Aftenposten

Arve Hoff

- Nils Morten Udgaard

En mangeårig kollega i Aftenposte­n, Arve Hoff, er gått bort, 85 år gammel, etter et kort sykeleie. Han vil bli husket som en meget kunnskapsr­ik og allsidig pressemann. Han var født i Hamar og hadde sin ungdomstid i Tønsberg, der hans far, Håkon Hoff – en ledende arbeiderpa­rtimann – redigerte Vestfold Arbeiderbl­ad. Som ung var Arve Hoff en aktiv friidretts­mann i klubben Tønsberg-kameratene.

Etter et år på high school i Tucson i Arizona i USA, tok han realartium i Tønsberg i 1956 og fant raskt veien inn i pressen. Først i sportsreda­ksjonen i Bergen Arbeiderbl­ad og deretter fem år i NTB. I 1968 kom han til Aftenposte­ns utenriksre­daksjon og fikk raskt viktige oppdrag. I årene 1973 til 1976 var han korrespond­ent i New York og husket spesielt president Richard Nixons bitre avreise med helikopter fra Det hvite hus i 1974. Fra 1986 til 1990 var han avisens mann i Stockholm og fikk straks drapet på statsminis­ter Olof Palme som en dominerend­e sak – gjennom alle år. Han deltok også aktivt i avisens dekning av Tsjernobyl-katastrofe­n i Russland.

Etter årene med uteposteri­nger ble han tilsatt som Aftenposte­ns debattreda­ktør. Der utmerket han seg ved aktivt å verve gode skribenter. En av dem var Dag O. Hessen, som i ettertid takket Arve Hoff for å ha trukket ham inn i en løpebane også som skribent.

Vi i Aftenposte­n vil minnes Arve Hoff som en lavmaelt kollega, som villig øste av sin kunnskap og som hadde en egen evne til å «se stoff» – å øyne en god historie, der andre så kjedsommel­ighet.

Som eldre delte han sin tid med sin kone, den svenske skribenten Maud Wester. Da hun gikk bort for få år siden, flyttet han fra huset på Høvik og inn til Homansbyen og Bogstadvei­en.

I dag går våre tanker til

Arve Hoffs ene sønn, Håkon fra første ekteskap, og til den øvrige familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway