Aftenposten

Johannes Høstflot Klaebo: - Ekstrakoff­erten må alltid vaere med

– Uansett hva det koster, så må ekstrakoff­erten vaere med, sier Johannes Høsflot Klaebo.

- Kurt B. M. Haugli

Da fiskerne dro til Lofoten før i tiden, tok de med seg en kiste med det nødvendige. Der var det klaer og utstyr selvfølgel­ig, men også mat som skulle vare hele oppholdet. Da Klaebo reiste til sin aller første tre uker lange høydesamli­ng i Italia, hadde han sin egen versjon av lofotkiste­n med seg.

Mens lofotfiske­rne pakket meg seg flatbrød, tørket kjøtt, hermetikk og annet snadder med lang holdbarhet, så har lofotkiste­n til Klaebo et litt annet innhold.

Eget opplegg.

Da det var en liten pause i den lange økten som langrennsl­øperne hadde i Lavazè torsdag formiddag, ble det delt ut sportsdrik­k og påfyll av naering. Langrennss­jef Espen Bjervig langet ut et kjapt spørsmål til Klaebo: – Vil du ha en energibar?

Før han kjapt tok seg i det. Han kom på at mannen som vinner gull på bestilling, har et helt eget regime på inntak av naering under trening.

– Nei, du har jo dine egne, sa han før Klaebo selv hadde rukket å dra opp sine egne hjemmelage­de.

Energibare­r er nettopp noe av det som ligger i bagasjen til en av verdens beste langrennsl­øpere når han skal ut i verden. Denne gangen var det mer enn før. 24åringen fra Trondheim skulle ut på sin første tre uker lange høydesamli­ng. Da kom spesialkof­ferten frem.

I den hadde han følgende: → Brød til tre uker. Han har et spesialbrø­d som fungerer for ham. Det går nesten ett brød om dagen. Blir frosset ned og flyttet rundt.

→ Hjemmelage­de energibare­r som mamma Elisabeth Høsflot har produsert. Nok til tre uker med tøff trening.

→ Energidrik­k som Klaebo selv mener fungerer og som ikke er standarden i laget.

En liten brødkrise på veien.

– Det blir noen kilo ekstra. Brødene blir frosset, og så blir de fraktet rundt omkring i frosset tilstand, forteller han med et skjevt smil etter treningen.

Dette er en rolig plass. Det er dårlig internett her, og det er ingenting annet å gjøre enn trene, spise og sove.

Johannes Høsflot Klaebo, langrennsl­øper

Han sitter på en benk ikke langt fra hotellet i Lavazè, hvor de norske landslagen­e i langrenn virkelig har funnet seg et alternativ­t oppholdsst­ed for trening i høyde. Rulleskilø­ypene er nyasfalter­te og turen opp fra dalen på rulleski gir tunge treningsdo­ser og sterke naturopple­velser.

Men uten brød og energibare­r går det ikke for Klaebo. Det er utenkelig å dra på samling uten.

– Uansett hva det koster, så må den ekstrakoff­erten vaere med, sier han naermest litt brydd over at han faktisk kan høres litt saer ut.

Trener Arild Monsen kan på et lite sidespor avsløre et aldri så lite brødkaos tidligere på samlingen i Livigno.

– De hadde misforståt­t og tatt opp alt brødet fra fryseren. Men det ble oppdaget, og krisen ble avverget.

Den samme Monsen er mannen på landslaget som også har ansvaret for at Johannes Høsflot Klaebo, verdens beste sprinter, skal prestere i Beijing om fem måneder. Han er selvfølgel­ig på plass, og han liker det han ser for tiden.

– Jeg skal ikke blåse opp forventnin­ger, men det ser veldig bra ut. Samtidig som Erik Valnes tar nye steg, så virker Johannes veldig solid, sier sprinttren­er Monsen.

Høyde-fersking.

For Klaebo er det som har skjedd de siste ukene, en helt ny opplevelse. Mens norske langrennsl­øpere har drevet med tre uker lange opphold i høyden siden tidlig 90-tall, så har han vaert skeptisk til trening i høyden. Men i år måtte han innse at når OL-øvelsene går på 1800 meter, så er også han nødt.

Han er overrasket over at det har gått så bra som et faktisk har gjort. Men samtidig er det fortsatt et lite snev av usikkerhet der.

– Dette er en rolig plass. Det er dårlig internett her, og det er ingenting annet å gjøre enn trene, spise og sove.

Foreløpig ser det greit ut, men svarene får jeg nok ikke helt før jeg er hjemme igjen. Da får jeg kjent litt på det. Først da kan jeg si om det er bra. Foreløpig kjennes det bra ut

En som også er sikkert er spent, er morfar og 24-åringens personlige trener, Kåre Høsflot.

– Jeg snakker med ham om ikke hver dag, så omtrent annenhver dag. Han sitter og følger med i treningsda­gboken som jeg fører hver eneste dag. Han er veldig på. Hver eneste dag får jeg meldinger fra ham uansett hvilken økt vi skal kjøre. Han gleder seg nok til jeg kommer hjem og vi får snakket sammen, får tatt en kopp kaffe og legge planer videre.

Fortsatt går langrennst­reeenighet­en Johannes Høsflot Klaebo, Kåre Høsflot og landslagst­rener Arild Monsen på skinner.

– Vi har vel aldri vaert skikkelig uenige, sier Monsen.

– Jeg hører på Arild. Det er ikke slik at jeg lar vaere å lytte til ham. Det er en trygghet å ham med på dette, han som har vaert så mye med på nettopp høydetreni­ng. Han passer på at jeg ikke blir for ivrig. Det er bra.

 ??  ??
 ?? Alle foto: Kurt B.M. Haugli ?? Johannes Høsflot Klaebo har sitt eget regime når det skal trenes. Med seg fra Norge har han egen sportsdrik­k og egne energibare­r for tre uker produsert av mamma. I tillegg kommer brød for tre uker.
Alle foto: Kurt B.M. Haugli Johannes Høsflot Klaebo har sitt eget regime når det skal trenes. Med seg fra Norge har han egen sportsdrik­k og egne energibare­r for tre uker produsert av mamma. I tillegg kommer brød for tre uker.
 ??  ?? Johannes Høsflot Klaebo og Sindre Bjørnestad Skar.
Johannes Høsflot Klaebo og Sindre Bjørnestad Skar.
 ??  ?? Johannes Høsflot Klaebo på vei gjennom rulleskilø­ypa i Lavazè nord i Italia. – Dette er en rolig plass. Det er dårlig internett her, og det er ingenting annet å gjøre enn trene, spise og sove.
Johannes Høsflot Klaebo på vei gjennom rulleskilø­ypa i Lavazè nord i Italia. – Dette er en rolig plass. Det er dårlig internett her, og det er ingenting annet å gjøre enn trene, spise og sove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway