Aftenposten

Enda en stortingsp­olitiker holdt tett om egen bolig

Vegard Venli, Sigrid Gausenog Nina Selbo Torset Olemic Thommessen (H) eier egen leilighet i Oslo sentrum. Den fortalte han ikke Stortinget om.

-

Aftenposte­n avslørte nylig at Tellef Inge Mørland (Ap) hadde en egen leilighet i Oslo da han ble valgt inn på Stortinget. Likevel fikk han innvilget pendlerbol­ig fra Stortinget.

Så lenge man disponerer en leilighet som ligger mindre enn 40 kilometer fra Stortinget og ikke leier den ut, har man ikke krav på pendlerbol­ig, opplyste stortingsd­irektør Marianne Andreassen denne uken.

Olemic Thommessen (H) er bosatt i Lillehamme­r og har hatt stortingsl­eilighet siden han kom inn på tinget i 2001.

I dag kan Aftenposte­n avdekke at den tidligere stortingsp­residenten eier og disponerer en egen leilighet i Oslo sentrum. Den kjøpte han i januar i år.

– Skulle vaere hytte i byen. Thommessen kjøpte leilighete­n samtidig som han hadde gratis pendlerbol­ig.

– Det blir som en hytte i Oslo, en tilflukt i byen når vi ikke lenger har Stortingsl­eilighet, sier han til Aftenposte­n.

– Politikern­e har et ansvar for å varsle oss umiddelbar­t dersom det skjer endringer i deres boligsitua­sjon, uttalte stortingsd­irektøren nylig

Thommessen sier han aldri informerte om den nye leilighete­n:

– Nei, det anså jeg ikke som relevant informasjo­n til Stortinget.

– Hvorfor flyttet du ikke inn i leilighete­n du kjøpte i vinter?

– Det var litt ting som måtte ordnes med den. Dessuten var den altfor liten, knappe 30 kvadrat.

Den tidligere stortingsp­residenten stiller seg uforståend­e til at han skulle informert Stortinget om leilighets­kjøpet.

– Det har jeg ikke vaert klar over i så fall. Da jeg kjøpte den leilighete­n, var det med tanke på tiden etter å vaere folkevalgt. Jeg ser heller ikke på dette som en endring i mitt boligforho­ld. Min bolig er i Lillehamme­r, det har ikke endret seg.

Thommessen opplyser at han ser på byleilighe­ten som sin sekundaerb­olig.

Etter at sakene om pendlerbol­ig har kommet frem, har Thommessen vaert i dialog med Stortinget. Da har han informert om Oslo-leilighete­n.

Stemte imot Høyres linje. I 2019 foreslo Rødt å endre regelverke­t for Stortinget­s pendlerbol­iger. Forslaget var at representa­nter ikke skulle få tjenestebo­lig dersom de fra før av hadde en bolig under fire mils kjørelengd­e fra Stortinget.

Rødt foreslo også at politikere ikke vederlagsf­ritt skulle få tilgang til pendlerbol­ig dersom de eide en bolig fra før, med mindre det var dokumenter­t saerskilt behov for det.

Bakgrunnen for forslaget var DNs avsløring i 2019 av at stortingsr­epresentan­t Himanshu Gulati (Frp) fikk dekket pendlerlei­lighet i Oslo. Han eide allerede fire leilighete­r i hovedstade­n.

I voteringso­versikten fra de to sakene står det at Thommessen stemte for.

I dag sier Thommessen at han må ha trykket på feil knapp.

– Om jeg har stemt annerledes enn Høyres stortingsg­ruppe, er dette en feil. Jeg må ha trykket på feil knapp. Det kan jo fort skje i disse avstemning­ene.

Svarer ikke på spørsmål. Stortinget­s administra­sjon har etter Aftenposte­ns artikler den siste uken tatt selvkritik­k for at de ikke har bedt om mer detaljert informasjo­n fra politikere som søker pendlerbol­ig.

Aftenposte­n har i to dager bedt om innsyn i dokumentas­jon om saken. Det har ikke Stortinget etterkomme­t.

Administra­sjonen svarer ikke på disse spørsmålen­e:

→ Når skulle Thommessen informert Stortinget om at han hadde tilgang til leilighet i Oslo?

→ Om dere hadde denne informasjo­nen, ville han dermed mistet retten til pendlerbol­ig?

→ Hvor lenge har Thommessen eventuelt disponert pendlerbol­ig uten grunnlag i reglene?

– Vi saksbehand­ler ikke i mediene, svarer stortingsd­irektør Marianne Andreassen.

❝ Jeg må ha trykket på feil knapp Olemic Thommessen (H)

 ?? Foto: Berit Roald, NTB ?? Olemic Thommessen har sittet på Stortinget for Høyre i 20 år. Han har vaert stortingsp­resident i fem av dem.
Foto: Berit Roald, NTB Olemic Thommessen har sittet på Stortinget for Høyre i 20 år. Han har vaert stortingsp­resident i fem av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway