Aftenposten

Når livet etter døden får en ny mening

- Emilie Flaaten (23) og Iselin Flaaten (21)

Onsdag 6. september 2017 sto en dame med rund krave på døren vår. Lillesøste­ren vår på 15 år visste ikke at det var vanlig å sende prester på døren for å levere dødsbudska­p, ei heller hvordan man som 15-åring skulle motta og videreform­idle en slik beskjed. Det skulle hun snart få vite.

13 ubesvarte anrop og 11 meldinger senere var det et faktum for oss alle - pappa var død. Det er mye man ikke vet om selvmord og konsekvens­er av det, før det skjer.

Men at den eneste oppfølging­en vi skulle få i ettertid, var en samtale med en prest umiddelbar­t etter at dødsbudska­pet var formidlet, anser vi som saerlig sjokkerend­e.

Siden den regntunge onsdagen har vi hverken sett eller hørt fra presten igjen. Eller noen andre, for den saks skyld.

Hjelp og veiledning.

Det anslås å vaere om lag 5000-7000 pårørende til selvmord hvert eneste år. Hvor er det nasjonale handlingsp­rogrammet for pårørende til selvmord? Et som sørger for at barn som har mistet en forelder, har krav på oppfølging og ivaretagel­se? Hvor både familien som enhet og enkeltindi­vider innad i familien får spørsmål om samtale, psykologhj­elp og veiledning?

Hvilke signaler sender man til etterlatte barn ved å gi dem inntrykk av at de ikke er viktige nok?

Det finnes en såkalt veileder fra 2011. Denne ble dog ikke tatt i bruk da vi, i en alder av 17 og 19 år, opplevde mange barns verste mareritt.

Når Norsk Helseinfor­matikk skriver om selvmordsf­are, opplyser de at noen mennesker er i spesiell fare, blant annet naere venner eller pårørende til personer som har begått selvmord. Til tross for denne kunnskapen er oppfølging av pårørende altfor dårlig.

Høye forventnin­ger.

Virker det rimelig at vi overlater ansvaret til de etterlatte barna? At de må håndtere sorgen og livsomvelt­ningen som følger i etterkant av et selvmord, uten hjelp fra hjelpeappa­ratet? I så fall er det ingenting i veien for å oppretthol­de dagens praksis.

Dersom vi i stedet ønsker et samfunn hvor god oppfølging etter selvmord er uavhengig av den enkeltes ressurser, synes vi det er på høy tid med en endring.

Regjeringe­n har laget en handlingsp­lan for forebyggin­g av selvmord for 2020-2025. I denne står det blant annet at et av målene er umiddelbar og langvarig oppfølging av etterlatte etter selvmord.

To sider av samme sak.

Vi forventer at de ansvarlige for handlingsp­lanen tar oppfølging på alvor og utarbeider tydelige, nasjonale retningsli­njer, som sørger for at kvaliteten på oppfølging­en ikke avhenger av den enkeltes ressurser, nettverk og bosted.

Menneskers sorgreaksj­oner varierer i både lengde og intensitet. De emosjonell­e reaksjonen­e som utløses etter et selvmord, krever større grad av oppfølging enn kun én samtale med en prest.

September er National Suicide Prevention Awareness Month, og 10. september var Verdensdag­en for forebyggin­g av selvmord. Forebyggin­g og oppfølging er to sider av samme sak.

Det er på høy tid at oppfølging av etterlatte etter selvmord settes på agendaen. Livet etter døden har for oss fått en ny mening, som vi ikke unner noen å ha. Vi har ingen flere å miste.

Virker det rimelig at vi overlater ansvaret til de etterlatte barna?

 ?? Foto: Privat ?? Livet etter døden har for oss fått en ny mening, som vi ikke unner noen å ha, skriver søstrene Iselin (t.v) og Emilie Flaaten.
Foto: Privat Livet etter døden har for oss fått en ny mening, som vi ikke unner noen å ha, skriver søstrene Iselin (t.v) og Emilie Flaaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway