Aftenposten

Kjetil Rolness: Verdens beste land å vaere radikal i. To partier du ikke skal stemme på.

Dette er de to partiene du ikke skal stemme på.

- ILLUSTRASJ­ON Åge Peterson

Mandag er det stortingsv­alg – i verdens beste land. Eller nasjonen som har nådd lengst i menneskeli­g utvikling. FN har en indeks for dette, basert på levealder, skolegang og inntekt. Norge toppet rankingen første gang i 2001, og har gjentatt bedriften 15 ganger. Ved siste måling satte vi ny verdensrek­ord med 0,957 poeng på en skala fra 0 til 1.

Men Norge er også verdens beste land å bo i for eldre, og en av de tre beste landene å vaere barn i. Vi er det beste landet for kvinner, og for kvinner i arbeidsliv­et. Vi toppet nylig en kåring av verdens beste helsevesen, og kan for fjerde år på rad kalle oss verdens beste idrettsnas­jon (målt etter innbyggert­all).

Men la oss i all beskjedenh­et ikke stoppe der. Vi er verdens mest demokratis­ke land i en verden med stadig mindre demokrati. Vi setter rekorder som bistandsna­sjon (1,1 prosent av BNI), og fredsnasjo­nen Norge har ikke bare løst Israel-Palestina-konflikten, men skapt forsoning og harmoni i Sri Lanka, Sør-Sudan, Libya og Afghanista­n.

Nei, vi er nok best på hjemmebane. Der vi kan vise verden hvordan man håndterer alt fra internasjo­nale finanskris­er til nye varianter av koronaviru­set (nr. 1 på Bloombergs liste for andre måned på rad).

De revolusjon­aere. Men skal vi tro vår hjemlige politiske debatt, går det meste i galt i Norge, og enden kan vaere naer. Vi har sviktet klimaet. Ulikhetene øker. Eksporten faller. Og ja, noe av kritikken er riktig og viktig. Det trengs alltids nye strategier og reformer. Men for to partier på Stortinget er ikke sånt nok. De vil ha revolusjon.

Det ene har det i sitt prinsippro­gram. Det andre har knyttet hele sin eksistensb­erettigels­e til et samfunnsek­speriment med høy risiko og uklar gevinst. Begge partiene tilhører venstresid­en, selv om ett av dem koketterer med sin «blokkuavhe­ngighet».

Hva med den andre siden? Det finnes ingen radikale høyreparti­er i Norge, om du ser bort fra useriøse utvekster. FRP er ikke mer «liberalist­isk» enn at offentlig sektor øker når partiet har finansmini­steren. Partiet er heller ikke mer «nasjonalko­nservativt» enn at Sylvi Listhaug får frysninger av ordet, og ekskludere­r Trump-tilhengere.

Vi er alle sosialdemo­krater i Norge. Også Rødt og MDG vil ha mer velferdsst­at og krangler om hvem som er best på tannhelse.

Enda større hastverk. Men Rødt har som mål å avskaffe kapitalism­en og innføre sosialisme­n. Det har vaert forsøkt før, alltid med katastrofa­lt resultat. Men i Norge skal det for første gang i historien gå bra. Alle store private selskaper vil bli overtatt av staten og underlagt «demokratis­k kontroll». Altså det vi ellers kaller sentralise­ring av makt – til industriel­t inkompeten­te.

Og hva vil Rødt gjøre med landets viktigste og mest verdifulle konsern? «Ta Equinor av børs, avvikle utenlandss­atsingen i olje- og gassprosje­kter og gjøre selskapet til et industrilo­komotiv for samfunnsby­gging i hele

Norge.» Samtidig skal ingen nye felt åpnes, og olje- og gassnaerin­gen nedtrappes. Hva skal erstatte den? «En enorm statlig innsats».

MDG har enda større hastverk med avvikle en virksomhet som hittil har gitt oss 12.000 milliarder i felleskass­a. Dette vil ikke gå ut over økonomi og arbeidspla­sser, tvert imot. Det skal storsatses på «de mange baerekraft­ige framtidsna­eringene», betalt av oljefondet og bygd med betong - uten klimautsli­pp. Vi skal også ta imot langt flere flyktninge­r, jobbe mindre, chille mer og få billigere øl på uteserveri­nger.

Kort fortalt: Vi loves store gaver fra en julenisse med skjegget i postkassa. Og blikket mot navlen. For i andre deler av verden, som mangler fornybare alternativ­er, betyr oljekutt eller dyrere olje økt fattigdom. Det bryter med FNs første, andre, tredje og sjuende baerekraft­mål.

Størst på Grünerløkk­a. Like fullt har utopistene i Rødt og MDG fått solgt sitt budskap. Saerlig blant folk med høy utdanning og normal inntekt, i alderen rundt 30, bosatt i indre Oslos gentrifise­rte enklaver for livsstilss­osialisme, kledelig klimaangst og nixtamalis­ering av ikke-genmodifer­t mais.

På Grünerløkk­a og Sagene ble MDG største parti ved valget i 2019. Og gjorde det nesten like bra på St. Hanshaugen og i Gamle Oslo. At velgerne i disse bydelene har større tillit til et aktivistpa­rti enn til styringspa­rtiene, er litt mørkt. Og mediene bidrar lite til opplysning.

Jon Hustad i Dag og Tid er vel den eneste journalist­en som orker å lese og analysere partiprogr­ammene. Han finner ingen indre logikk mellom de ulike tingene som Rødt og MDG vil oppnå. Disse partiene skjønner ikke selv hvor radikale de er.

Det gjør heller ikke Hustads kolleger. På dagens storting har MDG og Rødt én representa­nt hver. Om journalist­ene fikk bestemme, ville MDG få 27 og Rødt 18 mandater (ifølge Medieunder­søkelsen 2021).

Sånt merkes i valgdeknin­gen. «Bakgården med lyslenker på den bilfrie øya kunne like gjerne ligget midt på Grünerløkk­a,» skriver VG i et koselig sommerinte­rvju med Lan Marie Berg på Sandøya. Uten å stille ett spørsmål ved realismen til programmet hun går til valg på.

NRK gir en «klimapsyko­log» med MDG-bakgrunn klippekort som ekspert, og lager to gladsaker i uken om unge kvinner som ikke vil ha barn for å redde klimaet.

Denne uken ble vi også vitne til at Dagsrevyen naermest nektet å akseptere resultatet av skolevalge­t. Der gikk nemlig borgerlig side frem, oljevennli­ge FRP ble større enn Høyre, Venstre og SV økte, mens Rødt og MDG gikk tilbake. De grønne ble nesten halvert i forhold til skolevalge­t i 2019.

Så lytt til de under 20, og glem myten om den radikale klimaungdo­mmen. Stem gjerne på en rødgrønn regjering, eller gi Erna fire nye år. Bidra til at Norge forblir et traust land styrt av gamle travere med brukelig naeringsve­tt, kompromiss­vilje og ansvarsføl­else.

Men – ikke gi makt til partier som vil bygge det norske korthus.

 ??  ?? FAKTA Kjetil Rolness
Sosiolog og skribent
FAKTA Kjetil Rolness Sosiolog og skribent
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway