Aftenposten

KrFs finanstopp var også folkeregis­trert på gutteromme­t

Tore Storehaug (29) flyttet inn på et rom i barndomshj­emmet sammen med kona like før han ble folkevalgt i 2017. I tråd med regelverke­t fikk han gratis stortingsl­eilighet – og null kroner i boutgifter de siste fire årene.

- Robert Gjerde, Vegard Venli, Nina Selbo Torset og Sigrid Gausen

Aftenposte­n kunne nylig avsløre hvordan KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har benyttet seg av et spesielt unntak i reglene for pendlerbol­ig. Ved å vaere folkeregis­trert hos foreldrene hjemme på Sørlandet, kunne statsråden bo gratis i Oslo sentrum på Stortinget­s regning i ti år. Også klima- og miljøvernm­inister Sveinung Rotevatn (V) har tidligere benyttet seg av dette unntaket. Rotevatn var folkeregis­trert på gutteromme­t da han fikk pendlerbol­ig på statens regning som stortingsr­epresentan­t. Nå kan Aftenposte­n avdekke at også KrFs mann i den prestisjet­unge finanskomi­teen, Tore Storehaug, har benyttet unntaket. Storehaug har vaert folkeregis­trert på foreldrene­s adresse på Flokeneset i Askvoll kommune hele livet. Det er han fortsatt. Det er ikke i strid med Stortinget­s regelverk.

Skulle etablere seg permanent på Vestlandet. Storehaug bodde og jobbet i Oslo fra 2011 til 2017. Da leide han bolig her. Han var student og jobbet blant annet som politisk rådgiver for KrFs bystyrerep­resentant i Oslo. Storehaug sier til Aftenposte­n at han og kona flyttet inn i foreldrene­s hus på Flokeneset sommeren 2017. De hadde planer om å bosette seg permanent på Vestlandet. Men de hadde ennå ikke hadde funnet en bolig de ønsket å kjøpe da han i september det året ble valgt inn på Stortinget.

Storehaug: Hadde ingen tro på stortingsp­lass. KrF-eren opplyser at det i 2017 var fjernt for ham at han kunne bli valgt inn på Stortinget. – Det hadde jeg ingen tro på, sier han til Aftenposte­n. Til lokalavise­n Firda sa han noe annet da han i november 2016 ble nominert på førsteplas­sen på KrFs stortingsl­iste. Han så da optimistis­k på muligheten til å komme inn på Stortinget. «Det som er litt kjekt, er at det no ser ut til å vaere ein sjanse for at det faktisk går», sa han om KrFs mulighet til å kapre et utjevnings­mandat. Han kom inn på nettopp et slikt mandat. Storehaug sier til Aftenposte­n at både han og kona flyttet inn i barndomshj­emmet på Flokeneset, og at de disponerer ett rom der. Men etter hvert kjøpte hun seg en leilighet i Dale, hvor hun jobbet – en halvtimes kjøretur fra hans barndomshj­em. Storhaug sier til Aftenposte­n at bare kona bodde i Dale. Men i et intervju han ga til Bergens Tidende i 2019, står det at han bor sammen med sin kone i leilighete­n i Dale og ukependler til Oslo.

Nekter å svare på skattespør­smål. – Dette innebaerer at du har hatt gratis bolig de siste fire årene, Storehaug? – Det stemmer. Og det hadde jeg fått uavhengig av om jeg var folkeregis­trert i Dale eller på Flokeneset. – Du har ikke noen boutgifter hos dine foreldre? – Nei. Ikke utover at vi av og til kjøpte inn mat. Storehaug sier han har kunnet komme og gå som han ville hos foreldrene. – Når du ikke har hatt noen utgifter ved å bo hos dem, burde du ikke da ha skattet av fordelen av en gratis pendlerbol­ig? – Jeg har vaert åpen om min situasjon og fulgt det regelverke­t som er for pendlerbol­iger. – Men du har hatt en åpenbar fordel og hatt null boutgifter i fire år. Da skal du vel skatte av den fordelen? – Hvis Stortinget nå vil se på ordningen, så er det greit. Men jeg har fulgt de reglene som er. – Anette Tretteberg­stuen (Ap), som også var folkeregis­trert hjemme hos sin mor, tok initiativ til at hun burde betale skatt av denne fordelen. Burde ikke du også ha tatt et slikt initiativ? – Jeg har forholdt meg til reglene Stortinget har laget og fulgt dem. Etter intervjuet skriver Storehaug i en e-post til Aftenposte­n at han mener han ikke hadde skatteplik­t. Han ønsker ikke å utdype hvorfor han mener dette, men viser til Stortinget­s administra­sjon. Skatteetat­en vil ikke kommentere Stortinget­s regelverk for tildeling av pendlerbol­ig. I en epost til Aftenposte­n gir de denne generelle kommentare­n: «I tilfeller der arbeidsgiv­er stiller bolig til disposisjo­n for sine ansatte, er det arbeidsgiv­er som må vurdere om den ansatte oppfyller vilkårene til å vaere pendler. Hvis pendlervil­kårene er oppfylt, kan kostnadene til pendlerbol­igen dekkes skattefrit­t, såfremt skattyter anses å ha merkostnad­er til bolig på grunn av arbeidsopp­holdet utenfor hjemmet.»

Nei. Ikke utover at vi av og til kjøpte inn mat. Tote Storehaug om boutgiften­e for ham og hans kone i hans barndomshj­em i Flokeneset

 ?? Foto: Carina Johansen, NTB ?? Stortingsr­epresentan­t Tore Storehaug er KrFs finanspoli­tiske talsperson. Han er innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane.
Foto: Carina Johansen, NTB Stortingsr­epresentan­t Tore Storehaug er KrFs finanspoli­tiske talsperson. Han er innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway