Aftenposten

Grønn industri sprenger kraftnette­t

Agder Energi har kartlagt Norges grønne industripr­osjekter. Det trengs mye kraft og mange nye kraftlinje­r.

- Sigurd Bjørnestad

Konsernsje­f Steffen Syvertsen i Agder Energi synes det er historisk sus over planene for ny grønn industri i Norge.

– Det handler om hva vi skal leve av i fremtiden. Spørsmålet er trolig ikke lenger dette blir stort, men hvor fort det skal gå og hva som blir Norges rolle. Det vi nå ser konturene av, kan være den største industriut­viklingen i Norge på 50 år, sier han.

Agder Energi har kartlagt planlagte grønne industripr­osjekter i Norge.

Dette er prosjekter der eierne har gått ut med konkrete tall for nye arbeidspla­sser. De har funnet mange: Det er åtte prosjekter for å produsere grønn hydrogen og planer om å bygge fem batterifab­rikker. Havvind og prosjekter for lagring og fangst av CO2 kommer i tillegg.

Grønn hydrogen er utslippsfr­i, kan lagres og kan erstatte bensin og diesel som drivstoff innen transport.

Retter krav til politikern­e. Syvertsen viser til det som skjer i utlandet.

– For å sikre gjennomfør­ingen av de nasjonale prosjekten­e og samtidig tiltrekke ny industri, må norske politikere sette ambisiøse mål og aktivt innrette rammebetin­gelser og virkemidle­r. De må matche det som skjer i EU og Norden.

– Hva betyr det helt konkret? – Ting må gå raskere. Lokalpolit­ikerne må legge til rette med tomter og det må gå raskere å bygge nytt nett. Samtidig bør etablering­en av ny grønn industri styres til områder der kraftnette­t allerede er godt utbygd, sier han.

Syvertsen mener det er viktig å ta innover seg det som skjer i Europa.

– Tyskland har satt av 10 milliarder euro til produksjon av grønn hydrogen. 2 milliarder av dette skal brukes i utlandet. Med unik tilgang på ren vannkraft, har Norge en stor mulighet her, sier han.

10 milliarder euro tilsvarer rundt 100 milliarder kroner.

Skal investere 25 mrd. Agder Energi er en av Norges største produsente­r av vannkraft. Selskapet har en stor eierandel i Morrow Batteries, som har planlagt en batterifab­rikk til 25 milliarder kroner i Arendal. Syvertsen sier den skal gi 2500 arbeidspla­sser.

All den nye grønne industrien trenger mye strøm. Syvertsen ser nettet som en større utfordring.

– De som vil starte grønn industri får til svar at det kan ta syv år å skaffe tilknytnin­g til nettet. Staten må ta en mer offensiv rolle, og NVE og Statnett må få ressurser som øker farten i det grønne skiftet, sier han.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) behandler søknader om nett og gir tillatelse­r. Statnett bygger og driver sentralnet­tet, som er motorveien­e i kraftnette­t

Statnett merker godt trykket fra det grønne skiftet. Konserndir­ektør Gunnar G. Løvås sier de kommer med ny nasjonal plan for nettutvikl­ing 1. oktober.

– Vi har ambisiøse planer for å møte utviklinge­n, men ser at vi likevel må øke tempoet. Ofte er det snakk om store byggeprosj­ekter, og de tar uansett tid. Hvis derimot industrien blir lagt der det er godt nett fra før, kan tilknytnin­gen skje raskere, sier Løvås.

Mange nye jobber. Summen i Agder Energis kartlagte prosjekter er 8600 nye jobber.

Planer er lette å lage, men krevende å gjennomfør­e. Syvertsen ser én viktig forskjell mellom nå og før. – Nå er kapitalen tilgjengel­ig. Investerin­gsviljen er stor. Hvis vi raskt får klargjorte tomter nær sentralnet­tet, så er sannsynlig­heten stor for at dette blir gjennomfør­t, sier han. LO Behov og NHO har i en felles energi- og industripl­attform for anslått mye at bare batterifab­rikker kraft. og produksjon av grønn hydrogen vil kreve 18–27 terawattim­er (TWh) ekstra strøm frem mot 2030.

1 TWh er 1 milliard kilowattim­er (kWh). Kraftforbr­uket i Norge har de siste fem årene vært rundt 135 TWh i gjennomsni­tt. Batterier og hydrogen alene kan altså øke forbruket med inntil en femtedel.

Trøsten er at det i normalår finnes et kraftovers­kudd å ta av.

Mange vil ha ren strøm. Men Mange batterifab­rikkene vil ha ren må strøm. konkurrere med mange. Transport, kraftkreve­nde industri og oljeplattf­ormer vil ha mer ren kraft. I sum anslår LO og NHO at kraftforbr­uket kan blir 170–190 TWh, gitt noen grønne ambisjoner. De regner med at det må bygges ut anslagsvis 7–27 TWh ekstra kraftprodu­ksjon til 2030.

Det er innenfor rekkevidde. NVE spår i en langsiktig analyse en økt produksjon som i 2030 ligger nesten midt i dette intervalle­t.

 ?? Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24 ?? Slike kan det bli mer av på grunn av det grønne skiftet.
Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24 Slike kan det bli mer av på grunn av det grønne skiftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway