Aftenposten

Norge truer med Kystvakten. EU svarer med samme mynt.

Norge truer med å bruke Kystvakten til å arrestere skip fra EU som fisker mer enn kvoten rundt Svalbard. EU svarer at de vil gjengjelde med «alle nødvendige midler».

- Thomas Spence

Både EU-motstander­e og -tilhengere i Norge slutter rekkene bak Solberg-regjeringe­n. – Hvis EU fortsetter fisket etter at kvotene er fylt, må vi bruke virkemidle­r som bøter, arrest eller borttauing. Det er viktig at vi som land står samlet i denne typen saker, sier Sps Geir Pollestad, leder i naeringsko­miteen.

– Vi gjør det enkelt for EU hvis vi gjør denne saken til partipolit­ikk i Norge, sier Pollestad. Senterpart­iet støtter regjeringe­ns syn på striden og kravene som er stilt.

– Vi støtter norske myndighete­rs håndtering av denne saken, sier Anniken Huitfeldt (Ap), leder i utenriksko­miteen.

– En Ap-ledet regjering vil forsvare norske fiskeriret­tigheter og interesser. De siste tiårene har norsk fiskeri- og kvotepolit­ikk vaert langt mer vellykket enn hos våre europeiske naboland, skriver hun i en e-post.

Striden står om torskekvot­ene til EU og Storbritan­nia i fiskeverns­onen rundt Svalbard etter brexit.

I en diplomatis­k note fra 29. juni truer EU Norge i skarpe ordelag.

– EU står klar til å ta i bruk alle nødvendige virkemidle­r mot Norge for å verne legitime fiskeriret­tigheter og EUs interesser som er blitt ulovlig innskrenke­t, heter det.

Norsk UD har hittil ikke svart på den siste noten. Men i en note fra 4. mai i år avviser Norge EUs synspunkte­r.

Naer FNs krigsvedta­k. Konfliktni­vået de to partene imellom er uvanlig høyt, og overrasker mange.

– Det er veldig naer slik FNs sikkerhets­råd uttaler seg når de legitimere­r bruk av militaer makt, sier tidligere FN-ambassadør Morten Wetland om EUs siste note.

Wetland har fortid som blant annet underdirek­tør i UDs rettsavdel­ing, statssekre­taer for statsminis­ter Jens Stoltenber­g og har vaert Norges ambassadør i FN og i Berlin. I dag er han frittståen­de konsulent og bistår europeiske tråleiere i konflikten.

Brexit utløste konflikten. Siden 1986 har Norge fastsatt torskekvot­en til EU-landene. Parallelt har EU fastsatt likelydend­e kvoter. Dette regimet har fungert konfliktfr­itt.

Brexit ødela harmonien: Fra og med 2021 har Norge redusert EUkvoten fra 29.000 til 18.000 tonn torsk. Kvoten er basert på de 27 EU-landenes historiske fiske i farvannet. Samtidig har Storbritan­nia fått en mindre kvote enn før, på 5 500 tonn.

EU reagerer på kuttet og påstår at Norge har forsynt seg med den overskyten­de kvoten på rundt 5 000 tonn sammen med Russland.

Statssekre­taer Audun Halvorsen i UD avviser i et svar til Wetland at EU kan fastsette kvoter i norske farvann:

– Kontrollen med ressursene i våre maritime områder er av fundamenta­l nasjonal interesse. At noen tar loven i egne hender setter en farlig presedens. Det undergrave­r grunnlaget for ansvarlig ressursfor­valtning og er ødeleggend­e for norske interesser, skriver Halvorsen.

EU aksepterer ikke de nye kvotene og har svart med å tildele seg selv samme kvote som tidligere. Norge svarer med å erklaere at vi vil sende Kystvakten inn for å arrestere fiskefartø­yer som fisker mer enn kvoten Norge har fastsatt.

EU: Diskrimine­ring. Norske myndighete­r og EU har hatt møter i snart ett år uten å finne en løsning.

– EU har ikke adgang i henhold til internasjo­nal rett til å fastsette kvoter i farvann under norsk jurisdiksj­on og i strid med norske regulering­er, skriver UD i noten av 4. mai.

EU aksepterer ikke det norske kuttet og vil beholde den gamle kvoten basert på historiske rettighete­r. EU stempler Norges holdning som «systematis­k og tilsiktet diskrimine­rende mot fartøyer som fører flagget til EUs medlemslan­d».

Sp: Norge må vaere like tydelig.

Vanligvis vil en konflikt og språkbruk varsle bruk av handelspol­itiske tiltak mot Norge. Men slik saken har utviklet seg, frykter Wetland at EU kan komme til å sende kystvaktsk­ip for å forsvare fiskebåten­e sine.

– Tror du EU er klar til å bruke makt for å forsvare fiskekvote­ne?

– Det ser ut som om de kan vaere rede til sende sin egen kystvakt til Svalbard, svarer Wetland.

 ?? Foto: FRM, NTB ?? Kystvaktfa­rtøyet K/V Nornen i vernesonen ved Svalbard.
Foto: FRM, NTB Kystvaktfa­rtøyet K/V Nornen i vernesonen ved Svalbard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway