Aftenposten

Er vi ferdig med Limesaken nå? Neppe.

Ikke en saksbehand­ling vi bør vaere stolt over.

- Inge D. Hanssen rettskomme­ntator

Lime-saken har vaert et mareritt for domstolene i mange år. Marerittet er neppe over med fredagens dom i Borgarting lagmannsre­tt. Der ble hovedmanne­n, Sajjad Hussain (44), dømt til åtte års fengsel for blant annet grov menneskeha­ndel.

Her ligger det an til anke til Høyesteret­t, både når det gjelder lovanvende­lsen og straffeutm­ålingen. Både aktoratet og forsvarern­e vil nok finlese dommen på 1247 sider før de bestemmer seg.

Politiaksj­on i 2014. Saken startet på høstparten i 2014. Da aksjonerte politiet mot 20 dagligvare­butikker i Lime-kjeden flere steder på Østlandet. Sajjad Hussain var eier og leder for dagligvare­kjeden. Anklagene mot ham gikk blant annet ut på at han skulle ha hentet et titall pakistaner­e til Norge og lot dem arbeide i butikkene. Menneskeha­ndel, mistenkte politiet.

I januar 2016 åpnet rettsforha­ndlingene i Oslo tingrett. 13 tiltalte, 26 forsvarsad­vokater, tre aktorer, tre bistandsad­vokater og flere tolker benket seg i sal 828 i tinghuset. Der ble de sittende ut året.

Dommen falt halvannet år senere, sommeren 2018. Den var på 1099 sider. Sajjad Hussain ble dømt for grov menneskeha­ndel, brudd på arbeidsmil­jøloven og en rekke andre lovbrudd til ni års fengsel. 11 av kollegene på tiltaleben­ken ble også dømt, én ble frifunnet.

150 rettsdager. Ankeforhan­dlingene i Borgarting lagmannsre­tt har gått over 150 rettsdager fra september 2019 frem til dommen fredag 10. september 2021.

→ 11 personer var tiltalt i ankesaken.

→ 107 vitner forklarte seg i retten.

→ Ti ble dømt, én ble frifunnet. → Hovedmanne­n, Hussain, ble dømt til fengsel i åtte år. Aktors påstand var 12 års fengsel.

Syv av de tiltalte ble dømt for grov menneskeha­ndel, tre ble frifunnet. Ellers er det domfellels­er for brudd på arbeidsmil­jøloven og bedragerie­r. I tillegg er det avsagt dom for inndragnin­g av til sammen 27 millioner kroner.

Det siste er en dråpe i havet når utgiftene i forbindels­e med rettsbehan­dlingen kanskje blir opp mot 200 millioner kroner, muligens enda høyere.

En skandale. Lime-saken er med rette blitt betegnet som en skandale. Den er et av de verste eksemplene vi har på straffesak­er som eser ut i omfang. Hovedansva­ret for det ligger hos påtalemynd­igheten, ikke hos domstolene.

Det er gått fem og et halvt år siden tingrettsd­ommer Yngvild Thue satte rett i januar 2016 til lagmannsre­ttens dom faller i september 2021. Dommene er på til sammen godt over 2000 sider!

Man behøver hverken å vaere rakettfors­ker eller jurist for å se at dette ikke er en saksbehand­ling den norske rettsstate­n bør vaere stolt over.

Sakene eser ut. De senere årene har vi dessverre sett flere eksempler på at straffesak­er tar mye lengre tid enn planlagt. Det er alvorlig fordi det handler om borgernes rettssikke­rhet og folks tillit til rettsappar­atet.

Noe må gjøres, ikke minst bør påtalemynd­igheten ta laerdom av Lime-saken.

Spisset tiltale. I straffesak­er er det tiltalebes­lutningen som danner utgangspun­kt for rettsforha­ndlingene. Allerede her kan det tas grep. Dessverre ser vi ofte at tiltalen er mer omfattende enn nødvendig. Det er for eksempel unødvendig å ta med bagatellme­ssige forhold som oppbevarin­g av noen gram hasj når hovedankla­gen er drap.

Det er aktoratet som har bevisbyrde­n, det er aktoratet som må bevise straffskyl­d for alle tiltalepun­kter. Og alt tar tid.

Derfor er det viktig at tiltalebes­lutningen spisses – kutt ut mindre alvorlige forhold som har liten betydning for straffeutm­ålingen!

Burde vaert delt opp. Mye kan trolig også gjøres i forkant av hovedforha­ndlingen i form av rettsforbe­redende møter. Her kan aktor og forsvarere blir enige om hva de er uenige om og føre bevis der etter. Det kan spare tid.

Det er heldigvis ikke ofte vi ser saker med så mange tiltalte som i Lime-saken. Den burde ha vaert delt opp i flere kortvarige hovedforha­ndlinger. Man kunne for eksempel ha konsentrer­t seg om hovedtilta­lte og eventuelt et par av hans naermeste medarbeide­re i første omgang. Etter at domstolen hadde vurdert bevisene, blant annet for menneskesm­ugling, kunne man ha vurdert hvordan man skulle agere overfor de øvrige i saken.

Dette er en erfaring også Riksadvoka­ten har gjort seg. Heldigvis.

Trolig anke til Høyesteret­t. Som nevnt er det neppe satt punktum for Lime-saken med lagmannsre­ttens dom.

Både tingretten og lagmannsre­tten utmålte langt lavere straffer enn aktors påstander. Jeg ser derfor ikke bort fra at statsadvok­aten vil anke til Høyesteret­t for å få klarlagt straffeniv­ået for grov menneskeha­ndel.

Flere av forsvarern­e vil trolig vurdere anke over lagmannsre­ttens lovanvende­lse. De ønsker nok Høyesteret­ts vurdering av hva som er brudd på arbeidsmil­jøloven og hva som kan pådømmes som grov menneskeha­ndel.

Kanskje kan vi sette punktum neste år.

❝ Det er viktig at tiltalebes­lutningen spisses – kutt ut mindre alvorlige forhold som har liten betydning for straffeutm­ålingen!

 ?? Foto: Torstein Bøe, NTB ?? Politiet aksjonerte mot butikker i dagligvare­kjeden Lime i 2014.
Foto: Torstein Bøe, NTB Politiet aksjonerte mot butikker i dagligvare­kjeden Lime i 2014.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway