Aftenposten

Oppspark til noe større

Det er nesten ubegripeli­g at det går an å skrive så forskjelli­ge romaner som det Tore Renberg gjør.

- Bokanmelde­r og generalsek­retaer i Norsk kritikerla­g Anne Merethe K. Prinos

Ifjor vinter kom nyheten om at Tore Renbergs romaner om den frynsete Hillevågsg­jengen skulle bli TV-serie, og at forfattere­n skrev på den fjerde og avsluttend­e delen av verket.

Nå er boken ute (TV-serien må vi nok vente en god stund på), og jeg nekter å tro at den er siste natt med gjengen. Assalamu alaikum, arabisk for «fred vaere med deg», inneholder nemlig en drøss av historier som etter bortimot 600 sider ikke er gått inn for landing. Årets roman fungerer faktisk som et oppspill til en mer eller mindre grandios finale, eventuelt en finale i flere akter. Man vet aldri med Renberg.

Broket persongall­eri. Teksas-serien, som den blir kalt, begynte i 2013 med Vi ses i morgen og fortsatte med Angrep fra alle kanter (2014) og Skada gods (2017). Her snakker vi bredt anlagte, barokke og utpreget visuelle kollektivr­omaner fra Stavanger-kantene, med et mildt sagt broket persongall­eri. I den nye boken har forfattere­n valgt å inkludere en liste over karakterer som er «flyktig eller vesentlig til stede». Den teller fire sider.

Det er nesten ubegripeli­g at det er samme mann som har utgitt fortettede psykologis­ke romaner som Du er så lys (2016) og fjorårets Tollak til Ingeborg, som Renberg mottok Bokhandler­prisen for.

Som trofaste lesere vil vite, er det trekløvere­t Jan Inge, Cecilie og Rudi som utgjør seriens kraftsentr­um. Kjernebese­tningen i Hillevågsg­jengen er tilhengere av Kristelig Folkeparti og tar avstand fra alt som handler om porno, drap og narkotika. Men det er rart med det. Store mengder blod er rent i de tre foregående bøkene.

Til halsen i dritt. Når vi denne gangen møter trioen, er det slutten av januar 2013. Aldri før har de stått i så mye dritt. Lik og likrester ligger strødd både utenfor og inne i huset i Hillevåg, og hva skal sjefen Jan Inge gjøre med et stjålet parti på 15 kilo heroin? Planen om å legge forbryterk­arrieren på hylla virker nokså uoppnåelig.

Ikke så rart, kanskje, at Jan Inge føler seg observert og er begynt å høre stemmer. Paranoiaen blomster friskt i Assalamu alaikum.

Tittelen tatt i betraktnin­g kommer det neppe som en bombe at det er en muslimsk stemme som snakker. Det kan for eksempelvi­s lyde som dette:

«GEbrekkeli­ge MEnneske! MannsOrm! Hvorfor SKITner du natten til? Hillevågsm­enneske! PIne! STOrm! Kom til Allah før TEufelen vil DEg EIe!»

Umiddelbar­t virker vendingen mot islam merkelig. Hvorfor kjenner Jan Inge, som ikke pleier omgang med muslimer, brorskapet kalle? Er det harselas? Religionsk­ritikk?

Jeg leser det ikke sånn. For Renberg har etablert Jan Inge som en skikkelse som helt oppriktig ser på seg selv som «moralist av legning». At et strengt renhetside­al nå slår inn med full styrke, er derfor ikke så corny som man først kunne tro.

Jan Inges forvandlin­g er både komisk – og dypt alvorlig. Ja, når Renberg denne gangen introduser­er motiv fra fortiden, gir det boken innslag av en mørk, naermest tragisk klang.

Til Hillevåg med kjaerlighe­t. Teksas-serien, med all sin sans for det grove, groteske og latterlige, er utvilsomt stor underholdn­ing. Men den er også noe mer. For gjennom de solidarisk­e portretten­e av de som står nederst på rangstigen i verdens rikeste by, legger Renberg inn en nydelig refleksjon over den etiske forpliktel­sen vi har for hverandre.

Det er saerlig merkbart i romanen av året, der det utsatte barnet på mange måter står i sentrum. Da kan jeg tilgi at forfattere­n må ty til noen omstendeli­ge gjentagels­er for å få plottet til å gå opp.

I Assalamu alaikum virvler Tore Renberg et hav av baller opp i luften. Jeg er skikkelig spent på hvordan han vil hente dem ned.

 ?? Foto: Forlaget Oktober ?? Med fjerde bok om Hillevågsg­jengen er den maksimalis­tiske Tore Renberg tilbake, skriver vår anmelder.
Foto: Forlaget Oktober Med fjerde bok om Hillevågsg­jengen er den maksimalis­tiske Tore Renberg tilbake, skriver vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway