Aftenposten

Motvind for utenlandsk­e pengespill i Norge

– Vi skal knekke dem, sier kulturmini­ster Abid Raja (V) om utenlandsk­e spillselsk­aper. Det største av dem innrømmer at de sliter i Norge.

- Arnfinn Mauren

For seks-syv år siden så det ut til å vaere bare et spørsmål om tid før det norske spillmonop­olet ville falle. Oddsen for at Norsk Tippings enerett skulle overleve, var dårlig.

Danskene innførte en lisensordn­ing. Sverige åpnet opp. Mange mente og trodde at Norge sto for tur. Det har ikke skjedd.

I stedet har utviklinge­n gått i motsatt retning. Nye tiltak er blitt innført for å beskytte den norske modellen. Det begynner å få effekt, ifølge Lotteritil­synet.

– Vi er i gang med å vinne denne kampen, sier kulturmini­ster Abid Raja (V)

Juridiske seiere. En rekke utenlandsk­e aktører har de siste 20 årene utfordret den norske modellen. I dag er målet deres fjernere enn noen gang.

Dette er noen av årsakene:

→ Forbudet mot å formidle innsats og gevinster til og fra utlandet er strammet inn.

→ Det er blitt vanskelige å markedsfør­e pengespill via TV og sosiale medier.

→ Spillmonop­olet har stått seg juridisk.

Det siste ble bekreftet på nytt i juli. Da slo Borgarting lagmannsre­tt fast at monopolet ikke strider mot EØS-avtalen. Bakgrunnen var et søksmål fra Norsk Lotteri AS om konsesjon til å formidle pengespill i Norge.

Norsk Tipping har tatt veksten. Norske myndighete­r håper at tiltakene skal bidra til at selskapene til slutt kaster kortene.

– Kostnadene ved å operere i Norge er blitt høyere. Kapitalavk­astningen kan bli så liten at de gir opp. Det er det vi håper på, sier direktør Atle Hamar i Lotteritil­synet.

Tilsynet erkjenner at det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon. Men i en fersk undersøkel­se sier én av fire at de har endret spillevane­ne sine etter at bankene ble pålagt å stoppe overføring­er til og fra spillselsk­aper i utlandet.

Målinger viser også at andelen som spiller hos utenlandsk­e aktører, ligger stabilt mellom 4 og 5 prosent. Norsk Tippings andel har derimot økt.

– Det har vaert vekst i markedet. Men den er blitt absorbert av Norsk Tipping, påpeker avdelingsd­irektør Henrik Nordal i tilsynet.

Unibet-sjefen innrømmer. De utenlandsk­e aktørene offentligg­jør ikke tall for det norske markedet. Under en digital presentasj­on av regnskapet tidligere i år, tok imidlertid sjefen for Kindred Group bladet fra munnen. Selskapet står bak merkenavne­t Unibet.

På spørsmål om selskapet møter motvind i noen markeder, svarte direktør Henrik Tjärnstrøm slik:

– Dersom det er ett land der vi har et utfordrend­e marked, så er det Norge.

Mener tall er uriktige. Norsk Bransjefor­ening for Onlinespil­l, der Kindred Group er medlem, mener Tjärnstrøm­s uttalelser må stå for hans regning. Generalsek­retaer Carl Fredrik Stenstrøm i foreningen har en annen beskrivels­e av situasjone­n.

– Vår opplevelse er at spillerne både får satt inn og tatt ut penger, sier han.

Nedpriorit­ert i Brussel. Spillselsk­apene har ikke fått saerlig støtte i Brussel. En rekke avgjørelse­r har gått i Norges favør:

→ Eftas overvåking­sorgan ESA aksepterte i 2015 Norges argumenter.

→ EU-kommisjone­n vedtok i 2017 at landene kan utøve sin egen spillpolit­ikk.

→ ESA fulgte opp og kunngjorde i år en nedpriorit­ering av pengespill-klager.

Utenlandsk­e selskaper holder likevel fast på at monopolet strider mot EØS-avtalen.

En naermest død sak. De utenlandsk­e aktørene sliter også på den politiske arenaen. Seks år etter at en lisensordn­ing ble utredet, er saken naermest politisk død.

Monopolet har stor støtte på Stortinget. Flertallet mener det sikrer at spill tilbys i trygge former. Målet er å begrense spilleavhe­ngighet.

Bare Frp går inn for å oppløse monopolet. Høyre vedtok på landsmøtet i vår at det bør beholdes, og Venstre ivrer ikke like mye for et nytt regime som partiet gjorde.

Raja gir seg ikke. Monopolets stilling kan illustrere­s på kulturmini­sterens kontor. Rajas forgjenger, Trine Skei Grande (V), ville innføre en lisensordn­ing. Nå er tonen en annen.

– Dette er selskaper som bevisst omgår det norske lovverket, og vi skal knekke dem, sier Raja.

 ?? Foto: Julie Jacobson, AP ?? Rundt 200.000 nordmenn satser penger hos utenlandsk­e spillselsk­aper. Tallet har vaert stabilt de siste årene, ifølge undersøkel­ser som Lotteritil­synet har gjort.
Foto: Julie Jacobson, AP Rundt 200.000 nordmenn satser penger hos utenlandsk­e spillselsk­aper. Tallet har vaert stabilt de siste årene, ifølge undersøkel­ser som Lotteritil­synet har gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway