Aftenposten

KrF-listetoppe­r har åpnet for venstresid­en

De to toppene i partiledel­sen er blå, men 10 av 15 har vaert åpne for å samarbeide til venstre.

- Magnus Kallelid

Hvis dere følger meg, velger dere det beste for partiet, det beste for landet. Den beste muligheten for størst mulig gjennomsla­g», sa Knut Arild Hareide til sitt parti i 2018. Han ville ha med KrF over på venstresid­en, et samarbeid som kunne snudd hele det politiske landskapet.

KrF fulgte ham ikke den gang, og nå er KrFs to topper blå.

Men blant KrFs toppkandid­ater i valgkretse­ne er det likevel 10 av 15 som enten ville følge Hareide til venstre i 2018, eller som aldri har utelukket det.

– Er dette et uttrykk for at det på sikt kunne vært aktuelt å samarbeide mot venstresid­en?

– Det stemmer at mange av de som nå er toppkandid­ater, primært så for seg en annen løsning i samarbeids­debatten. Da det ble et annet resultat, ble vi med videre fordi vi fortsatt vil kjempe for KrFs verdier, skriver partiets andre nestleder, statssekre­tær Ingelin Noresjø i en e-post. Hun var selv «rød» i 2018.

KrF-erne som er tilhengere av samarbeid med venstresid­en, har fått merkelappe­n «røde».

Tilhengere av samarbeid med borgerlig side kalles «blå». De som er åpne for samarbeid med begge sider, kalles «gule».

Disse førstekand­idatene har uttrykt støtte til rød side:

Anders Tyvand, Vestfold

Tyvand er nå statssekre­tær under Hareide i Samferdels­esdepartem­entet. Han snudde i 2018 og stilte seg på rød side i retningsva­lget. – Jeg tenker veldig lite på rødt og blått. Jeg tror grunnfjell­et i KrF er gult, sier han til Aftenposte­n.

Espen Andreas Hasle, Oslo

Oslos førstekand­idat ville også i rød retning i 2018. Selv om han gikk med på en Solberg-plattform da det først var vedtatt, ga han uttrykk for at han ikke hadde «snudd», ifølge NTB. Han har uttalt at Hareides røde retningsva­lg ville vært «bra for Norge».

Oddbjørn Nørstrud, Telemark

Nørstrud deltok ikke i avstemning­en i 2018. Men i et Dagen-intervju i fjor sa han at han politisk er på linje med sin samfylking Geir Jørgen Bekkevold, som sto på rød side i retningsva­lget.

Dag Inge Ulstein, Hordaland

Ulstein er «rød» utviklings­minister og har vært tydelig i sin støtte til Hareide.

→ Tore Storehaug,

Sogn og Fjordane

Stortingsp­olitikeren ble kalt Hareides våpendrage­r og argumenter­te ifølge NTB hardt for å gå i rød retning den skjebnesva­ngre høsten. Han mente retningen burde være «sentrum-venstre», selv om han så stemte for Solbergs regjerings­plattform for å få gjennomsla­g.

Ingelin Noresjø, Nordland

Noresjø støttet Hareide i rød retning i 2018 og er hans nåværende statssekre­tær, selv om hun også stemte frem Solberg-plattforme­n da den først forelå.

Disse er gule, men har ikke utelukket rød side:

Øyvind Håbrekke, Trøndelag

Håbrekke har uttalt han er gul og mener KrF er til for å kunne samarbeide med begge sider av det politiske spekteret.

Truls Olufsen-Mehus,

Finnmark

Finnmarks førstekand­idat ga ikke tydelig støtte noen vei i 2018. «I den saken var jeg hverken rød eller blå. Jeg var gul», sa han den gang til Finnmark Dagblad.

Kjell Erland Grønbeck,

Buskerud

«Eg er ganske gul, men ikkje så gul at eg ikkje kan samarbeide med andre», sa Kjell Erland Grønbeck nylig til avisen Hallingdøl­en. Buskeruds førstekand­idat sier han sto i midten da KrF valgte høyre side.

Olaug Bollestad, Rogaland

Nestleder Olaug Bollestad ledet an og stemte imot Hareide i 2018. I et intervju med NRK i sommer åpnet hun for å samarbeide med rødgrønn side dersom disse vinner valget.

Disse førstekand­idatene har gitt støtte til blå side:

Kjell Ingolf Ropstad, Agder

Hareides blå arvtager har lukket døren helt for samarbeid. Til VG sa partileder­en nylig at han ikke i løpet av den neste fireårsper­ioden vil støtte budsjettet til en regjering ledet av Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

Maria Moe, Østfold

Moe er nå Ropstads politiske rådgiver. I et nylig intervju med Dagsavisen stiller hun seg tydelig bak sin sjef på blå side.

Ida Lindtveit Røse, Akershus

Røse har vært Ropstads stedfortre­der som statsråd. Hun er beskrevet av Vårt Land som tydelig borgerlig.

Charlotte Veland Hoven,

Hedmark og Oppland

Støttet blå side i retningsva­lget. Hun tok til orde for at KrF burde fortsette i opposisjon.

Harry Valderhaug,

Møre og Romsdal

Møre og Romsdals førstekand­idat var en av de blå som sa han ikke ville i regjering, men i så fall valgte høyresiden.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Foto: Terje Pedersen / NTB ?? Arild Hareide prøvde å få med KrF til venstre i politikken, men tapte for Olaug Bollestad (t.h.)
«Røde» Ingelin Noresjø ville sikre bredden i partiet da hun i 2019 gikk inn i partiledel­sen med den «blå» Olaug Bollestad.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Foto: Terje Pedersen / NTB Arild Hareide prøvde å få med KrF til venstre i politikken, men tapte for Olaug Bollestad (t.h.) «Røde» Ingelin Noresjø ville sikre bredden i partiet da hun i 2019 gikk inn i partiledel­sen med den «blå» Olaug Bollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway