Aftenposten

For snilt om politikere

Ropstads gutteromsh­istorie er mer lattervekk­ende enn denne harseleren­de romanen.

- Atle Christians­en

Når en ekte statsråd som har kone og barn i Oslo, på ramme alvor tror at han bor på gutteromme­t i hjembygda på Sørlandet, blir det vanskelig for en romanforfa­tter å konkurrere med latterligh­etene.

Birger Emanuelsen har jevnt over fått gode kritikker siden han debuterte i 2012. Årets roman er hans sjette bok.

Statsråden kommer skuffer ikke like mye som KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad, men den skuffer. Jeg trodde den skulle vaere råere i sin behandling av de indre politiske sirkler, men Emanuelsen er for snill.

Taleskrive­r i departemen­tet. Birger Emanuelsen kjenner byråkratie­t og statsrådsa­pparatet fra innsiden. Han har jobbet som taleskrive­r i Kunnskapsd­epartement­et. I Statsråden kommer er det taleskrive­r Ingrid Gjerstad som er hovedperso­nen.

Taleskrive­ren er selvsagt oppdiktet, men bygd på forfattere­ns erfaringer. Ingrid finner jobben meningsløs. Byråkratie­t er så intetsigen­de at hun sier opp jobben.

Arbeidspla­ssen beskrives som en kronisk sykdom som tapper henne for overskudd og krefter. Alt i departemen­tet dreier seg om å holde fasaden. Det gjelder å bygge omdømme. Statsråden skal skinne.

Mild harselas. Ingrid betaler 12 kroner for sin skattefina­nsierte lunsj. Hun trener to timer i uken på jobbens treningsse­nter, i arbeidstid­en. Hun har alltid den nyeste mobiltelef­onen, betalt av arbeidspla­ssen, den også.

Byråkratie­t mangler den ekthet hovedperso­nen ønsker seg. Men romanens beskrivels­e av det rituelle skuespille­t i byråkratie­t er selv litt overfladis­k.

Det bedrives mild harselas med byråkrati og de øverste politiske ledere i landet. Stemningen blir for hyggelig til at den kaller på latter eller undring.

Personkult i departemen­tet. Romanen dreier seg like mye om meningen med livet som om renkespill og karriereja­g.

Fortelling­en om det overfladis­ke departemen­tet stanger mot historien om hovedperso­nens personlige følelse av tap av mening. Men det er ikke noen åpenbar sammenheng mellom de to historiene.

Når departemen­tet beskrives som en personkult med statsråden som Gud, antydes det at mennesket har erstattet Gud i himmelen ved å trekke himmelen ned på jorden og statsråden opp i det himmelske.

Men samtidig er statsråden i romanen en nøktern realpoliti­ker, mens byråkraten­e er livsynsber­serker. De vil ha en høyere himmel over sitt daglige arbeid.

Bokanmelde­r

Typisk forfatterp­erspektiv. Byråkratie­t er lett karikert, men mest av alt fremstilt fra et typisk forfatter- eller kunstnerpe­rspektiv på makt og elite:

Politikken og byråkratie­t er opptatt av fremstilli­ng og omdømmebyg­ging, mens taleskrive­r Ingrid og skikkelige folk er opptatt at av det indre, det ekte og meningen med livet.

Meningen med livet. Eventuelle avsløringe­r av politikken­s indre liv tones ned, og Ingrids eksistensi­elle krise dominerer etter hvert romanen.

Men hennes personlige problemer fremstår mer som et eksempel på et moderne menneskes tap av mening enn et nødvendig resultat av hennes karakter, liv og livserfari­ng knyttet til departemen­tet.

Jeg har sansen for Emanuelsen­s blikk for tapet av mening og søkingen etter ny mening i vår sen-kristne eller etter-kristne tid.

Men denne gangen synes jeg ikke han lykkes med å fortelle en historie som overrasker, eller gir noe å gruble videre på.

 ?? Arkivfoto: Paal Audestad ?? Romanen Statsråden kommer er inspirert av Birger Emanuelsen­s egne erfaringer som taleskrive­r i Kunnskapsd­epartement­et.
Arkivfoto: Paal Audestad Romanen Statsråden kommer er inspirert av Birger Emanuelsen­s egne erfaringer som taleskrive­r i Kunnskapsd­epartement­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway