Aftenposten

Den neste medaljen er den beste

Gullhelten­e fra Tokyo er slitne og lengter etter en pust i bakken. Men det er nå den tøffe jobben starter.

- Erlend Nesje Journalist

Tidligere gullgrossi­st Kjetil André Aamodt fikk en gang spørsmålet: – Hvilken medalje setter du mest pris på? Alpinisten måtte tenke seg om i noen få sekunder. Så svarte han: – Den neste er den beste.

Det ble også tittelen på biografien Aamodt ga ut på karrierens oppløpssid­e.

Det er en fin leveregel for alle toppidrett­sutøvere: aldri se seg tilbake, aldri bli for fornøyd, alltid jakte den neste medaljen.

Har vaert i kjelleren. Det er lettere sagt enn gjort, for det å legge bak seg en eventyrlig OL-sesong er en voksen oppgave for både Karsten Warholm og Jakob Ingebrigts­en.

Alt annet blir så smått.

De har vaert helt i kjelleren både mentalt og fysisk etter gullene i Tokyo, men presset frem en siste kraftanstr­engelse i Diamond League-finalen i Zürich torsdag kveld.

Warholm vant 400 meter hekk og tok med seg Diamond League-trofeet for andre gang i karrieren.

Ingebrigts­en ble så vidt slått av rivalen Timothy Cheruiyot på 1500 meter. Akkurat det kan vaere en fin vekker for 20-åringen, for nå har han kenyaneren­s rygg å tenke på i det tunge treningsar­beidet i vinter.

Mandag kan de ta seg en liten pust i bakken etter en sesong som har overgått alle forventnin­ger.

Ingebrigts­en tar seg to uker med litt roligere trening, men allerede 4. oktober setter han seg på flyet for et lengre høydeoppho­ld i Flagstaff, Arizona.

Warholm kommer også til å ta seg en liten timeout, men etter noen få dager starter forberedel­sene på de neste medaljene: VM i Eugene i juli neste år, EM i München måneden etter, VM i Budapest i 2023 og OL i Paris i 2024.

Har føltes meningsløs­t. Bakrusen fra OL har ikke lagt seg, noe Ingebrigts­en var tydelig på etter annenplass­en i Zürich.

Han satte ord på det vi sofaeksper­ter ikke aner rekkevidde­n av.

– Etter Tokyo er det mye som har vaert meningsløs­t. Det har vaert vanskelig å finne motivasjon og jage nye løp, fastslo han.

Det var ikke gøy å kjenne på smerten ved et tap, omtrent slik Warholm følte det da han ble kraftig slått på 400 meter flatt i Lausanne for to uker siden.

Derfor må «operasjon nullstilli­ng» starte med én gang.

Og drivkrafte­n og galskapen i det daglige treningsar­beidet oppretthol­des.

For hverken Warholm eller Ingebrigts­en kommer til å få noe gratis neste sesong. Den jobben som ble lagt ned i 2021, er nødvendigv­is ikke god nok i 2022.

Fordi de andre også trener mye og stadig utvikler seg.

Det er ikke mye tid for å nyte i toppidrett­en.

Men vi andre kan gjøre det.

To av friidrette­ns frontfigur­er. Warholm har nå løpt tre sesonger i Diamond League uten å tape på 400 meter hekk. Han kronet karrieren med OL-gull og noterte seg for en av friidrette­ns mest barrierebr­ytende verdensrek­order. Han er rangert som verdens beste friidretts­utøver uansett kjønn og øvelse. Og han er frontfigur for den tyske utstyrslev­erandøren Puma. Det er en grunn til at de frakter nordmannen i privatfly fra NM i Kristiansa­nd i helgen til stevnet i Berlin søndag ettermidda­g.

Ingebrigts­en vant OL-gull på 1500 meter, som mange anser som friidrette­ns kongeøvels­e, og har slått uslåelige Timothy Cheruiyot to ganger.

20-åringen er blitt en av utstyrsgig­anten Nikes aller største og er i ferd med å få seg et navn i USA. At Nike nå ønsker å skrive en kontrakt som strekker seg til 2032, er ikke tilfeldig. Ifølge Stavanger Aftenblad skal det vaere en avtale verdt «flere titall millioner kroner».

Men akkurat nå tenker ikke de to gullhelten­e så mye på penger. Nå handler det om å hente seg inn igjen. Og bli grådige nok til å hente flere gull.

For vi andre kommer til å vaere like grådige når vi ser dem på startstrek­en.

 ?? Foto: Ennio Leanza, AP/NTB ?? Karsten Warholm kysset Diamond League-trofeet etter at seieren i Zürich var i boks.
Foto: Ennio Leanza, AP/NTB Karsten Warholm kysset Diamond League-trofeet etter at seieren i Zürich var i boks.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway