Aftenposten

Norge trenger en utadvendt regjering med politikk for reformer og klima

Det trengs omstilling og samarbeid. Ikke nostalgi og reverserin­g.

-

Iseks ledere skriver Aftenposte­n om noen av de viktigste sakene ved årets stortingsv­alg. Dette er den siste.

Mange vil misunne den som får makten etter stortingsv­alget mandag.

Norge er et privileger­t land. Økonomien er solid. Velferdsti­lbudet er raust. Tilliten er høy. Forskjelle­ne er relativt små. Muligheten­e er mange. Utgangspun­ktet er godt. Men ansvaret er stort.

Beredskap satt på prøve. Koronapand­emien har satt landet på en prøve. Det er gått bra. Men pandemien avdekket alvorlige mangler i beredskape­n. Noe av det som ikke var på plass, var en avtale med EU om felles anskaffels­e av legemidler og medisinsk utstyr. En av konklusjon­ene fra koronakomm­isjonen var at slikt bør vaere på plass før krisen rammer, ikke hastes igjennom når den er der.

Det er en laerdom å ta med seg. Pandemien viste hvor viktig det er å ha et naert samarbeid med våre naermeste naboland.

Det er vaksinene som vil få verden ut av pandemien. Norge får vaksinene gjennom et samarbeid med EU og med saerlig hjelp av Sverige. Det var naturlig for EU-landene å inkludere Norge på grunn av den tette koblingen gjennom EØS-avtalen.

Godt samarbeid med våre naermeste naboland i Europa er god beredskap.

Slik vil det vaere også fremover. EU-landene kommer til å utvikle sitt samarbeid i lys av erfaringen­e fra pandemien. Det vil handle om å sikre en grunnbered­skap for tilgang på medisiner, smittevern­utstyr og vaksiner.

For Norge er det av stor interesse å vaere en del av det. Det er ikke rasjonelt for Norge alene å bygge opp kapasitet på alle disse områdene. Også dette er en stor oppgave som løses best i samarbeid.

Senterpart­iet er et av de partiene som har snakket mye om beredskap i valgkampen. Men partiets EU-motstand gjør det blindt for hvilken styrke det ligger i å samarbeide godt med europeiske naboer.

Det kommer nye kriser. Det gjelder å ruste seg for dem.

Klima blir hovedsak. Klimaendri­ngene vil bli definerend­e for dette århundret. Verden må gjøre en formidabel innsats dersom det skal vaere mulig å stanse oppvarming­en på 1,5 grader. Selv med en slik oppvarming vil endringer i klimaet få konsekvens­er i form av blant annet ekstremvae­r.

For norsk økonomi handler det om å få en lykkelig avrunding på oljeeventy­ret. Det krever klokskap. Norge har et godt utgangspun­kt i en høykompete­nt oljenaerin­g

❝ Staten er ikke best til å plukke fremtidens vinnere ❝ Godt samarbeid med våre naermeste naboland i Europa er god beredskap

inkludert hele leverandør­industrien. Den er i ferd å omstille seg til både fornybar energi og oppdrettsn­aering.

Andre naeringer trenger rom for å vokse. Det er grunn til bekymring når Arbeiderpa­rtiet sklir tilbake i tid mot en naeringspo­litikk partiet forlot etter 1970-tallet. Det er mange som er sultne på statlige milliarder. Men staten er ikke best til å plukke fremtidens vinnere.

Norge har et tett klimasamar­beid med EU. En viktig side av samarbeide­t er at det gjør landenes forpliktel­se om å nå klimamålen­e sterkere enn noen gang før.

Samtidig er EØS-avtalen avgjørende for at andre naeringer skal kunne vokse frem og ha trygghet for markedsadg­ang og rammebetin­gelser. Dette er ikke teoretiske størrelser. Det handler om hvilken forutsigba­rhet en industribe­drift på Vestlandet eller en fiskemotta­ket i Troms skal ha.

Men dette vil både Senterpart­iet og SV sette i spill. Begge – pluss Rødt – vil si opp EØS-avtalen. Noe slikt vil Arbeiderpa­rtiet og Ap-leder Jonas Gahr Støre avvise bestemt. Men Ap vil vaere under press fra både Sp, SV og Rødt for å samarbeide mindre, ikke mer, med EU. Det gjelder ikke minst om energi, som er en nøkkel for å få til omlegginge­n som trengs.

EU-kommisjone­n lanserte i sommer en ny stor pakke med klimatilta­k. Samtidig kan Norge få en regjering der rundt halvparten utgjøres av partier som vil stikke kjepper i hjulene for et tettere europeisk samarbeid. Norge bør tvert imot bidra til å vaere en del av EUs klimasatsi­ng. Norge bør se etter muligheten­e, ikke problemene.

Det er slik norske interesser best kan ivaretas, ikke ved å lete etter et direktiv Norge kan nedlegge veto mot.

Digitale giganter og urolig verden. Også på andre områder er svaret mer samarbeid, ikke mindre. Et eksempel er kontrollen med de digitale gigantene i økonomien og folks liv – Google, Facebook, Amazon og Apple. For et land som Norge alene er det vanskelig å regulere dem. Strengere personvern­regler er kommet via EU. EU er også en pådriver for rettferdig skattleggi­ng.

De siste årene har vist usikkerhet­en også en ny regjering må takle. Forholdet mellom Vesten og Russland er vanskelig etter den russiske annekterin­gen av Krim. Kina er mer selvhevden­de. USA er fortsatt en viktig partner for Norge både bilateralt og gjennom Nato. Men de fire årene med Donald Trump som president har vist at europeiske land må ta mer ansvar for egne strategisk­e interesser.

EU-medlemskap står dessverre ikke på dagsordene­n ved dette stortingsv­alget. Men Norges forhold til Europa gjør det. Å svekke samarbeide­t med EU er uansvarlig klimapolit­ikk. Det er en trussel mot norsk naeringsli­v. Og det undergrave­r norsk beredskap.

Uoversiktl­ig landskap. Det politiske landskapet ved årets stortingsv­alg er uoversiktl­ig.

Statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) og hennes regjering er avhengig av et Frp som for tiden dyrker enøyd oljepopuli­sme. Den går på tvers av hvordan oljeselska­pene og leverandør­industrien selv tenker om hva som er veien fremover. Og den peker i en retning der norsk økonomi risikerer å bli et offer for verdens klimaomsti­lling i stedet for å utnytte de fortrinnen­e norske bedrifter har.

Statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpa­rtiet vil vaere avhengig i alle fall Sp og SV, som vil sabotere forholdet til våre naermeste partnere i Europa. Kanskje vil han trenge Rødt, som vil det samme. Eller Miljøparti­et De Grønne, som har kjørt seg fast i et krav om slutt på all oljeleting og setter seg selv på sidelinjen ved å stille ultimatum om saken.

I årene som kommer vil vilje og evne til samarbeid og å utvikle gode forbindels­er med europeiske land vaere avgjørende for Norge. Norge trenger også en ambisiøs klimapolit­ikk som prioritere­r å legge til rette for omstilling­en, ikke at politikere skal detaljstyr­e det.

Samtidig ligger staten i årene fremover an til å få faerre friske milliarder inn i budsjetten­e hvert år. Det vil trengs evne til å gjennomfør­e nye reformer for å utnytte ressursene best mulig. Og det vil trengs vilje til å prioritere. Større vilje enn Solbergs koalisjon har vist.

Norge trenger en utadvendt regjering. Den må jobbe for å gjennomfør­e reformer av offentlig sektor, ikke for å reversere dem. Den må prioritere en skole med kunnskap og innsats mot utenforska­p og for arbeid. Og den må skjønne at håndtering av klimaspørs­målet og den omstilling­en som trengs, er hovedsaken i dette tiåret – og flere tiår fremover.

På rødgrønn side taler dette for et sterkt Arbeiderpa­rtiet. På ikke-sosialisti­sk side taler det for en kombinasjo­n av et nøkternt Høyre og et utålmodig Venstre. Den siste kombinasjo­nen ligger denne avis naermest.

 ??  ??
 ?? Foto: Javad Parsa, NTB ?? Før stortingsv­alget mandag ligger statsminis­terkandida­t og Ap-leder Jonas Gahr Støre an til å ta over etter statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg.
Foto: Javad Parsa, NTB Før stortingsv­alget mandag ligger statsminis­terkandida­t og Ap-leder Jonas Gahr Støre an til å ta over etter statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway