Aftenposten

Storstilt feiring av 73 år – uten tale av Kim Jong-un

Nord-Korea feiret denne uken dannelsen av staten. To ting manglet, og det ble lagt merke til: nye, tunge våpen og en tale av Kim Jong-un.

- Kjetil Hanssen

Fyrverkeri, opptog og salutter satte sitt preg på hovedstade­n Pyongyang ved midnatt. At feiringen var ikke rund, det var landets 73-årsdag, la ikke noen demper på moroa, skal man tro Rodong Sinmun, landets største avis og talerør for regimet.

I paraden denne gang var det lagt mest vekt på sivil beredskap, som brannbiler og redningshu­nder. En enhet var iført gassmasker og oransje vernedress­er.

«Følte stort stolthet». Opptoget ble «varmt mottatt», melder avisen. Bildene viser at folk vifter med flagg og buketter. Ifølge Rodong Sinmun «følte de stor stolthet».

Cheong Seong-chang leder Center for North Korean Studies, en tenketank i SørKorea. Han mener feiringen understrek­er landets såkalte juche-politikk, en ideologi om å vaere selvforsyn­t.

– Folket lider helt klart under pandemien, sier Hong Min, en analytiker ved Sør-Koreas Institute for National Unificatio­n. Han tror at regimet føler behov for å bygge samhold internt i landet.

Landets diktator, Kim Jong-un, skal ikke ha holdt tale denne gang. Det melder sørkoreans­ke Yonhap. I stedet viser bilder at han sitter ved et rundt bord utendørs sammen med ni andre menn. Ifølge Korea Herald jobber sørkoreans­k etterretni­ng på spreng med å vurdere hvorfor Kim ikke talte. Kim står foran sin kanskje tøffeste tid som leder i landet, sier eksperter til AP. Offisielt har landet ingen tilfeller av covid, men etterretni­ngsrapport­er tyder på noe annet. I juni advarte Kim om «en stor krise» i emning som følge av viruset. Senere har landet likevel takket nei til vaksiner fra blant andre Kina og Russland.

 ?? Foto: KCNA/Reuters/NTB ?? Kim Jong-un feiret denne uken at bestefar Kim Il-sung grunnla Nord-Korea i 1948.
Foto: KCNA/Reuters/NTB Kim Jong-un feiret denne uken at bestefar Kim Il-sung grunnla Nord-Korea i 1948.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway