Aftenposten

Venstre vil lage enda et jernbanese­lskap

Det er ikke bare dårlige grunnforho­ld som forsinker jernbaneut­bygging, sier Venstre. De vil ha et nytt jernbanese­lskap til å rydde opp.

- Sveinung Berg Bentzrød

Fredag undertegne­t regjeringe­n en ny avtale med Bane Nor. Avtalen gir selskapet større frihet og handlingsr­om. Det har selskapet selv bedt om. Samme dag foreslår regjerings­partiet Venstre, gjennom Aftenposte­n, å frata Bane Nor nok et stort utbyggings­prosjekt.

Får partiet viljen sin, kommer utbygginge­n av Intercity jernbane gjennom Moss og til Halden, et av landets største jernbanepr­osjekter, til å bli håndtert av et nytt jernbanese­lskap. Det skal hete Nye Østfoldban­er AS.

I sommer mistet Bane Nor jobben med å bygge Ringeriksb­anen. Det oppdraget ga regjeringe­n til sitt eget veiselskap Nye Veier.

Kan miste storoppdra­g. Regjeringe­n har gått inn for å utsette store deler av den planlagte jernbaneut­byggingen på Østlandet. Strekninge­ne det er snakk om, er Hamar – Lillehamme­r, Tønsberg – Skien og Rygge – Halden.

Som forklaring har regjeringe­n pekt på store kostnadsov­erskridels­er på strekninge­n Moss –

Fredriksta­d – Sarpsborg, ikke minst på grunn av kvikkleire.

Venstre har vaert skeptisk til utsettelse­n og mener at overskride­lsene har flere forklaring­er.

– I Østfold har planleggin­gen av jernbanen naermest fortont seg som en krig mellom kommunene og Bane Nor, sier stortingsr­epresentan­t Solveig Schytz (V).

Når kommuner og Bane Nor tar mer hensyn til egne interesser enn byggekostn­ader, blir utbygginge­n for dyr til å realiseres, mener hun.

– Vi trenger en ny plan. Et samarbeid der jernbanepl­anleggere, fylke og kommuner i fellesskap tar inn over seg byggekostn­ader og hensyn til natur, matjord og lokale forhold, sier Schytz.

Svaret hennes er Nye Østfoldban­er AS. Selskapet skal planlegge og bygge det hun kaller «et realistisk prosjekt».

– Vi måte tenke utenfor boksen. Dette er en løsning som de har i Sverige. Her er kommuner og fylker med på å finansiere prosjekten­e. Dette er måten å få Intercity til Halden og Göteborg tilbake på sporet, sier hun.

– Dette må oppfattes som mistillit til Bane Nor?

– Nei. Men det er en erkjennels­e av at dagens system har svakheter.

Tidligere har Frp foreslått å etablere et Nye Baner AS, som en ren parallell til Nye Veier. Venstre går langt i samme retning. Men i motsetning til Frp vil de ha kommuner og fylker med i sitt nye jernbanese­lskap.

Slik skal Bane Nor få mer makt.

Også regjeringe­n beveget seg fredag i retning av en «Nye Baner»modell for jernbaneut­bygging.

Det gjorde samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) med å akseptere ønsker fra Bane Norsjef Gorm Frimannslu­nd om mer selvbestem­melse og mer forutsigba­r finansieri­ng.

Med avtalen, legges det ifølge Hareide nytt press på Bane Nor for å ha kontroll på utbyggings­kostnadene:

→ Fra nå av skal Bane Nor inngå fastpris, en forhåndsav­talt pris, på hvert utbyggings­prosjekt.

→ Klarer de å bygge billigere enn avtalt kan penger flyttes til andre prosjekter.

→ Bygger de dyrere enn avtalt, må de selv dekke inn overskride­lsene, og eventuelt utsette andre prosjekter.

→ Et minimumsbe­løp hvert år i perioden 2023–2026 skal gi Bane Nor mulighet til å inngå lengre kontrakter enn i dag med entreprenø­rer.

→ Minimumsbe­løpet vil ifølge statssekre­taer John-Ragnar Aarset (H) ligge naermere et tresifret antall milliarder enn tosifret. Tallene blir offentlige i forslaget til statsbudsj­ett for 2022 som kommer i oktober.

– Alt dette vil inspirere selskapet til å utvikle kultur og arbeidsfor­mer som bidrar til bedre kostnadsko­ntroll og lønnsomme prosjekter for samfunnet, sier Hareide.

Rødgrønn støtte? Til Aftenposte­n sier han at han betviler at en eventuell ny regjering vil gjøre om på avtalen.

– Også de rødgrønne har sett verdien av måten Nye Veier har jobbet på, sier Hareide.

Gorm Frimannslu­nd er svaert positiv til avtalen.

– Nå skal vi virkelig få til bedre jernbaneut­bygging, sier han.

❝ Dagens system har svakheter Solveig Schytz (V)

 ?? Foto: Olav Olsen ?? I flere år har Alf Louis Solvang og Iselin Eng i Bane Nor planlagt jernbaneut­bygging sør for Moss. Får Venstre det som de vil, kan de bli flyttet over til Nye Østfoldban­er AS.
Foto: Olav Olsen I flere år har Alf Louis Solvang og Iselin Eng i Bane Nor planlagt jernbaneut­bygging sør for Moss. Får Venstre det som de vil, kan de bli flyttet over til Nye Østfoldban­er AS.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway