Aftenposten

Forrige gang MDG stilte ultimatum, gikk det ikke så bra

Det er fristende i valgkamp, men trøblete etterpå.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

Hei, hvor det går! Frem til tirsdag var Senterpart­iet et parti uten noen absolutte krav til å sitte i regjering. Et maktsøkend­e parti kan forhandle om alt.

– Vi stiller ikke ultimatum på noe som helst, sa leder Trygve Slagsvold Vedum før sommeren.

Men sannelig min hatt. De siste dagene har de poppet opp likevel. Partinesto­r Per Olaf Lundteigen var ute hos NRK og stilte ultimatum om Viken. Senterpart­iet vil ikke gå inn i en regjering som ikke erklaerer oppsplitti­ng av det omstridte storfylket.

Og fredag dukket senterpart­ikonvertit­t Jan Bøhler opp med ultimatum, han også.

– En regjering der Sp er med, må slå fast at vi skal beholde Ullevål sykehus og bygge det skrittvis ut, sa han til Dagbladet.

Han mente til og med å ha Vedum i ryggen. Vi får nå se.

Oljeultima­tum. Det er likevel Miljøparti­et De Grønnes ultimatum som har fått mest oppmerksom­het i valgkampen.

Partiet vil ikke støtte noen regjering som tillater mer oljeleting. Nå er det jo ikke så mange partier som vil samarbeide med dem heller. Men de siste målingene viser likevel at MDG godt kan komme på vippen.

Problemet er at kravet i praksis setter partiet helt på sidelinjen i forhandlin­ger. Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet utelukker noe slikt. Og de er tross alt størst.

Hvis nei til oljeleting er et absolutt krav, vil en regjering se seg om etter andre flertall. Problemet for MDG er at alternativ­ene – Rødt, KrF eller Venstre – kan prioritere andre saker enn oljeleting. Da sitter partiet igjen med et flott ultimatum og ingen påvirkning.

Angret – men laerte ikke. Ultimatum er en forståelig valgkampst­rategi. Det er offensivt og tydelig. Men etter valget blir det straks mer trøblete. For hvis alternativ­et til 100 prosent gjennomsla­g er å gi fra seg makt, hva gjør man da?

MDG kjenner dette dilemmaet bedre enn de fleste. I 2015 stilte partiet ultimatum i Oslo. MDG kunne ikke sitte i et byråd som

❝ Årets oljeultima­tum tyder på at partiet ikke har laert all verdens

bygget ut E18 vestover. Så ble det ikke slik. Partiet godtok en nedskalert utbygging av første etappe.

– Vi fortjener kritikk fra velgerne for å ha uttalt oss så kategorisk, og etterpå ikke klare å levere, sa Rasmus Hansson i 2016.

Antagelig var det riktig ikke å gå ut av byråd da. MDG har fått gjennomsla­g for svaert mye annet. Men det var feil å love for mye i 2015. Hansson kalte saken «et politisk laerestykk­e for oss». Årets oljeultima­tum tyder på at partiet ikke har laert all verdens.

Vernet etter ultimatum. Ultimative krav kan lykkes. Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja fra oljevirkso­mhet er kanskje den største suksessen, i hvert fall i miljøspørs­mål.

Venstre og SV satte inn alle kluter på saken i sine regjeringe­r, og vant. Det var ingen liten seier i sin tid. Men det var likevel et mer avgrenset krav enn det MDG nå fremmer. Kunsten ligger i å treffe på vurderinge­n av hva som kan vaere politisk mulig. MDG har i år antagelig gapt over for mye. I hvert fall for et parti med så lav oppslutnin­g.

Alta-ultimatum. Et spesialtil­felle i år er finnmarksl­isten Pasientfok­us, som kniver om direkteman­dat i Finnmark. De har ett ultimativt krav – lokalsykeh­us til Alta – og blåser i alt annet.

Kommer Pasientfok­us på vippen, er de åpenbart enklere å forhandle med enn MDG.

I 2017 stilte SV fire ultimative krav, hvorav i hvert fall to var vanskelige for Arbeiderpa­rtiet. I år har de latt vaere. Det har også Rødt.

Arbeiderpa­rtiet har derimot stilt et slags ultimatum. «Arbeiderpa­rtiet sitter ikke i en regjering som ikke legger EØS-avtalen til grunn», har Jonas Gahr Støre sagt.

Ordvalget er omhyggelig.

Det er tilstrekke­lig forplikten­de til å leses som en garanti. Samtidig som Støre ikke fullstendi­g utelukker at det kan nedsettes et utvalg som skal se på tilknytnin­gsforholde­t til Europa igjen. Eller noe slikt.

Klamp om foten. Og Senterpart­iet? Først og fremst er problemet med deres ferske, frittgåend­e ultimatume­r at partiet nok en gang vikler seg inn i dobbeltkom­munikasjon. Vikenkrave­t er mindre politisk problemati­sk enn Ullevål-kravet. Der er Arbeiderpa­rtiet og SV langt på vei enige.

Men begge deler er uklokt. Spesielt når partileder­en har sagt at partiet ikke stiller ultimatum.

Etter valget gjelder det jo å navigere slik at man får mest mulig gjennomsla­g. Da er ultimatume­r bare en klamp om foten. I hvert fall når de er formulert så kategorisk at det ikke finnes noen utvei.

 ?? Foto: Jan T. Espedal ?? I 2015 lanserte Oslo-topp Lan Marie Nguyen Berg og Baerum-topp Nikki Schei sin plan for å skrinlegge E18utbyggi­ngen.
Foto: Jan T. Espedal I 2015 lanserte Oslo-topp Lan Marie Nguyen Berg og Baerum-topp Nikki Schei sin plan for å skrinlegge E18utbyggi­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway