Aftenposten

Lokalsykeh­us må betale regningen

Pasienter kan benytte seg av fritt behandling­svalg ved private, godkjente sykehus. Men regningen går til det offentlige sykehuset pasienten sogner til.

- Tine Dommerud

Bare Diakonhjem­met har de siste årene betalt ut mellom 13 og 18 millioner kroner til private institusjo­ner som har behandlet «deres» pasienter.

Aftenposte­n skrev forrige uke om Marius Erlandsen som fikk god behandling gjennom ordningen fritt behandling­svalg. (FBV).

Denne organiseri­ngen av helsevesen­et er blitt en del av valgkampen. Arbeiderpa­rtiet ønsker at private institusjo­ner skal bli en del av fritt sykehusval­g gjennom anbud, slik ordningen var frem til 2015.

Høyre mener at man skal fortsette med ordningen der private institusjo­ner får en godkjennin­g, slik at pasienter som har en rettighet til behandling kan søke seg direkte dit.

Store konsekvens­er. I løpet av de seks årene ordningen har vaert i drift har drøyt 60.000 pasienter benyttet seg av den. Det får store konsekvens­er for de lokale offentlige sykehusene.

Mette Garvoll er klinikkled­er ved Diakonhjem­met sykehus. Hun er ikke er imot at pasientene kan velge behandling­ssted.

–Men pasientens valg av behandling­ssted får store konsekvens­er fordi det kan vaere geografisk avstand fra pasientens bosted til institusjo­nen. Oppfølging og samhandlin­g i pasientens naermiljø er en vesentlig del av behandling­en. Og det har økonomiske konsekvens­ene for sykehuset som har sørge-for-ansvar.

Det betyr at sykehuset skal sørge for at pasientene har rett til øyeblikkel­ig og nødvendig helsehjelp.

Betalt ut 13–18 mill. Diakonhjem­met har de siste årene fått en regning på mellom 13 og 18 millioner kroner fra private institusjo­ner. Det er saerlig behandling innen rus og psykiatri som skjer gjennom FBV.

Regningen kommer til sykehuset fordi pasientene hører geografisk til dem. Lokalsykeh­usene får kun dekket en liten del av disse utgiftene over budsjetten­e fra de regionale helseforet­akene.

Mette Garvoll sier dette går ut over deres mulighet til å utvide eget tjenesteti­lbud.

– Med så store årlige ekstrautgi­fter greier vi i langt mindre grad å kunne utvikle et økt tjenesteti­lbud til beste for våre pasienter.

Saerlig går dette ut over pasienter som trenger oppfølging i naermiljøe­t etter behandling på institusjo­n. I tillegg til problemet med økonomi mener klinikksje­fen at ordningen med fritt behandling­svalg også får konsekvens­er for behandling­en.

Samarbeide­r ikke godt nok. Klinikksje­fen påpeker at pasienter med ruslidelse­r og/eller psykiske lidelser har behov for helhetlig og sammenheng­ende tjenesteti­lbud. Det er viktig at fagpersone­ll på sykehus, prima er helsetjene­sten og kommunene samarbeide­r. Dette er avgjørende både før, under og etter et opphold på institusjo­n.

– Ved fritt behandling­svalg mister vi som sykehus denne muligheten. Vi har erfart i flere saker at vi mister dyrebar tid for pasienter som har hatt lengre opphold i institusjo­ner under fritt behandling­svalg og hvor pasienten eksempelvi­s henvises tilbake til videre poliklinis­k oppfølging.

Fortsatt ventetid. En evaluering av ordningen ble levert tre uker før valget. Den slår blant annet fast at fritt behandling­svalg:

→ I liten grad har bidratt til å realisere målene om reduserte ventetider og mer effektive sykehus.

→ Har bidratt til økt valgfrihet for noen pasienter.

→ Valgfrihet­en som følger med fritt behandling­svalg, oppleves som svaert viktig for noen pasienter.

→ Pasienter blir ikke alltid informert om retten, og noen motarbeide­r pasientens ønsker.

→ Valgfrihet­en er derfor mer tilgjengel­ig for pasienter med kapasitet til å manøvrere seg gjennom systemet.

 ?? Foto: Jon Olav Nesvold, NTB ?? Diakonhjem­met har betalt mange millioner for behandling ruspasient­er har fått ved andre institusjo­ner.
Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Diakonhjem­met har betalt mange millioner for behandling ruspasient­er har fått ved andre institusjo­ner.
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Marius Erlandsen er én av ca. 60.000 pasienter som har fått god behandling gjennom ordningen fritt behandling­svalg (FBV). Ordningen er blitt en del av årets valgkamp.
Foto: Stein J. Bjørge Marius Erlandsen er én av ca. 60.000 pasienter som har fått god behandling gjennom ordningen fritt behandling­svalg (FBV). Ordningen er blitt en del av årets valgkamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway