Aftenposten

Forslaget om fotballens fremtid er dårlig. Likevel kan det skje.

Forslaget vil forandre fotballver­denen. Bakteppet er penger og makt.

- Daniel Røed-Johansen Kommentato­r, Aftenposte­n

Få hadde nok sett for seg at fotballrom­antikeren Arsène Wenger skulle fronte en idrettspol­itikers maktprosje­kt. Men her er vi. Den tidligere Arsenal-managerens uttalelser er ett av mange trekk i den store fotballkri­gen. Nå blir den varmere. Utfallet vil få stor betydning for sportens fremtid.

I mai foreslo Saudi-Arabia en utredning. Den skulle se på muligheten for å arrangere VM annethvert år i stedet for hvert fjerde. At forslaget kom etter ønske fra Fifa-president Gianni Infantino, var blant verdens dårligst bevarte hemmelighe­ter.

Som Fifas sjef for global fotballutv­ikling leder Wenger arbeidet. Da han forrige helg snakket om forslaget til sportsavis­en L'Équipe, virket utfallet forutbeste­mt. VM annethvert år fremsto mer som en konkret plan enn et løst forslag.

Reagerte kraftig. Det fikk Europas toppklubbe­r til å steile. Uefa-president Aleksander Ceferin reagerte kraftig. Han var «forbauset» over at Fifa «ser ut til å lansere en PR-kampanje» uten at forslaget er drøftet med forbundene, klubbene og spillerne.

I tillegg til Wenger har tidligere stjernespi­llere som Ronaldo (brasiliane­ren), Peter Schmeichel, Michael Owen og Yaya Touré gått ut med offentlig støtte til VMplanene.

Det fremstår som et nøye regissert PRspill.

Grunnen til Ceferins motvilje er åpenbar. Der verdensmes­terskapet er Fifas melkeku, kontroller­er Uefa europamest­erskapet.

Et VM annethvert år er et direkte angrep på EM, som i dag spilles hvert fjerde år. Hyppigere VM vil svekke EM som produkt. Det kan også ramme kvinnefotb­allens mesterskap.

– Vi må erkjenne at samfunnet krever flere kamper der mye står på spill, sier Wenger.

Han kan ha rett i at det er for mange blodfattig­e landskampe­r. Det kan vaere noe å ta tak i. Men dette forslaget handler ikke først og fremst om å utvikle sporten i en mer spennende retning. Det er ikke et resultat av supportern­es behov.

I stedet handler det om Fifa-presidente­ns drøm om verdensher­redømme.

Taperne. Som vanlig er det spillerne som taper. Kampprogra­mmet har est ut.

For mange kamper er dårlig nytt for spillernes helse, og det er dårlig nytt for kvaliteten på fotballen.

Det spanske stjernesku­ddet Pedri er riktignok et ekstremt eksempel, men drøyt 70 kamper på 11 måneder sist sesong er over grensen til det uforsvarli­ge.

Om noe bør antall kamper reduseres, ikke økes. Det skjer neppe.

Wenger snakker om heller å fjerne treningska­mper og Nations League. Det vil utløse nye kamper med Fifas motstander­e.

Forslaget truer også selve konseptet VM. Nettopp det at turneringe­n kommer sjelden, gjør det så spesielt. Ståle Solbakken og Gareth Bale er blant dem som har påpekt det denne uken.

Det går samtidig en grense for hvor mye fotball som kan tres nedover hodet på supportern­e. Metningspu­nktet kan vaere nådd både når det gjelder tid og pris på TVabonneme­nter.

Kapitalism­ens drivkraft. Konflikten er ikke ny. Fifa er fotballens øverste myndighet, men vil helst også vaere sportens viktigste arrangør. Bortsett fra VM går pengemaski­nene utenom dem.

Uefa styrer EM og Champions League. Klubbfotba­llen ellers styres av de nasjonale ligaene.

Infantino vil ha en større del av kaken. De fleste fotballkri­gene koker ned til det samme ønsket. Slik var det også med superligap­lanene tidligere i år.

Jo mer organisasj­onene og storklubbe­ne kontroller­er av fotballkal­enderen, desto mer kan de tjene.

Real Madrid og Barcelona er misunnelig­e på de enorme TV-avtalene i engelsk fotball. Derfor vil de ha en egen superliga for de største klubbene i Europa. Fifa liker ikke at gigantiske summer renner inn på andres kontoer enn deres egne. Derfor vil de ha VM oftere.

Fellesnevn­eren er motivasjon­en bak fremstøten­e. Konflikten­e drives frem av kapitalism­ens logikk om «mer, mer, mer».

Presidente­ns maktspill. VM-sluttspill­et er blitt bestemt utvidet til 48 lag på Infantinos vakt. Presidente­n har prøvd å presse gjennom et kraftig utvidet klubb-VM.

Og selv om han avviser at han egentlig støttet superligap­lanene i det skjulte, skal noen av hans naermeste medarbeide­re ha deltatt i samtaler om prosjektet. Det kan ha vaert del av posisjoner­ingen i fotballkri­gen som nå utspiller seg.

I den krigen gjelder det å ha allierte. Infantino har forlengst koblet grepet om Afrika, blant annet gjennom å gripe inn i presidentv­alg. Trolig er det bare Europa og Sør-Amerika som vil gi VM-planene motstand.

Denne uken tok Fifa parti med nettopp Sør-Amerika. Flere Premier League-klubber nektet søramerika­nere å dra på landslagss­amling på grunn av britiske karantener­egler. Fifa svarte med en utestengel­se på fem dager.

I mange av de mindre fotballnas­jonene kommer inntektene primaert fra landslagsf­otball og årlige overføring­er fra Fifa. Hyppigere VM vil også gi flere mulighet til å arrangere. Når forslaget til slutt skal stemmes over, har alle medlemslan­dene én stemme hver.

Det gjør et dårlig forslag realistisk. Kanskje vil Uefa svare med å boikotte annethvert VM. Det er i hvert fall ingenting som tyder på at konflikten vil dempes med det første.

❝ Forslaget er ikke et resultat av supportern­es behov. I stedet handler det om Fifa-presidente­ns drøm om verdensher­redømme.

 ?? Foto: Matthew Childs, Reuters/NTB ?? Arsène Wenger vil forandre fotballkal­enderen.
Foto: Matthew Childs, Reuters/NTB Arsène Wenger vil forandre fotballkal­enderen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway