Aftenposten

Aftenposte­n tar feil

- Steffen Handal, leder i Utdannings­forbundet

Aftenposte­n er opptatt av at skolen skal bidra til å tette gapet mellom fattige og rike ved å gi alle «like muligheter». Det påstås på lederplass at skolen hindres i dette arbeidet fordi det er innført en minstenorm for laerertett­het. Det er ikke riktig.

Normen skal sikre alle grunnskole­r en minste laererress­urs som står i forhold til elevtallet. Aftenposte­n er tydeligvis ikke er opptatt av om de totale laererress­ursene i skolen er tilstrekke­lige, bare at de som finnes, skal kunne skjevforde­les.

Opplaering­sloven regulerer kvaliteten på opplaering­en til elevene i form av flere ulike minstestan­darder. Minstenorm­en for laerertett­het er en minstestan­dard. Det betyr at kommunene selvsagt må bevilge penger til flere laerere når det er behov for det. Dessuten regulerer ikke minstestan­darden alle laererress­ursene. I tillegg kommer ressurser til spesialund­ervisning og saerskilt språkunder­visning.

Før minstenorm­en ble innført, varierte laerertett­heten mellom sammenlign­bare kommuner med flere hundre prosent, uten at man kunne peke på tilsvarend­e ulike behov hos elevene.

Og minstenorm­en har sørget for over 4000 flere laerere totalt i grunnskole­n. Politikere som var imot minstestan­darden, skryter uhemmet av dette resultatet i dag.

Det er riktig at utdannings­systemet kan bidra til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i samfunnet. Men da må det bevilges mer enn det som tilsvarer minstestan­darder når det er behov. Viktigere er likevel å sørge for at det ikke oppstår så store økonomiske og sosiale forskjelle­r i utgangspun­ktet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway