Aftenposten

Fortsatt sammen i kampen mot terror

- Jens Stoltenber­g Generalsek­retaer i Nato

For 20 år siden, klokken 08.46 i dag, ble Flight 11 fra American Airlines fløyet inn i det nordre tårnet av World Trade Center. Det første av fire kaprede fly i terrorangr­epet der 2977 uskyldige mennesker ble drept. I dag hedrer og minnes vi dem og tenker på alle som fikk livet sitt endret for alltid den 11. september 2001.

Denne dagen viste oss det verste som bor i menneskehe­ten, men den brakte også frem det beste. Da mennesker flyktet for livet ut av de brennende tårnene, løp mange inn for å redde andre. Helseperso­nell og nødetater berget liv. Vanlige folk ble helter.

Et angrep på oss alle. Angrepet var rettet mot USA, men det var et angrep på oss alle. Få timer etter utløste Nato Artikkel 5, vår kollektive forsvarsbe­stemmelse. Flere Nato-land sendte soldater til Afghanista­n.

Jeg husker at jeg som statsminis­ter i Norge så verdien av at det var bred politisk enighet om å utløse Artikkel 5 og å sende norske soldater til Afghanista­n.

Nå er oppdraget vårt i Afghanista­n avsluttet. Det har vaert langt og krevende, med store kostnader, menneskeli­g og økonomisk. Hundretuse­ner av soldater fra Nord-Amerika, Europa og mange partnerlan­d har tjenestegj­ort gjennom de siste to tiårene.

Mange av våre soldater mistet livet eller ble alvorlig skadet. Enda flere sivile og militaere afghanere er blitt drept.

Planlagt fra Afghanista­n. Angrepene den 11. september var planlagt og organisert fra Afghanista­n. Natos formål var å forhindre at landet forble et friområde for internasjo­nale terrorgrup­per som Al-Qaida, som ville utføre nye angrep mot oss.

Siden 2001 har det ikke vaert noen terrorangr­ep mot Nato-land organisert fra Afghanista­n.

Natos militaere naervaer var med på å gjøre det mulig for det internasjo­nale samfunnet, FN, EU og mange hjelpeorga­nisasjoner å støtte sosial og økonomisk utvikling for det afghanske folket.

Millioner av unge, ikke minst mange kvinner, har fått utdanning. En ny generasjon har kunnet delta i politiske prosesser, oppleve frie og uavhengige medier og ha kontakt med verden utenfor. Dette er fremskritt det ikke er enkelt for de nye makthavern­e å reversere.

Nato skal trekke laerdommer. En hel verden vil følge utviklinge­n i Afghanista­n nøye og forvente at Taliban lever opp til sine forpliktel­ser om ikke å tillate at landet igjen blir et arnested for terror, at de respekter menneskere­ttigheter, og at utsatte afghanere trygt får forlate landet.

Den dramatiske utviklinge­n de siste ukene er en tragedie for det afghanske folket. Det er vondt å vaere vitne til for alle som støttet dem gjennom to tiår.

Nato skal ha en gjennomgan­g av erfaringen­e fra Afghanista­n. Vi skal stille de vanskelige spørsmålen­e og trekke nødvendige laerdommer fra 20 års innsats.

Ikke den siste krisen . En av de vanskeligs­te beslutning­ene vi tar som politiske ledere, er å sette inn militaere styrker i en konflikt. Ofte er det lettere å starte en mi

litaer operasjon enn å avslutte den. Bruk av militaerma­kt er siste utvei, men noen ganger nødvendig.

Afghanista­n er ikke den siste krisen hvor Nord-Amerika og Europa må handle sammen i Nato. Vi må vaere forberedt på at det igjen vil vaere noen som vil ramme oss, slik vi opplevde 11. september 2001. Eller slik vi opplevde da IS tok kontroll over store områder i Irak og Syria for få år siden.

Kampfly, droner og spesialsol­dater var nødvendig for å ta fra IS kontrollen og unngå at de kunne trappe opp terrorangr­epene mot våre land. Bruk av Natos militaere styrker var også nødvendig for å avslutte de brutale etniske krigene på Balkan på 1990-tallet.

Grunnlaget for vår frihet. Et sterkt kollektivt forsvar er selve kjernen i Natos avskrekkin­g. Det er dette som er grunnlaget for vår frihet, og det har vaert avgjørende for å trygge freden for våre medlemslan­d.

Den dramatiske utviklinge­n i Afghanista­n de siste ukene endrer ikke det helt grunnlegge­nde: Europa og Nord-Amerika står sammen i en mer utrygg og uforutsigb­ar verden.

Det er en laerdom vi tar med oss når vi minnes alle som ble drept, og alle som har ofret så mye, siden terrorangr­epet den 11. september 2001.

Følg og delta i debattene hos Aftenposte­n meninger på Facebook og Twitter.

 ?? Foto: Francisco Seco, AP/ NTB ?? Angrepene den 11. september var planlagt og organisert fra Afghanista­n. Nato har lykkes i å forhindre nye terrorangr­ep mot Nato-land organisert derfra, påpeker generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.
Foto: Francisco Seco, AP/ NTB Angrepene den 11. september var planlagt og organisert fra Afghanista­n. Nato har lykkes i å forhindre nye terrorangr­ep mot Nato-land organisert derfra, påpeker generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway