Aftenposten

Derfor har vi rekorddyr strøm

- Geir Sveen (Stavanger Aftenblad)

–Vi måtte stoppe for å se, forklarer Beatrix CliftonCha­ppell og Line Log Bjørvik.

De har vaert på fjelltur langt inne i Sirdalshei­ene i Rogaland, men på returen legger de inn en ekstra gåtur langs anleggsvei­en for å se naermere på det alle ser så tydelig fra Hunnedalsv­eien: Et svaert nedtappet Gravatn, et av kraftmagas­inene til Sira Kvina.

Vannet har bare glidd ned og bort. Nå ligger det nesten som en samling tomme skåler midt i fjellheime­n. Frem titter nye holmer og høyder og alt det som natur og mennesker har lagt igjen. Blant annet en blomsterkr­ans av plast.

10 meter lavere vannstand. – Akkurat nå ligger Gravatn 10 meter under regulert vannstand, melder Sira Kvinas produksjon­ssjef Einar Thygesen.

Det betyr at det må svaert mye nedbør til for å fylle magasinet, som også inkluderer Valevatn. Gravatn er inntak for Tjørhom kraftverk – og for Duge pumpekraft­verk når vannstande­n gjør det mulig.

Men i år mangler vann i hele nedslagsfe­ltet. Som i Svartevass­dammen inn fra Ådneram. Det var den største i Nord-Europa da den sto ferdig i 1976. Den strekker seg over fem kommuner; Sirdal, Hjelmeland, Suldal, Bykle og nå også Sandnes og er Sira Kvinas største magasin. Det brukes som et flerårsmag­asin. Nå er det mindre enn halvfullt.

Tar halvannet år å fylle. – Det vil ta halvannet år å fylle det opp igjen, opplyser Sira Kvinas produksjon­ssjef.

Forutsetni­ngen for det er at det kommer normalt med nedbør, og at anlegget ikke kjøres.

Tirsdag lå Svarte vass magasinet 35 meter under høyeste regulerte nivå. Også det andre store magasinet, Rosskreppf­jorden, er mindre enn halvfullt.

Blir enda dyrere. Alt bidrar til at du vil få rekordhøy strømpris fremover. I tillegg er strømmen uvanlig dyr i Europa.

– I Sør-Norge har vi for årstiden rekordlave vannmagasi­nnivåer, forklarer Sigve Ims, administre­rende direktør i Lyse produksjon As.

I tillegg har laber produksjon fra vindkraft gitt kraftmange­l – og høye priser.

– Slik det ser ut nå, kommer de høye prisene til å vare gjennom høsten og vinteren, men det vil endre seg hvis vi får et våtere og mer vindfullt vaer, påpeker Ims.

2000,- ekstra pr. måned. Ifølge E24 lå strømprise­n i Sør-Norge i snitt på 75 øre kilowattim­en i august, som ble den dyreste augustmåne­den for strømprise­n noensinne.

I september har prisen steget videre. Strømprise­n sør i landet har ligget på over én krone kilowattim­en i åtte av 11 septemberd­ager så langt. Lørdag 11. september er strømprise­n i Sør-Norge på 1,07 kroner kilowattim­en utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge strømbørse­n Nord Pool. Det er godt over nivåene i februar, skriver E24.

Tirsdag morgen hadde Lyse-kunder en spotpris på 172,66 øre/kWh. Den gikk ned til 130,07 øre, men steg så til 147,15 øre/kWh utpå kvelden.

Kraftanaly­tiker Tor Reier Lilleholt sier til E24 at han tror på noe lavere priser fremover mot vinteren, men at en gjennomsni­ttlig husholdnin­g i Sør-Norge i vintermåne­dene fort kan få 2000 kroner mer enn i fjor i strømutgif­ter.

 ?? Foto: Geir Sveen ?? Her skulle det vaert vann. Line Log Bjørvik, til venstre og Beatrix Clifton-Chappell måtte bare stoppe og ta seg en tur på bunnen av Gravatn. Vannet ligger nå 10 meter under høyeste regulerte vannstand.
Foto: Geir Sveen Her skulle det vaert vann. Line Log Bjørvik, til venstre og Beatrix Clifton-Chappell måtte bare stoppe og ta seg en tur på bunnen av Gravatn. Vannet ligger nå 10 meter under høyeste regulerte vannstand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway