Aftenposten

De gamle marxistene er ute. Nå er de unges tur.

Hannah Berg jobber til vanlig som miljøarbei­der i Fredriksta­d. Nå kan hun bli én av de rundt ti kandidaten­e som kan komme inn på Stortinget fra Rødt.

- Anne Sofie Lid Bergvall

Poll of polls’ beregninge­r viser fredag at Rødt har representa­nter inne fra Oslo, Østfold, Akershus, Oppland, Hordaland, Sør-Trøndelag, Nordland og Troms. Skulle det bli resultatet er Hannah Berg fra Fredriksta­d en av de som vil få fast plass i Stortingss­alen til høsten.

Den 29 år gamle miljøarbei­deren har vaert medlem i partiet siden høsten 2015. Den gangen tok hun et valg om å melde overgang fra SV. Det var partikultu­ren og aktivismen i Rødt som gjorde at hun følte seg mer hjemme der. Politikken var jo mye det samme som SV sin, mener hun.

I opposisjon til systemet. De siste månedene har Rødt fått økt oppslutnin­g, både i Østfold og nasjonalt. Berg mener det handler om to ting.

– Vi har mye troverdigh­et på saken om Forskjells-Norge. Og vi har også vaert flinke til å sette fingeren på den forakten folk kjenner mot systemet.

Berg mener folk ønsker et parti som er i opposisjon til «systemet».

– Folk går lei og klarer ikke skille mellom partiene. I det segmentet var det plass til et parti som er opptatt av ulikheter, men også systemet, som tør å si at politikere er en del av problemet.

– Kjenner du deg igjen i det?

– Ja, på sett og vis, men så er nok ikke jeg den største kranglefan­ten i partiet. Jeg er nok ganske mye mer forsonende enn andre.

– Vil knytte oss til folkemord. Geir Jørgensen er førstekand­idat for Rødt i Nordland. Han er regionssek­retaer for Naturvernf­orbundet og har vaert med i Rødt i elleve år. Flere av kommunene Rødt gjorde det best i i 2019, befinner seg i fylket.

Jørgensen mener det at flere folk møter aktivister fra Rødt bidrar til å ufarliggjø­re dem.

Det er altfor mange landkrabbe­r på tinget i dag. Der kan jeg gjøre en forskjell.

Geir Jørgensen, førstekand­idat for Rødt i Nordland

– Alle nordlendin­ger kjenner en Rødt-er og vet hvordan vi jobber. Dette er vernet vi har mot høyresiden sin propaganda som prøver å knytte oss til gamle historier om folkemord.

Han har én oppfordrin­g til de som er redde for et stort Rødt på Stortinget:

– Les programmet. De som ser for seg folkemord og slutt på ytringsfri­heten, ber jeg om å slutte med det. Det kommer ikke til å skje.

Selv er Jørgensen mest opptatt av det han mener er en av de mest fornybare naeringene vi har, nemlig fiskerinae­ringen.

– Det er altfor mange landkrabbe­r på tinget i dag. Der kan jeg gjøre en forskjell.

Ut med marxistene. Selv om det var de gamle kommuniste­ne som stiftet partiet, har de siden da gitt plass til de unge stemmene, som Hannah Berg fra Østfold.

– Nå kommer vi litt yngre inn, som kjenner utfordring­ene på kroppen, og driver partiet på en måte som gjør Rødt mer spiselig for flere, sier hun.

– Jeg tror det er viktig å ha med seg de yngre kreftene som er fulle av idealisme og utålmodigh­et. Rødt er partiet der de møtes.

Flere komiteer. Stortinget har 13 faste komiteer. Med bare én representa­nt er Rødt kun til stede i finanskomi­teen. Med en større stortingsg­ruppe vil Rødt få kapasitet til å sitte i flere komiteer og få flere ressurser i apparatet rundt gruppen. Berg mener det vil gjøre at de kan utvikle politikk på enda flere områder.

 ??  ??
 ?? Foto: Morten Uglum ?? På stand har førstekand­idat fra Rødt Østfold, Hannah Berg møtt flere som har ideer om hvordan Rødt er og hva de mener. Nå vil hun mytene til livs.
Foto: Morten Uglum På stand har førstekand­idat fra Rødt Østfold, Hannah Berg møtt flere som har ideer om hvordan Rødt er og hva de mener. Nå vil hun mytene til livs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway