Aftenposten

Varsler full gjennomgan­g av reglene

Aftenposte­ns avsløringe­r den siste uken gjør at Stortinget nå vil gjennomgå ordningen med gratis pendlerbol­iger.

- Sigrid Gausen, Vegard Venli og Nina Selbo Torset

Aftenposte­n har den siste uken avslørt en rekke saker som viser at det er forvirring rundt Stortinget­s reglement for utdeling av pendlerbol­iger. Nå vil Stortinget vurdere om reglene bør endres. – Vi har besluttet at vi ønsker en gjennomgan­g av regelverke­t for Stortinget­s pendlerbol­iger. Gjennomgan­gen skal gjennomfør­es høsten 2021, bekrefter stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen (H) overfor Aftenposte­n. – Formålet med gjennomgan­gen er å sikre at regelverke­t er i samsvar med intensjone­ne, og at kontrollen av ordningene må vaere god, sier Trøen. Hun er også opptatt av at ordningen skal fremstå som rimelig. – Vi ser at det er behov for en grundig gjennomgan­g av hvordan ordningen skal virke etter intensjone­n. Og det er at folkevalgt­e stortingsr­epresentan­ter fra hele landet skal kunne gjøre jobben sin på Stortinget.

Vil vurdere om kontrollen er god nok. Det nye stortinget vil få dette til behandling etter valget. På spørsmål om bakgrunnen for at gjennomgan­gen iverksette­s nå, svarer hun: – Den siste tids medieoppme­rksomhet fra Aftenposte­n har vist at det er behov for en gjennomgan­g av ordningen. Stortinget har på bakgrunn av artiklene tatt selvkritik­k for at politikern­e ikke blir spurt om flere oppylysnin­ger når de søker en slik bolig. Nylig fortalte Aftenposte­n at Stortinget ikke kontroller­er opplysning­ene politikern­e gir dem. Stortingsp­residenten bekrefter at mediedekni­ngen har reist flere spørsmål ved pendlerbol­ig-ordningen som Stortinget trenger svar på.

Lar regelbrudd­ene ligge. Trøen er tydelig på at det er reglene som skal gjennomgås. – Det er regelverke­t som legger grunnlaget for bruk av ordningen. Gjennomgan­gen gjelder derfor de juridiske vurderinge­ne av hvordan den skal virke i praksis. Spørsmålet om enkelte politikere har brutt dagens regler og hvilke konsekvens­er det skal få, vil Stortinget­s gjennomgan­g dermed ikke gi svar på. – Det er vår administra­sjon som kontroller­er om reglene etterleves. – Det er påvist brudd på reglene. Hvorfor vil dere ikke beslutte en konkret gjennomgan­g av hvilke følger dette skal få? – Det som er viktig for meg, er at presidents­kapet har besluttet at vi skal ta en gjennomgan­g av reglene. Stortinget­s administra­sjon konkludert­e nylig med at Tellef Inge Mørland (Ap) i en periode fikk gratis pendlerbol­ig uten at det var grunnlag for det, men at saken likevel ikke skal få konsekvens­er for ham. Denne beslutning­en stiller Trøen seg bak. – Jeg har full tillit til administra­sjonens håndtering av sakene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway