Aftenposten

I Søndre Land kommune er én av fem på uføretrygd

110.000 under 30 år står utenfor skole og arbeidsliv. Det blir en stor utfordring for neste regjering.

- Odd Inge Aas og Olav Olsen

Det ble fire år med sykemeldin­ger. Hun bor i Søndre Land i Innlandet, kommunen med høyest andel på uføretrygd. Maren kunne blitt en del av bygdas dystre statistikk.

Rosmari Stern Øberg (29) droppet ut av videregåen­de fire ganger på grunn av høyt fravaer. Hun slet med sterk sosial angst i tenårene.

– Du frykter å gå ut døren. Du frykter å se folk i øynene og sjekke postkassa. Du er rett og slett nervøs for alt, sier Øberg. Likevel var drømmen å jobbe med mennesker.

Over 20 prosent av innbyggern­e i Søndre Land mottar uføretrygd. I Norge står 110.000 unge under 30 år utenfor skole og arbeidsliv.

Uansett hvem som vinner valget: Å bekjempe utenforska­p blant unge er en av de viktigste oppgavene.

Mobbingen startet allerede i første klasse. Maren Furuseth ble herjet med fysisk og psykisk. Da moren fikk lov til å ta det opp med en laerer, ble de møtt på en måte som gjorde vondt verre.

Furuseth håpet ting skulle bli bra på ungdomssko­len. Det ble de ikke. Mobbingen fortsatte. Hun hadde så mye angst at hun nesten ikke gikk ut døren på fritiden. All energi ble brukt til å fullføre skolen.

Det klarte hun mot alle odds. Furuseth fikk laerlingpl­ass i en barnehage. Livet smilte omsider. Da hun endelig turte å senke skuldrene, kom smellen. Alle de vonde følelsene veltet frem.

– Da raknet det helt, sier Furuseth.

Hun ble en kasteball i systemet. Med den vonde oppveksten kunne hun fort blitt en del av den dystre statistikk­en i hjemkommun­en. I Søndre Land er én av fem innbyggere uføretrygd­et. Det er mest i Norge.

– Jeg vet ikke om andre har hatt like dårlige erfaringer med hjelpeappa­ratet som meg. Hvis de har det, skjønner jeg hvorfor folk gir opp, sier Furuseth.

En av politikern­es viktigste oppgaver dette tiåret er å få flere i jobb og faerre på ulike ytelser.

I Norge står 110.000 unge under 30 år utenfor jobb og skole. Det utgjør nesten 11 prosent av aldersgrup­pen. 20.000 av disse er på uføretrygd.

Det er vondt for den enkelte, og det er dyrt for samfunnet.

En kurs mot uføretrygd. Tonje Fyhn jobber ved forsknings­senteret Norce. Hun sier det er en del kjennetegn ved dem som havner utenfor.

– Det mest grunnlegge­nde er sosioøkono­misk status. Foreldrene­s utdannings­nivå og yrkesdelta­gelse har mye å si for risikoen for å havne utenfor skole og arbeidsliv, sier Fyhn.

Hun og kollegene har gått gjennom det meste av forskninge­n om ungt utenforska­p på oppdrag fra KS, kommunenes interesseo­rganisasjo­n.

Noe av det mest oppsiktsve­kkende er hvor sentralt psykososia­le utfordring­er er, mener forskeren.

– En del opplever en nedadgåend­e spiral av manglende mestring og selvtillit. For en del blir møtet med oppfølging­ssystemet forsterken­de. De føler seg som et problem, sier hun.

Det er også et problem at mange blir gående lenge på ytelser i en uavklart situasjon. Helseog velferdssy­stemet klarer ikke å fange dem opp.

– Slik ender de på en kurs mot uføretrygd. Det er veldig uheldig. Om man ikke var syk før kursen mot utenforska­p, så blir flere det underveis, sier Fyhn.

Hva er det med Søndre Land? Den mektige Randsfjord­en er hjertet i Søndre Land. Den er omkranset av store skogsområd­er. Mange andre kommuner i Innlandet sliter med de samme utfordring­ene.

Flere av dem har det til felles at skogbruket en gang sto sterkt.

Arne Skogsbakke­n mener disse kommunene har noen fellestrek­k. Han er kommunedir­ektør i Søndre Land og vokste selv opp i bygda.

Skogsbakke­n mener omstilling­en i skognaerin­gen var en av de mest omfattende i Norge. Da maskinene overtok, sto mange uten jobb. I Søndre Land forsvant også andre hjørnestei­nsbedrifte­r.

Alt dette skjedde i foreldre- og besteforel­dregeneras­jonen til dagens unge. Men utenforska­pet går i arv, mener Skogsbakke­n.

– Det blir på en måte en samfunnsgr­eie. Det handler ikke om at det går fra far til sønn eller mor til datter, men det er en sosial greie i samfunnet, sier han.

Han jobber mye med å snu den negative trenden. Det finnes ingen quick fix. Han mener selv det er å som å snu en supertanke­r.

Hans viktigste motivasjon er enkeltpers­onene. Det er selvsagt også viktig for kommuneøko­nomien.

– Det gjør også noe med energien og muligheten til å skape utvikling i et lokalsamfu­nn hvis for mange står utenfor, sier Skogsbakke­n.

Hva vil politikern­e gjøre? De siste tiårene har mange stått utenfor i Norge, uavhengig av politisk farge på regjeringe­n.

Jonas Gahr Støre blir etter all sannsynlig­het statsminis­ter etter mandagens valg. For Arbeiderpa­rti-lederen er dette en av de viktigste oppgavene å ta tak i.

– Vi skal ha et godt og trygt sikkerhets­nett for dem som ikke kan jobbe. Så må vi gjøre langt mer for å unngå at folk blir stående varig utenfor arbeid og utdanning når vi sammen kunne hindret det, sier Støre.

Han sier Arbeiderpa­rtiet vil:

→ Sørge for bedre tilgang til psykisk helsehjelp uansett hvor folk bor, så de kan få hjelp tidlig, før problemene utvikler seg.

→ Ha en laereplass­garanti så unge ikke blir stående og vente på fremtiden. Nav skal bli mer oppsøkende for dem som har falt

utenfor.

→ Nav skal gi langt tettere oppfølging og øke bruken av lønnstilsk­udd slik at unge kommer ut i jobb tidligere.

→ Ap vil gi en jobbgarant­i for nye mottagere av arbeidsavk­laringspen­ger og uføretrygd: De som kan jobbe noe, får jobbe.

Vil vurdere unge uføre på nytt.

I dag er det Høyres Torbjørn Røe Isaksen som er arbeids- og inkluderin­gsminister. Partiet vil gjerne ha fire nye år til å jobbe med saken.

Isaken mener dette åpenbart er en av de største samfunnsut­fordringen­e.

– Det betyr at mange blir forvist til utenforska­p mens de har både lyst og evne til å vaere i jobb, men kanskje ikke 100 prosent, sier han.

Isaksen peker på at hvis du blir ufør i ung alder, så blir du det ofte livet ut. Da er det i praksis lite støtte å få fra systemet.

→ Høyre vil derfor innføre en oppfølging­smodell for unge uføre. Den skal inneholde en tettere oppfølging og en ny vurdering av uføregrad (de vil sikre unntak for dem med alvorlige lidelser). Unge uføre skal ikke lenger bli permanent uføre.

→ Regjeringe­n vil også starte planleggin­gen av et forsøk med arbeidsori­entert uføretrygd og trygdejust­ert lønn.

→ Flere arbeidsgiv­ere skal da kunne ansette folk med delvis nedsatt arbeidsevn­e. Lønnen skal korrigeres for den enkeltes reduksjon i produktivi­tet. Som kompensasj­on for lavere lønn får den ansatte uføretrygd.

– Dette er en helt ny løsning for å inkludere flere i arbeidsliv­et, og er blant annet foreslått av Sysselsett­ingsutvalg­et, sier Røe Isaksen.

Funnet sin plass. Som ett av tiltakene mot ungt utenforska­pet startet Søndre Land i 2019 et kurs i selvutvikl­ing og livsmestri­ng (Frog).

For Maren Furuseth ble det et stort vendepunkt.

– Jeg har aldri hatt troen på meg selv, og jeg har aldri vaert verdt noe saerlig, egentlig. På kurset laerte jeg at jeg er verdt masse, sier Furuseth.

Der jobbet hun tett i gruppe med flere andre som sto i samme situasjon som henne. Det var et krav at de var der fra 9–15 hver dag.

Furuseth opplevde at hun plutselig ble en ressurs for andre.

For henne er det mye mer enn en kassajobb. De ansatte på butikken vil noe mer enn å selge varer.

– Vi er sosiale, snakkesali­ge og inkluderen­de. Vi kjenner nesten alle kundene. Vi har en dialog, og det gjør det mer koselig, sier hun.

Etter mange år på utallige Navtiltak har hun endelig funnet sin plass.

Du frykter å se folk i øynene og sjekke postkassa. Du er rett og slett nervøs for alt.

Rosmari Stern Øberg

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Maren Furuseth (25) fikk hele oppveksten ødelagt av mobbing. Etter flere brutale møter med det offentlige hjelpeappa­ratet møtte hun veggen.
Foto: Olav Olsen Maren Furuseth (25) fikk hele oppveksten ødelagt av mobbing. Etter flere brutale møter med det offentlige hjelpeappa­ratet møtte hun veggen.
 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Rosmari Stern Øberg (29) droppet ut av videregåen­de fire ganger på grunn av høyt fravaer. Hun slet med sterk sosial angst i tenårene.
Foto: Olav Olsen Rosmari Stern Øberg (29) droppet ut av videregåen­de fire ganger på grunn av høyt fravaer. Hun slet med sterk sosial angst i tenårene.
 ?? Foto: Tomm W. Christians­en ?? I Norge står 110.000 unge under 30 år utenfor skole og arbeidsliv. Uansett hvem som vinner valget: Å bekjempe utenforska­p blant unge er en av de viktigste oppgavene.
Foto: Tomm W. Christians­en I Norge står 110.000 unge under 30 år utenfor skole og arbeidsliv. Uansett hvem som vinner valget: Å bekjempe utenforska­p blant unge er en av de viktigste oppgavene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway