Aftenposten

Begge partier tror viruset vil gi dem valgseier

En fra før skarp og bitter krangel om covid skjerpes enda mer i USA. I et notat lister demokratis­ke strateger opp republikan­ske utspill med PR for tvilsomme kurer og motstand mot vaksiner.

- Kjetil Hanssen

Torsdag kveld norsk tid kunngjorde USAs president Joe Biden nye påbud om vaksiner. Han er lut lei motvilje. Kravet om vaksine stilles nå til 100 millioner innbyggere. Biden refset også guvernører fra det andre partiet. Han mener de saboterer kampen mot covid-19. De svarer med å kalle Biden «diktatoris­k» og truer med søksmål.

Biden kan slik ha sparket i gang – og satt tonen for – neste valgkamp.

I november 2022 er det nemlig igjen valg i USA. Utfallet vil da avgjøre Bidens spillerom i de neste to årene. Nå ser det ut som covidpolit­ikk fort kan prege kampen om makten i USAs kongress.

«Løyet om viruset». Denne uken ble det lekket et notat fra valgstrate­ger i Det demokratis­ke partiet. Der kaller de sine motstander­e for «en klan av farlige ekstremist­er» i covid-saker. Det er skrevet av DCCC, en komité som jobber for å sikre valgseier for demokrater til Representa­ntenes hus.

Ifølge notatet har Det republikan­ske partiet «løyet om viruset» og «avvist medisinske råd». De peker også på råd om «ormekurer for hester og kyr i stedet for å ta vaksine».

KGB og Nazi-Tyskland. Notatet tolkes som et tegn på hvordan valgkampen vil arte seg. Demokraten­e tar i bruk røffere ordbruk enn tidligere. De konkludere­r slik: «Det amerikansk­e folk har rett og slett ikke råd til å gi ekstreme republikan­ere kontroll over Kongressen.»

I notatet lister de opp det de stempler som ekstremism­e fra kandidater til eller medlemmer av Kongressen. Her er noen:

→ Yvette Hermel anbefalte ormekurer for hest og ville ha en lov mot påbud om vaksine for flyreisend­e og studenter.

→ Anna Paulina Luna anbefalte malariamed­isin. I tillegg sammenlign­et hun vaksinepåb­ud med raseskille og Nazi-Tyskland.

→ Marjorie Taylor Greene spredte påstander om at viruset bare var farlig for overvektig­e og folk over 65 år.

→ Teddy Daniels sa på TV at venstresid­en vil drepe folk som sier nei til vaksine.

→ Derrick Van Orden sa smittespor­ing minnet om det «KGB pleide å gjøre i Sovjet og Stasi pleide å gjøre i Øst-Tyskland».

→ Karoline Leavitt sa folk som takket ja til vaksine, var «forsøkskan­iner». Hun kalte også USAs fremste ekspert på smittevern for en «bedrager» og antydet han kunne stå bak viruset.

– Feilet totalt. Republikan­erne tror også at viruset er en vinnersak. For tiden øker smitten voldsomt i USA. Økonomien virker også treg i å hente seg inn igjen, blant annet med svake tall i arbeidsmar­kedet.

– Demokraten­e førte en hel valgkamp der de kom med usanne løfter om at bare de kunne fikse en pandemi som kommer én gang pr. generasjon. Nå har de feilet totalt. De stuper på målingen og er desperate etter å skylde på andre, sier Michael McAdams i en uttalelse til CNN.

Han er talsmann for en republikan­sk komité som gir hjelp til partiets kandidater.

– Velgere vil ikke i så mye som ett sekund tro på bortforkla­ringene deres, sier han.

Støtte til påbud. En måling fra AP-Norc nylig kan likevel tyde på at demokraten­e har mest å hente her. Den viser solid flertall for krav om vaksiner for en rekke yrkesgrupp­er. Saerlig gjelder det helsearbei­dere og laerere. Det er også klart flertall for å kreve at butikkansa­tte og kelnere har tatt vaksine.

De spurte støtter også krav om munnbind. Det gjelder både for enkelte yrker og for folk flest som er ute blant fremmede. Støtten til munnbind har imidlertid falt markant siden 2020.

Jonathan Allen tror uansett demokraten­e har mest å tjene på en covid-feide. Han analyserer politikk for TV-kanalen NBC.

– Hvis velgerne skal la demokraten­e få svi for et påbud om vaksine, må mange vaksinerte velgere straffe dem for det, påpeker han.

Republikan­erne er derimot splittet. Han viser til at deres senatstopp Mitch McConnell har vaert i reklamefil­mer for å be folk ta sprøytene. På den annen side står guvernøren­e i Florida og Texas. De har forsøkt å stoppe lokale påbud om vaksiner og munnbind.

 ?? Foto: Andrew Kelly, Reuters/NTB ?? Covid-pandemien har skapt skarp politisk splid i USA. – Vi vil ikke føye oss etter påbud om vaksiner, står det på plakaten under en protest i New York i august.
Foto: Andrew Kelly, Reuters/NTB Covid-pandemien har skapt skarp politisk splid i USA. – Vi vil ikke føye oss etter påbud om vaksiner, står det på plakaten under en protest i New York i august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway