Aftenposten

En fiskekake I slaktetide­n

Jonas Gahr Støre ligger an til å bli valgets vinner. Selv om han taper.

- Kjetil B. Alstadheim Politisk redaktør

Han hadde egentlig ikke tid. Flyet fra Oslo til Tromsø var forsinket. Som kapteinen sa over høyttalera­nlegget: Å fly er som i politikken. Man legger planen. Og så oppstår det et eller annet.

Men Arbeiderpa­rti-leder Jonas Gahr Støre tok seg tid likevel. Han dro på lynvisitt i Tromsø sentrum for å spise nystekt fiskekake med fingrene. For der sto NRK og ventet.

Etterpå dro han til Universite­tet i Tromsø og gjorde noe av det han er aller best på. Han holdt forelesnin­g for studenter og kunne til og med snakke om nordområde­ne.

– Hva gjør man ikke når man er aeresdokto­r? sa Støre muntert.

For det ble han i 2013 sammen med den russiske utenriksmi­nisteren Sergej Lavrov etter at de fikk avtalen om delelinjen mellom Norge og Russland på plass.

Inn i den siste helgen før valgdagen er Støre i en underlig posisjon.

På den ene siden ligger Ap an til å gjøre et historisk elendig valg.

På gjennomsni­ttet av målingene ligger partiet fortsatt under katastrofe­valget i 2001. Valgresult­atet kan ende noe høyere. Men det skal svaert mye til for at årets valg ikke ender med en ganske markert tilbakegan­g fra valget for fire år siden.

Selv seks uker med intens valgkampin­nspurt har i liten grad rikket på partiets oppslutnin­g.

Taperen er vinneren.

På den andre siden ligger Ap og Støre an til å bli valgets store vinner.

Alt tyder på at Støre i oktober tar over som statsminis­ter, og at Ap igjen får regjerings­makt etter åtte traurige år i opposisjon på Stortinget.

Han kunne vaert dypt bekymret for utsiktene til å bli en rekordsvak Ap-statsminis­ter med en uryddig parlamenta­risk situasjon. Men han fremstår i hvert fall med en ytre ro. Mer avslappet. Og mer selvironis­k.

Det er i grunnen noe av det som har preget Støre gjennom denne valgkampen. Han har fulgt de senkede skuldres strategi.

Han kunne latt seg stresse av spørsmål om Senterpart­iets uvilje mot SV eller om at han kan bli avhengig av Rødt eller Miljøparti­et De Grønne. Det har han ikke gjort. Han har klart å fremstå med en slags «det ordner seg»-ro.

Glem 30-tallet.

Bak ligger blant annet at selvbildet er justert i Ap. I 2018 - etter valgnederl­aget i 2017 - sa partisekre­taer Kjersti Stenseng til VG at «det går ikke» at Ap ligger under 30 prosent over tid.

Nå har i alle fall Støre innsett at norsk politikk ikke er slik lenger. Det krever en annen tilnaermin­g til andre partier. Det gjelder å gjøre det beste ut av de prosentene man får, ikke drømme om hvordan ting en gang var.

Kontrasten er stor til valgkampen i 2017. Der opptrådte han plutselig som en slags «frekke-Jonas» i partileder­debatten. Han uttalte seg skråsikker­t om at han skulle ta over. Samtidig som han både ga og trakk tilbake samarbeids­invitasjon­er til Venstre og Kristelig Folkeparti. I år har han ikke tatt noe for gitt. Budskapet om regjering har også vaert konsistent. Han vil regjere med Sp og SV. Han kan snakke med Rødt og MDG, men ikke regjere med dem. Alt annet kommer han tilbake til etter valget.

Andres ulykke.

Statsminis­termålinge­n Norstat har laget for Aftenposte­n, viser at selv om Ap fortsatt sliter, er Støre blitt mer populaer som statsminis­terkandida­t.

Det kan skyldes hvordan han har ført valgkampen. Men andres ulykke kan også ha bidratt. Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum har falt enda litt mer i popularite­t enn statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg.

Samtidig - og det er også verdt å merke seg - er andelen som ikke vil ha noen av dem, økt fra 12 prosent i april til 19 prosent i september.

Men en statsminis­ter må landet tross alt ha. Alt peker i retning av at Norge i høst får en statsminis­ter som har vist at han gjerne spiser fiskekaker med fingrene.

Akkurat som helt vanlige folk.

❝ Inn i den siste helgen før valgdagen er Støre i en underlig posisjon

 ?? Foto: Paal Audestad ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre rakk et par fiskekaker i Tromsø før han skulle forelese på universite­tet. Til venstre er partiets førstekand­idat i Troms Cecilie Myrseth.
Foto: Paal Audestad Ap-leder Jonas Gahr Støre rakk et par fiskekaker i Tromsø før han skulle forelese på universite­tet. Til venstre er partiets førstekand­idat i Troms Cecilie Myrseth.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway