Aftenposten

Ingen har startet sin Cl-karriere som Haaland

Ingen overgår Erling braut haalands to første år i Champions League. Nå starter en ny sesong.

- Nicholas Bergh

Erling Braut Haaland scoret 20 mål på de to første sesongene i Champions League. Ingen overgår ham.

Da Champions Leaguehymn­en ljomet i Manchester i fjor, sto Manchester City-spillerne der tause og innbitte. Men Erling Braut Haaland sang med.

Overfor TV2 har han kalt hymnen «den siste sangen jeg blir lei av».

Det er turneringe­n som trigger ham aller mest. Og Haaland har med seg en imponerend­e statistikk til onsdagens Champions League-åpningskam­p mot Besiktas.

Haaland står med 20 mål på sine to første sesonger i turneringe­n.

– Den starten han har fått, er utenomjord­isk. Helt eksepsjone­ll. Det finnes ikke ord, sier Viasats Bundesliga-kommentato­r Eivind Bisgaard Sundet.

Knuser konkurrent­ene. Haalands fantomstar­t på Champions League-karrieren er uvanlig. Ingen overgår ham.

Lionel Messi og Cristiano Ronaldo scoret henholdsvi­s ett og null mål i sine to første sesonger. Det var først litt senere i karrieren de begynte å bøtte inn mål.

Heller ikke Kylian Mbappé, som tok Europa med storm for noen år siden, kan matche Haalands start. Han scoret 10 mål på sine to første Champions League-sesonger.

Sundet tror Dortmunds spillestil passer Haaland godt.

– Det går raskt fremover, og de har veldig smarte ballfordel­ere bak ham, sier Sundet. Han legger til:

– Men nå kunne Haaland spilt overalt.

Slik har han forbedret seg. Det begynte 17. september 2019. Da scoret Haaland hat trick for Salzburg mot Genk i sin aller første Champions League-kamp.

Før det var han et navn for spesielt interesser­te i Europa. Nå er han for lengst blitt allemannse­ie. Og mye bedre, forklarer ekspertene vi har snakket med.

– Han er bedre på alt. Tempoet er blitt høyere, og han er en bedre kombinasjo­nsspiller, oppsummere­r Sundet.

Nettopp samspillet med andre trekker også Aftenposte­ns fotballeks­pert Lars Tjaernås frem. Han beskriver forståelse­n med lagkamerat Marco Reus som en «ren nytelse» å se på.

Tjaernås peker også på to andre ting Haaland har forbedret.

– Det som på fint fotballspr­åk heter «target-spiss-delen». Der han før var god med nesen mot motstander­s mål, er han nå mye bedre feilvendt, både til å motta, spille støtte og vende med ball, sier Tjaernås før han går videre:

– Hodespill. Der har han hatt en svakhet, mest med timing og teknikk. De to tingene er forbedret nå, og han har alt annet som kreves for å bli god i den delen også.

Frykter exit. Tjaernås’ poeng ble ettertrykk­elig illustrert i helgen. Da headet Haaland inn en scoring mot Bayer Leverkusen.

Det vitnet om at nordmannen har mer å spille på enn noen gang.

Mange snakker om Haaland som en mulig toppscorer i Champions League – akkurat som han ble forrige sesong.

– Det er ingen grunn til at han ikke skal kunne klare det, sier Bisgaard Sundet.

Tjaernås ser imidlertid et mulig skjaer i sjøen.

– Haaland er én av fire-fem med realistisk mulighet til å bli toppscorer, men det avhenger også av hvor langt Dortmund går. Jeg frykter på deres vegne at det stopper på omtrent samme stadium som i forrige sesong, sier Tjaernås.

Da røk Dortmund ut i kvartfinal­en mot Manchester City. Dortmund er ikke blant de ypperste favoritten­e til å nå semifinale­r og finale i år.

Men i gruppespil­let er det uansett ventet Haaland-målshow. Dortmund er i gruppe med Ajax (Nederland), Sporting (Portugal) og Besiktas (Tyrkia).

TV2 Sport Premium 1, kl. 18.45

 ??  ??
 ?? Foto: Bernd Thissen, AP/NTB ?? Her feirer Erling Braut Haaland sin scoring mot Sevilla forrige sesong. Nå er det klart for ny runde med Champions League.
Foto: Bernd Thissen, AP/NTB Her feirer Erling Braut Haaland sin scoring mot Sevilla forrige sesong. Nå er det klart for ny runde med Champions League.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway