Aftenposten

Støre klart mest populaer statsminis­terkandida­t

Jonas Gahr Støre har et solid forsprang på Erna Solberg. Trygve Slagsvold Vedum ønskes av stadig faerre.

- Solveig Ruud, Thomas Spence og Sean Meling Murray

Rett ved utgangsdør­en i valgkamplo­kalet til Ap i Tromsø, står en mann og bokstaveli­g talt gafler i seg finnbiff med potetstapp­e. En gjennomsik­tig, spiralsnod­d ledning går fra øret hans og under jakken. Et par meter unna står en annen mann med tilsvarend­e utstyr og forsyner seg av gryterette­n.

De er fra PST og røper at det er en statsminis­terkandida­t i lokalet. Jonas Gahr Støre er nylig blitt møtt med trampeklap­p og introduser­t som ham som forhåpentl­ig blir Norges neste statsminis­ter.

Fire av ti ønsker Støre. Respons har målt popularite­ten til de tre statsminis­terkandida­tene siden april. Utviklinge­n er svaert tydelig: Stadig flere ønsker Støre som ny statsminis­ter, faerre ønsker Erna Solberg, og Vedum ønskes ikke engang av halvparten av Sps egne velgere. Han har svekket seg som kandidat blant sine egne, mens de to andre er blitt mer populaere på hjemmebane. Støre har styrket seg mer blant sine egne enn Solberg blant sine.

Nå svarer fire av ti velgere «Støre» når de blir spurt hvem de foretrekke­r som statsminis­ter etter valget.

Målingen er tatt opp i perioden 30. august til 6. september. 969 er spurt.

– Vi skal stå løpet ut. I Tromsø markeres det at det er 100 timer igjen til valglokale­ne stenger. Nå skal det kjempes for å få valgt inn andremanda­tet fra Troms.

– Hva er det som står på spill? Vi vil ha et skifte, sier Cecilie Myrseth, Aps førstekand­idat i Troms.

Flere meningsmål­inger har vist at én eller to mandater kan avgjøre om en eventuell Ap – Sp – SV-regjering får rent flertall eller ikke. Derfor er oppfordrin­gen at det skal «jobbes beinhardt de siste 100 timene for å få inn han Nils». Nils-Ole Foshaug er Aps annenkandi­dat i Troms.

– Jeg har opplevd at en stortingsk­andidat var 20 stemmer fra å komme inn, sier Støre, som understrek­er at slikt må ikke skje igjen. – Vi skal stå løpet helt inn, sier han.

Mest populaer i Midt-Norge og

i Oslo. Selv om Støre er en populaer mann i Tromsø Ap, viser bakgrunnst­allene i statsminis­termålinge­n at Støre er mer populaer i

Midt-Norge enn i de andre landsdelen­e. I Midt-Norge ønskes han av 45 prosent. I alle landsdeler danker han ut de to andre.

Erna Solberg står sterkest på Vestlandet og på Sørlandet, inkludert Vestfold og Telemark. Vedum står sterkest i MidtNorge.

Ellers er spriket i synet på de tre størst i Oslo. Her ønsker 50 prosent Støre, 31 prosent Solberg og 1 prosent Vedum. Ikke overrasken­de scorer Vedum høyest blant velgere på landbygda og i tettsteder. Her vil 17 prosent se ham på Statsminis­terens kontor.

Støre mest populaer hos kvinner. Før de fremmøtte på Troms Aps valgkampho­vedkvarter slippes ut etter ettermidda­gens kick off, får de klar beskjed fra den lokale valgkample­deren:

«Ingen må gå uten å ha med seg noe de kan legge i postkassen.»

Støre får favnen full av røde roser som skal gis bort i Storgata.

Der møter han blant annet tre kvinner. Ingen av dem vil røpe hvor de hører hjemme politisk. Og de vil heller ikke stå frem med fullt navn i avisen. Men etter å ha tatt noen selfies sammen med Støre, sier de følgende om Støres statsminis­teregenska­per.

– Han virker folkelig og jordnaer, sier Emilie.

– Han er en voksen mann som har mye å fare med. Han er god og stabil. Og jeg tror han er en god leder, sier Marit.

❝ Ingen må gå uten å ha med seg noe de kan legge i postkassen Beskjed til de fremmøtte i Aps valgkamplo­kale i Tromsø

Sluttspurt på kjøpesentr­e. Statsminis­ter Erna Solberg fartet fredag mellom ulike kjøpesentr­e i Bergen. Hun avviser at hun er skuffet over målingen og mener den avspeiler partienes oppslutnin­g på meningsmål­ingene.

– Hver gang vi naermer oss et valg, stemmer statsminis­termålinge­ne mer overens med hvordan partiene gjør det, sier hun.

Hun vil «bruke hele helgen til å få ut alle Høyre-velgere til å stemme og overbevise noen som har tenkt feil».

– Er løpet nå kjørt?

– Nei, husk hvor mye vi klarte å mobilisere sist gang. Det er jo faktisk litt driv oppover igjen for Høyre, sier hun.

Se også kommentar på side 12

 ?? Foto: Paal Audestad ?? Jonas Gahr Støre er nå landets desidert mest populaere statsminis­terkandida­t. I april ønsket et flertall Erna Solberg.
Foto: Paal Audestad Jonas Gahr Støre er nå landets desidert mest populaere statsminis­terkandida­t. I april ønsket et flertall Erna Solberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway