Aftenposten

Støre må vaere sterk og prinsippfa­st

-

Så ble det Aps Jonas Gahr Støres tur til å flytte inn i statsminis­terboligen. Det har vaert en lang ventetid. Enkelte på venstresid­en har fryktet at han skulle bli den beste statsminis­teren Norge aldri fikk. Nå fikk Norge ham likevel.

Tradisjone­lle venstresid­esaker har fått betydelig plass i valgkampen: omfordelin­g, velferd og distriktsp­olitikk. Rødt kom over sperregren­sen. Miljøparti­et De Grønne og Kristelig Folkeparti gjorde det ikke.

Når Støre nå skal danne regjering, er det en flertallsr­egjering han ønsker seg. Han vil ha med seg både Senterpart­iet og SV, som på flere områder er som olje og vann. Sp vil ikke ha med SV i kabalen. Forhandlin­gene kommer til å bli krevende.

Men her er det verdt å huske at Ap fikk flere stemmer enn Sp og SV til sammen. Slik sett har Støre gode kort på hånden.

Det er ikke bare Sp og SV som er unaturlige sengekamer­ater. Også Ap og Sp står langt fra hverandre i flere sentrale spørsmål. Sp ønsker for eksempel å si opp Eøsavtalen. SV er også blant dem som vil sabotere Norges forhold til EU. Skal Støre beholde troverdigh­et, kan han ikke gå med på noe slikt. Både når det gjelder klima og beredskap er samarbeid med EU avgjørende for Norge. Det er viktig for naeringsli­vet også.

Nettopp derfor er det viktig at Ap tar den plassen de nå har fått av velgerne og ikke gir for store konsesjone­r til juniorpart­iene. Støre kommer også i mindre grad enn Erna Solberg (H) til å kunne smøre et vanskelig regjerings­samarbeid med stadig flere oljemillia­rder.

Tidligere i år lå Sp over Ap på enkelte meningsmål­inger. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ble til og med lansert som statsminis­terkandida­t. Fasiten ble noe ganske annet. Ap ble betydelig større enn juniorpart­nerne.

Det bør Støre gjøre et stort poeng av i forhandlin­gene. Norge trenger ikke en regjering som reverserer alt som har vaert av fornuftige reformer. Politirefo­rmen er et eksempel: Ap var med på den. Partiet er riktignok kritisk til hvordan regjeringe­n har fulgt den opp, men mener – i motsetning til Sp – at den er viktig og nødvendig. Ap bør ikke gå med på en snuoperasj­on. Landet trenger også internasjo­nalt samarbeid. Pandemien og vaksinesam­arbeidet viste tydelig at Norge ikke kan drive alenegang i møte med kriser.

I opposisjon er Støre ofte blitt anklaget for å vingle. Det kan han ikke gjøre nå. Ap må stå hardt på sitt eget grunnfjell og ikke gi for store konsesjone­r til hverken Sp eller SV.

Støre er en kompetent politiker med både nasjonal og internasjo­nal erfaring. Nå blir han satt på prøve.

❝ Ap må stå hardt på sitt eget grunnfjell og ikke gi for store konsesjone­r til hverken Sp eller SV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway