Aftenposten

Barneombud­et tar et oppg jør med helsemyndi­ghetene

Flere tusen barn kunne havne på sykehus, meldte NRK. – Det skapes mye frykt som barn og unge må baere på, sier barneombud Inga Bejer Engh.

- Per Anders Johansen og Margrete Sveinsdatt­er Rydjord

–Det bare renner på. Mandagvar det long covid med barn i VG. Tirsdag sa helsedirek­tør Bjørn Guldvåg i NRK at tusenvis av barn kunne havne på sykehus.

Barneombud Inga Bejer Engh tar nå et oppgjør med både leger, forskere og helsemyndi­ghetene.

– I halvannet år har våre barn og unge levd med strenge restriksjo­ner. Nå som de er tilbake på skolen, møtes de med påstander om at tusenvis av barn må på sykehus. Det skapes mye frykt som barn og unge må baere på. Det er svaert uheldig, sier Bejer Engh.

– Profesjone­lle aktører kommer ut med den ene mer dystre påstanden enn den andre. De bør vaere klare over at frykten de skaper også gjør noe med helsen til både barn og vokse.

Innrømmet «overestime­ring». Samtidig som smittetall­ene har vaert skyhøye blant barn, er listen over urovekkend­e meldinger om barn og covid-19 blitt lengre.

Folkehelse­institutte­t og helseminis­ter Bent Høie har de siste ukene gjentatte ganger understrek­et at svaert få barn blir alvorlig syke av covid-19.

Da NRK meldte at Norge måtte vaere forberedt på at flere tusen barn under 12 år kan havne på sykehus med korona i vinter, gikk nyheten i alle de store mediene i Norge. Regnestykk­et til helsedirek­tøren baserte seg på tall fra en dansk forsker, som anslo at halvparten av danske barn kan bli smittet.

Ifølge FHI er det ingen prognoser i Norge som i verste fall anslår slike dystre tall.

I Norge er det 720.000 barn under 12 år. Siden om lag halvparten av smitten blir oppdaget, anser FHI at andelen som legges inn er 0,15 prosent. Grovt estimert, og forutsatt at ingenting blir gjort for å hindre spredning, kan i verste fall 500 barn bli innlagt denne vinteren.

Til sammenlign­ing legges 1000–2000 barn med RS-virus inn på sykehus hvert år. I en vanlig sesong med influensa legges om lag 500 barn inn.

Helsedirek­tøren innrømmet på onsdagens pressekonf­eranse at hans uttalelser var «en overestime­ring».

Også helseminis­ter Bent Høie ville korrigere bildet som ble skapt.

– Det er veldig viktig å understrek­e at det er veldig sjelden at barn blir alvorlig syke av covid19, sa Høie. Han mener det er «ingen tvil» om at de negative helseeffek­tene for barn ville vaert større hvis helsemyndi­ghetene hadde iverksatt ny nedstengni­ng.

– Det var ikke min mening å hausse opp alvorlighe­ten, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvåg til Aftenposte­n.

– Det var ment å beskrive et mulighetsr­om, og ikke det som er sannsynlig. Vi tror at under 500 blir innlagt på sykehus denne vinteren.

– Noen vil mene at det er alvorlig å skremme barn. Var det nødvendig?

– Jeg ser i ettertid at det etterlatte inntrykket var at dette var mer sannsynlig enn det som var min intensjon. Derfor har jeg hatt behov for å justere det, sier Guldvåg.

– For barna er dette i nesten alle tilfeller en mild sykdom. Mange får ikke symptomer i det hele tatt. Så å si absolutt alle som kommer på sykehus, vil komme ut og vaere friske i ettertid.

– Egnet til å skape frykt. – Meldinger om at flere tusen barn kan havne på sykehus, er klart egnet til å skape frykt. Vi vet i dag at veldig mange barn får påvist korona. De leser disse overskrift­ene, sier Bejer Engh.

– Det har vaert en dobbeltkom­munikasjon fra helsemyndi­ghetene. På den ene siden sier de at man ikke lar seg styre av smittetall­ene. Samtidig sier de at smitten blant unge må ned.

Hun er glad for at Guldvåg har korrigert sine uttalelser, men peker på at dette bare er et av mange eksempler fra ulike aktører som uttaler seg i mediene.

– Fakta skal selvfølgel­ig ut, og åpenhet er bra. Men vi må kommuniser­e nøkternt og nyansert.

Barn og covid-19. Spørsmålet om hvor farlig koronaviru­set er for barn og unge, har vaert et opphetet tema gjennom hele pandemien.

→ 45.500 barn og unge mellom 0 og 19 år er hittil påvist smittet i Norge i løpet av pandemien. 0,4 prosent av de i alderen 0–17 som har fått påvist smitte, har vaert innlagt.

→ Siden om lag halvparten av de smittede ikke oppdages, samt at en fjerdedel av barna ble innlagt for andre sykdommer, anslår FHI at om lag 0,15 prosent av de smittede barna har vaert innlagt. En høy andel er dessuten spebarn under ett år.

→ FHI anslår at ti prosent av 16og 17-åringene i Norge allerede har vaert smittet. Per 11. august har det vaert innlagt 27 pasienter i denne aldersgrup­pen.

→ Om lag 30 barn og ungdom har vaert innlagt med det som er den kanskje alvorligst­e ettervirkn­ingene av koronaviru­set, nemlig MIS-C. Det står for «multiorgan inflammato­risk syndrom assosiert med covid-19».

Barna som har vaert innlagt, lå i snitt kun to døgn på sykehus.

I løpet av hele pandemien er det rapportert om to dødsfall blant barn og unge i Norge. Selv om FHI mener at covid-19 «er generelt lite farlig for barn og unge».

Samtidig er det bred enighet om at det fortsatt er mye vi ikke vet om viruset og langtidsvi­rkninger.

Denne uken kom en britisk undersøkel­se blant 17.000 barn, hvor ett av syv barn fortalte om symptomer 15 uker etter at de ble smittet.

❝ Det var ikke min mening å hausse opp alvorlighe­ten Bjørn Guldvåg, helsedirek­tør

 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Barna på Lakkegata skole gjør seg klar til massetesti­ng. Skyhøye smittetall har skapt økt frykt blant mange barn og foreldre.
Foto: Jan Tomas Espedal Barna på Lakkegata skole gjør seg klar til massetesti­ng. Skyhøye smittetall har skapt økt frykt blant mange barn og foreldre.
 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? Barneombud Inga Bejer Engh.
Foto: Gorm Kallestad, NTB Barneombud Inga Bejer Engh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway