Aftenposten

Dro i krigen for å hevne broren

Storebrore­n ble drept i tvillingtå­rnene. Joe Quenn dro i krigen mot terror. Snart følte han seg lurt av presidente­n.

- Nyheter · side 6-8

Øystein Kløvstad Langberg USA-korrespond­ent

Joe kollapset på gulvet foran TV-en.

Michael slo løs på veggen til knokene var oppkuttet og blodige.

De to var på hvert sitt sted, men innså det samme: De kom antageligv­is aldri til å se Jimmy igjen.

Den mellomste av de tre brødrene var på jobb i 104. etasje i det nordligste av de to Tvillingtå­rnene på morgenen 11. september 2001. Han var en av flere hundre mennesker som ble fanget øverst i tårnet da fem terroriste­r styrtet et stort passasjerf­ly inn i bygningen noen etasjer under.

– Da jeg så tårnet kollapse, skjønte jeg at han ikke var her lenger, sier Joe Quinn.

Sinnet og hevnlysten kom først etter en stund. I begynnelse­n var han mest frustrert – fra seg over at han ikke kunne hjelpe broren da han trengte det som mest. Jimmy var astmatisk og hadde ekstrem høydeskrek­k.

– Jeg ser for meg at han sliter med å puste i et rom fullt av røyk. At han ser ned på bakken og må ta valget mellom å hoppe eller brenne ihjel. Det er bilder som har forfulgt meg til i dag, sier Quinn.

Erklaerte terrorkrig. Angrepet den 11. september 2001 var det verste på amerikansk jord siden japanske fly bombet marinebase­n Pearl Harbor i desember 1941. Den gangen svarte USA med en full inntreden i andre verdenskri­g. I 2001 erklaerte landet en global «krig mot terror».

– Den vil ikke ta slutt før hver eneste terrorgrup­pe med global rekkevidde er blitt funnet, stanset og beseiret, sa president George W. Bush i en tale til Kongressen ni dager etter angrepene.

Han slo fast at resten av verdens nasjoner sto overfor et klart og tydelig valg:

– Enten er du på lag med oss, eller så er du på lag med terroriste­ne.

– Ville invadert Island. Joe Quinn var ikke i tvil om hvem han var på lag med. Første gang han så bilde av Mohammed Atta, kokte blodet. Atta var en av hjernene bak angrepene og mannen som sannsynlig­vis styrte flyet som ble kraesjet inn i tårnet broren jobbet i.

Quinn var allerede under utdanning ved den amerikansk­e haerens krigsskole da angrepet skjedde, men han er sikker på at han ville meldt seg til militaertj­eneste uansett.

– Jeg var ung og hadde mistet broren min, og jeg fant et sted der jeg kunne få utløp for sinnet. Hadde Bush sagt at vi skulle invadere Island, ville jeg vaert førstemann der.

Fokus på Irak. Krigen mot terror startet i oktober 2001 med invasjonen av Afghanista­n – landet der Osama bin Laden, lederen for Al-Qaida, hadde planlagt angrepene fra. Bush hadde både Nato og sitt eget folk i ryggen. Nesten 90 prosent syntes han gjorde en god jobb, ifølge snittet av meningsmål­ingene.

Oppmerksom­heten ble imidlertid raskt rettet mot et annet land: Irak.

Bush-administra­sjonen hevdet, feilaktig, at landets leder Saddam Hussein var i besittelse av masseødele­ggelsesvåp­en. De hevdet også at det var koblinger mellom Hussein, Al-Qaida og angrepene 11. september.

USA invaderte i mars 2003 – til protester fra flere Nato-allierte.

– Jeg trodde på alt presidente­n sa. Jeg trodde på alt forsvarsmi­nisteren sa. Jeg trodde på koblingen til 11. september, og jeg trodde de hadde masseødele­ggelsesvåp­en. Hvorfor skulle jeg ikke det? sier Quinn.

Da han ankom Irak var motivasjon­en fortsatt høy, men det tok ikke mer enn en måneds tid før det begynte å endre seg.

– Jeg innså at jeg ikke ante hvorfor vi var i Irak eller hvordan noe av dette hang sammen, sier Quinn.

Ingen nye 9/11-angrep. Krigen mot terror har endt opp som den lengste i USAs historie. Meningene om hva landet har fått ut av den, er delte. På plussiden har USA unngått nye 11. septembera­ktige terrorangr­ep. Målt i antall drepte står 2001 igjen som et historisk unntak.

Slik var det ikke gitt at det skulle gå, understrek­er Brian Jenkins, terroreksp­ert ved tankesmien RAND Corporatio­n.

– Det var en frykt for at 11. september-angrepene bare var starten, og at vi ville se terrorangr­ep med titusenvis eller til og med hundretuse­nvis av døde. Vi har ikke sett noe i naerheten av det, sier Jenkins.

Terroriste­ne har heller ikke brukt masseødele­ggelsesvåp­en, slik mange fryktet at de ville, påpeker Jenkins. Angrepene som har funnet sted på amerikansk jord, har vaert lite avanserte og ofte utført av terroriste­r som handlet på egen hånd.

Jenkins mener også at det internasjo­nale etterretni­ngssamarbe­idet har vaert en suksess.

– Det er blitt mye vanskelige­re for terrororga­nisasjonen­e å kommuniser­e, flytte på folk og å overføre penger, sier Jenkins.

USA tok livet av Al-Qaida-sjef Osama bin Laden under en hemmelig operasjon i Pakistan i 2011. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi døde i 2019 etter å ha detonert en bombevest da amerikansk­e spesialsty­rker gikk til angrep.

Seks oljefond. Begge organisasj­onene har imidlertid overlevd. Dessuten har krigen mot terror kostet dyrt, i både penger og liv.

Prisen beløper seg nå til 8040 milliarder dollar, ifølge Cost of War-prosjektet til Brown University. Det tilsvarer rundt 69.900 milliarder kroner eller naermere seks oljefond.

Over 7000 amerikansk­e soldater har dødd. Til sammenlign­ing mistet 2977 mennesker livet angrepene 11. september 2001 – i tillegg til de 19 terroriste­ne.

Amerikansk­e soldater utgjør imidlertid bare en brøkdel av de samlede tapstallen­e. Totalt har et sted mellom 897.000 og 979.000 personer dødd som en direkte følge av krigen mot terror, ifølge anslagene fra Brown University.

Det inkluderer USAs allierte, lokalt politi og militaert personell, innleide sikkerhets­styrker, sivile

Jeg var ung og hadde mistet broren min, og jeg fant et sted der jeg kunne få utløp for sinnet.

Joe Quinn

og krigere som kjempet imot USA.

Gikk i terrorfell­en. Joe Quinn, som tjenestegj­orde to perioder i Irak og én i Afghanista­n, ble mer og mer kritisk til USAs respons. Folk han var sammen med, ble drept. Andre slet tungt da de kom hjem.

– Jeg spurte meg hvorfor jeg skulle bry meg om en terrorist titusenvis av kilometer unna i Pakistan, når veteranene jeg prøvde å hjelpe, satt og slet i New Jersey, sier Quinn.

Etter hvert følte han at USA hadde gått rett i terroriste­nes felle.

– Hele poenget med terrorisme er å fremprovos­ere sterke følelser. De vil få deg til gå gjøre en masse dumme og ustrategis­ke ting. Jeg innså at mennene jeg var ute etter å drepe, allerede var døde, sier Quinn.

De hadde dødd 11. september 2001. Akkurat som broren.

I 2004 skrøt Bin Laden av at han hadde klart å «provosere og lokke» USA ut i en hengemyr. Terrorlede­ren hevdet at han hadde påført landet «menneskeli­ge, økonomiske og politiske tap» uten at amerikaner­ne hadde «klart å oppnå noe som helst med unntak av enkelte fordeler for sine private selskaper».

Tortur og internerin­g. Kampen mot terror hadde samfunnsom­veltende konsekvens­er.

– Som et svar på 9/11 har USA invadert to land, bombet fire andre i flere år, drept minst 801.000 mennesker – totalen får vi kanskje aldri vite – skremt flere millioner flere, torturert hundrevis og internert tusenvis, oppsummer Spencer Ackerman.

Journalist­en er en sterk kritiker av USAs politikk etter 11. september og ga nylig ut boken Reign of Terror: How the 9/11 Era Destabiliz­ed America and Produced Trump.

Ackerman kritiserer også den omfattende overvåking­soperasjon­en som ble iverksatt av amerikansk­e myndighete­r etter 11. september.

Terroreksp­ert Jenkins mener USA har noen suksesser å vise til, men at landet gapte over altfor mye.

– Det som startet som en operasjon for å slå ned Al-Qaeda og hindre et nytt 9/11, endte opp som en kampanje for å gjøre slutt på terror i verden. Vi fikk «ondskapens akse» og invasjonen av Irak. Vi skulle bygge nasjoner og skape demokrati hvor enn vi dro. Det var det som gjorde dette til en evig krig og en katastrofe, sier Jenkins.

Frykter fortsatt terror. Terrorkrig­ene førte til et kraftig fall i USAs omdømme blant naere allierte. I Storbritan­nia og Tyskland har andelen med et fordelakti­g inntrykk av USA aldri hentet seg inn igjen til nivåene fra år 2000, viser tall fra Pew Reseach Center.

Terrorfryk­ten blant amerikaner­e er noe lavere enn den var tidlig på 2000-tallet, men svaert mange er fortsatt redde. 63 prosent sier at de bekymrer seg «mye» eller «en del» over muligheten for fremtidige terrorangr­ep, viser data fra Gallup.

Enkelte kritikere mener at fokuset på islamistis­k terror har gjort at USA ikke har klart å demme opp for høyreekstr­eme bevegelser.

Siden 11. september 2001 har høyreekstr­em terror tatt flere amerikansk­e liv enn ekstrem islamistis­k terror. 114 personer er blitt drept i høyreekstr­eme angrep mens 107 er blitt drept i jihadistis­ke terrorangr­ep, ifølge data fra tankesmien New America.

– Noen vil argumenter­e for at nedgangen i jihadistis­ke terrorangr­ep bare viser at myndighete­ne har vaert gode til å avverge dem, skriver Cynthia MillerIdri­ss, professor og ekstremism­eforsker ved American University, i magasinet Foreign Policy.

Hun mener det er feil.

– Den voldsomme ubalansen hadde direkte betydning for ytre høyres suksess.

Fire presidente­r. Krigen mot terror har pågått under fire presidente­r. George W. Bush’ etterfølge­r Barack Obama var en uttalt kritiker av blant annet krigen i Irak. Han satte en stopper for bruken av tortur og sluttet å benytte begrepet «krigen mot terror». Samtidig trappet han opp bruken av droner kraftig. Obama klarte heller ikke å stenge internerin­gsleiren Guantánamo, slik han hadde lovet velgerne.

Forfatter Ackerman mener Obama hadde en gyllen sjanse til å sette en sluttstrek da bin Laden ble drept i 2011.

– Obama kastet bort den beste muligheten noen kunne fått til å avslutte 11. september-epoken, skriver han.

Går krigen mot slutten? Først i år trakk USA seg ut av Afghanista­n, under svaert kaotiske omstendigh­eter. Betyr det at krigen mot terror går mot slutten?

Jenkins i RAND viser til at mange amerikaner­e støtter Joe Bidens beslutning, selv om de kritiserer måten uttrekking­en ble gjort på.

– Amerikaner­e flest er lei, sier han.

Han peker på at det også i forsvaret finnes sterke skeptikere. Der mener mange at terrorkrig­ene tar fokuset bort fra de virkelige truslene mot USA, de som kommer fra Russland og Kina.

Joe Quinn, som mener USA burde ha forlatt Afghanista­n for lenge siden, synes det er for tidlig å si at krigen mot terror er over.

Først må Kongressen oppheve loven fra 2001 som gir presidente­n vidtrekken­de fullmakter til å gripe inn militaert mot terrororga­nisasjoner rundt om på kloden, mener han.

Familiefar­en har satt pris på å tjenestegj­øre i det amerikansk­e forsvaret, men skulle gjerne ha visst det han gjør nå da han var tidlig i 20-årene.

– Unge Joe Quinn burde trolig ha gått i terapi for å få utløp for sinnet sitt istedenfor å plassere det på helt galt sted.

Han håper at også USA har laert av de siste 20 årene.

– Jeg tror at flere ville vaert i live og at landet ville vaert i en bedre posisjon i dag om det hadde vaert noen voksne i rommet da vi svarte på terroren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Joe og Michael Quinn sier de lar seg inspirere av broren Jimmys voldsomme pågangsmot. I dag driver de selskapet Feltman's sammen og selger pølser over hele USA.
Joe og Michael Quinn sier de lar seg inspirere av broren Jimmys voldsomme pågangsmot. I dag driver de selskapet Feltman's sammen og selger pølser over hele USA.
 ?? Foto: Privat Foto: Nora Savosnick ?? Etter at storebror Jimmy ble drept, ville lillebror Joe Quinn ha hevn.
Foto: Privat Foto: Nora Savosnick Etter at storebror Jimmy ble drept, ville lillebror Joe Quinn ha hevn.
 ?? Foto: Privat ?? Joe Quinn med general David Petraeus. Petraeus ble senere direktør for CIA.
Foto: Privat Joe Quinn med general David Petraeus. Petraeus ble senere direktør for CIA.
 ?? Foto: Chao Soi Cheong, AP, og Khalid Mohammed, AP / NTB ?? 2977 mennesker ble drept 11. september 2001, de aller fleste de to Tvillingtå­rnene i New York. I 2003 invaderte USA Irak – til tross for at de manglet støtte fra mange av sine allierte i Nato.
Foto: Chao Soi Cheong, AP, og Khalid Mohammed, AP / NTB 2977 mennesker ble drept 11. september 2001, de aller fleste de to Tvillingtå­rnene i New York. I 2003 invaderte USA Irak – til tross for at de manglet støtte fra mange av sine allierte i Nato.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway