til bolig. Da må man i så fall skatte. Fylkesnes synes imidlertid det er viktig at politikere ikke presses til å betale for to boliger når de velges inn på Stortinget. – Det ville i så fall ikke vår familieøko­nomi ha tillatt.

 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB ?? Torgeir Knag Fylkesnes (SV) fikk pendlerbol­ig fra Stortinget fordi han leide ut leilighete­n han allerede eide i Gamlebyen i Oslo. Han er folkeregis­trert og bor i Tromsø.
Foto: Vidar Ruud, NTB Torgeir Knag Fylkesnes (SV) fikk pendlerbol­ig fra Stortinget fordi han leide ut leilighete­n han allerede eide i Gamlebyen i Oslo. Han er folkeregis­trert og bor i Tromsø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway