Aftenposten

Kvelende kjaerlighe­t

- Åshild Mathisen, tidligere sjefredakt­ør i Vårt Land

Tankesmien Civita er glad i KrF. Så sterk er kjaerlighe­ten at rådgiver og filosof Lars Kolbeinstv­eit tar på seg rollen som talsperson og svarer på min kronikk om KrF. Han mener jeg overdriver konflikten mellom konservati­ve og liberale i partiet.

Ja, hva samler egentlig partiet på tvers av de teologiske fløyene? Et eksempel er motstanden mot Civita.

I min bok InGEn sønDAGssko­lE siterer jeg Dagfinn Høybråten. Allerede i 2013 sa han til Vårt Land at KrF «har en ideologi som ikke passer inn i den høyreliber­alistiske tenkningen som Civita profilerer». Høybråten vektla at KrF er radikalt, internasjo­nalt solidarisk og verdikonse­rvativt – men ikke høyrevridd. Etter dette hørte jeg Høybråten foraktelig kalt «rød» i Civita-kretser.

KrF sto ikke imot beilerne i Civita. Partiet hadde ikke kultur for meningsbry­tning og klarte ikke å overkomme den underligge­nde teologiske konflikten for ny politisk kurs. Dermed fikk Civita fritt leide til å skolere ungdomspol­itikere og befeste KrF som borgerlig parti. Det må kunne kalles kvelende kjaerlighe­t.

Etter sin avgang ble dette også tydelig for Knut Arild Hareide, som uttalte til Vårt Land at «Civita har en agenda som ikke er i tråd med KrFs, partiets skolering må ikke skje der».

Han hadde da tapt veivalget fordi høyresiden hadde jobbet systematis­k over flere år.

Men det var noe stort som samlet på tvers da Hareide kom med sitt veivalg. Det var den dyptfølte motstanden mot Frp i kristenfol­ket.

KrF var i ferd med å finne noe som samlet bredden av den splittede kristenhet­en. Og nettopp da var det Kjell Ingolf Ropstad brukte abortspørs­målet for å gjøre veivalget til et samvittigh­etsspørsmå­l med teologiske røtter.

Det er synlig for alle hvilken dramatisk avskalling KrF har opplevd etter splittelse­n. At Hareide av ren lojalitet til KrF gikk inn i regjering, brukes hyppig som argument for at partiet er samlet. Men det vi ser, er en samferdsel­sminister som har mistet sin KrF-stemme og ikke kan gjøre noe med at partiet har valgt den smale vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway