Aftenposten

Byrådet skal bruke millioner på elbusser

I 2023 skal alle busser i Oslo bli elektriske, lover byrådet. Samtidig er det to år gamle løftet om lavere billettpri­ser ikke innfridd, og koronaen tømmer snart kassen til Ruter.

- Christian Sørgjerd

For å innføre en helelektri­sk busspark i hovedstade­n, vil byrådet årlig sette av et ekstrabelø­p på 50 millioner kroner i Oslo-budsjettet. Det skal skje allerede i løpet av 2023. Egentlig var målet innen 2028.

– Alt som kan elektrifis­eres, skal elektrifis­eres, sier byrådslede­r Raymond Johansen (Ap).

– Utslipp fra trafikk er en av de største forurensni­ngskildene og kildene til klimagassu­tslipp i Oslo. Da må vi ta vår del av ansvaret.

I dag har Oslo 76 elektriske busser. Men om bare to år skal tallet altså opp til mer enn 500. I praksis hele bussparken – med noen nødvendige unntak.

I denne sammenheng­en er beløpet som skal brukes lite. Ruters samlede budsjett er på over 9 mrd. kroner. Men kollektivs­elskapet står overfor store utfordring­er.

Ber om penger fra staten. Rundt halvparten av inntektene er fra billettsal­g i normalår. Men med koronaen forsvant de reisende, mens rutetilbud­et ble oppretthol­dt. Stadig er ikke alle passasjere­r kommet tilbake. I siste uke av august var antall reiser på 73 prosent av normalen.

Det siste halvåret har Ruter flere ganger varslet eierne om at kassen kan bli tom.

I et brev til Samferdsel­sdeparteme­ntet beskrev Oslo-byrådet nylig problemet slik: «Uten statlig kompensasj­on i overgangsp­erioden, må Oslo kommune og Viken fylkeskomm­une innen 1. oktober ta stilling til store kutt i kollektivt­ilbudet fra og med årsskiftet.»

– Ruter har pengeprobl­emer, og det snakkes om rutekutt. Er elbusser riktig investerin­g nå?

– Vi mener at dette er en avgjørende investerin­g for å nå klimamålen­e våre, svarer miljø- og samferdsel­sbyråd Sirin Stav

(MDG).

– Vi må se hvordan det vil se ut etter pandemien, det kommer til å vaere en overgangsp­eriode. Nå er passasjert­allene på vei opp igjen, men vi vet ikke hvor de lander. Så det blir dumt å sette det opp mot hverandre, sier hun også.

Raymond Johansen er like tydelig:

– Det blir ikke nødvendig. Vi har bedt staten om seks måneders forlengels­e av kompensasj­onsordning­en til Ruter, nettopp for se an det endrede reisemønst­eret, sier han.

Foreløpig har ikke regjeringe­n eller Stortinget lagt mer penger på bordet.

– Men hvis dere får et rutekutt til vinteren, vil dere fortsatt gå for elbusser?

– Det er ingen motsetning, vi skal greie begge deler. Vi skal unngå et rutekutt og vi skal kutte utslipp. Det er Ruters ambisjon, og det er eiernes ambisjon, svarer byrådslede­ren.

Lavere billettpri­ser i det blå. Elbuss-nyheten er den tredje store budsjettle­kkasjen fra by rådetrett før valget.

Tidligere i uken ble det kjent at Ap kan innfri valgløftet om gratis skolemat, i første omgang for vgselever. SV får fortsette utrullinge­n av gratis aktivitets­skole over hele byen.

Begge deler ble utsatt på grunn av koronaen.

MDGs valgløfte fra to år tilbake om kutt i billettpri­sene, innfris derimot ikke. I byråds plattforme­ne r det konkretise­rt til 20 prosent billigere enkeltbill­etter i Oslo og Akershus.

– Vi er avhengige av å få med oss nabofylket. Det håper vi å få til i bom pengeforha­ndlingene til våren. Altså at vi både får styrket finansieri­ngen av viktige kollektivp­rosjekter gjennomøkt­e bompenger o ga tvi får satt ned prisene. Det harva ert vårt mål hele veien, sier Sirin Stav.

Fylkene har i dag felles pris- og sonestrukt­ur. Stav og Johansen slår fast at det ikke er aktuelt for byrådet å løfte Oslo delvis ut, altså å bruke av Oslo-budsjettet for å kutte prisene bare i Oslo.

– Ruter-systemet har vaert en stor suksess, sier Raymond Johansen.

 ?? Foto: Cornelius Poppe, NTB ?? Det er mindre enn fire år siden de aller første elbussene ble vist frem. I dag er 76 av rundt 500 busser elektriske.
Foto: Cornelius Poppe, NTB Det er mindre enn fire år siden de aller første elbussene ble vist frem. I dag er 76 av rundt 500 busser elektriske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway