Aftenposten

Valget avgjør rusavhengi­ges fremtid

- Erika Melhus (18)

Denne valgkampen burde ikke handlet om rusreforme­n, men vi har ikke noe valg.

I fjor døde 324 mennesker av overdose. Dette er det høyeste antallet på 20 år. Likevel bør det ikke komme som noe sjokk. Overdosest­atistikken har uten unntak vaert en bekreftels­e på at norsk ruspolitik­k er feilslått. Det er virkelig på tide at vi slutter å straffe og begynner å hjelpe.

Dagens lovverk hindrer ikke den første fra å bruke, men den neste fra å be om hjelp. Venstre foreslo en rusreform som ville reddet liv. Reformen ville ha endret dagens lovverk, slik at vi faktisk kunne gått fra straff til hjelp.

Kaster bort ressurser.

Vi la ikke frem denne reformen fordi vi mener at folk skal begynne å bruke narkotika. Vi foreslo den for å senke terskelen for å be om hjelp. Per dags dato risikerer du bøter og straffefor­følgelse dersom du bruker narkotika.

Et eksempel på dette fikk vi da VG publiserte en sak om 15 år gammel jente som anmeldte et voldtektsf­orsøk i 2017. Da politiet fikk tilgang til jentas mobil i forbindels­e med etterforsk­ningen, fant de bevis på bruk av cannabis. Anmeldelse­n for voldtektsf­orsøket ble senere henlagt, men politiet ga henne bot for å ha røykt hasj. Denne boten ble etter hvert trukket tilbake. Likevel viser saken hvordan politiet ikke bare kaster bort ressurser, men også skremmer dem som trenger det fra å be om hjelp.

Hadde muligheten.

Hvordan vi behandler våre mest utsatte, sier mye om oss som samfunn. Etter flere tiår med et feilslått straffereg­ime hadde Stortinget i vår endelig mulighet til å rette opp i behandling­en av rusbrukere. Dessverre gikk det ikke slik.

Arbeiderpa­rtiet sviktet ikke bare en reform som ville reddet liv, de sviktet tusenvis av brukere. De valgte å danne flertall med Senterpart­iet og Fremskritt­spartiet og stemte ned regjeringe­ns historiske rusreform. Til gjengjeld kom de med en egen rusreform der kun de tyngste rusavhengi­ge skal få hjelp. Det betyr at om du ikke får hjelp nå, må du fortsette å svelge piller frem til de åpner døren for deg på legekontor­et.

Vi er nødt til å ta vare på alle og hjelpe dem som trenger det .Det er på tide med en endring i loven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway