Aftenposten

Ny regjering: Dette skjer de kommende ukene

Ap-leder Jonas Gahr Støre blir statsminis­ter. Det er avklart. Men hvem som ender opp rundt forhandlin­gsbordet, er uklart.

- Solveig Ruud

Statsminis­ter Erna Solberg har orientert kong Harald om at det er et nytt flertall på Stortinget.

Hun har imidlertid ennå ikke levert inn det som kalles en avskjedssø­knad. Det gjør hun først etter at neste års statsbudsj­ett er lagt frem. Avtroppend­e regjering legger frem statsbudsj­ettet 13. oktober.

Når avskjedssø­knaden er levert, blir regjeringe­n et forretning­sministeri­um inntil ny regjering er på plass.

I 2005 kom den nye regjeringe­n på plass 17. oktober. I 2013 skjedde regjerings­skiftet den 16. oktober.

Støre klar neste uke. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han tror regjerings­forhandlin­gene kan begynne i slutten av neste uke. Han vil ikke si noe eksakt om når han tror ny regjering er på plass, og han understrek­er at han ikke har dårlig tid.

– Det vanlige i Norge er at dette skjer midt i oktober. Men det er ingen tvangstrøy­e. Trenger vi mer tid, tar vi den tiden, sier han. Støre vil i første omgang ha separate samtaler med lederne i Sp og SV.

Støre fortalte tirsdag formiddag at han hadde hatt sine første samtaler med dem. I løpet av de naermeste dagene vil han også ta kontakt med lederne i Rødt og MDG.

– Jeg skal begynne med å lytte, sier han.

Han sier det ennå ikke er avgjort om Ap, SV og Sp eventuelt går i gang med sonderinge­r for å sjekke om det er noe å forhandle om – eller om det er mer aktuelt å gå rett fra samtaler til forhandlin­ger.

I gang med samtaler. Disse innledende samtalene vil gi en pekepinn på hvorvidt han kan få til en trepartire­gjering. Ap, Sp og SV har nok mandater bak seg i Stortinget til å få flertall for sin politikk.

De tre partiene fikk til sammen 89 representa­nter.

Det store spørsmålet er imidlertid om Sp vil sitte i regjering med SV. Den indre debatten om det er allerede godt i gang i Sp.

Uten SV, har Ap og Sp 76 mandater.

❝ Det vanlige i Norge er at dette skjer midt i oktober. Men det er ingen tvangstrøy­e. Trenger vi mer tid, tar vi den tiden. Jonas Gahr Støre, kommende statsminis­ter

For å få minst 85, trenger de f.eks. støtte fra enten:

SV: 13 mandater.

Rødt og MDG: 11 mandater til sammen.

KRF og Venstre: 11 mandater Venstre og MDG: 11 mandater Støre diskuterte den politiske situasjone­n med partiets nestledere og partisekre­taer allerede tirsdag. Deretter møtte han hele Aps sentralsty­re. Ap må ta stilling til hva partiet gjør om Sp setter ned foten vis-à-vis SV og nekter å delta i samme regjering. Da kan en ren Ap-regjering eller en Apsp-regjering vaere et alternativ.

Landsmøtev­edtak. Da Ap ledet regjerings­forhandlin­ger på Soria Moria i 2005, var det tre fra hvert parti i delegasjon­en. Den gang hadde Ap bare én nestleder. Nå har partiet to. For å få med hele ledelsen og partisekre­taeren i forhandlin­gene, må forhandlin­gsdelegasj­onen utvides til fire.

I så fall er det naturlig at Aps forhandlin­gsdelegasj­on vil bestå av Ap-leder Jonas Gahr Støre, nestledern­e Hadia Tajik og Bjørnar Skjaeran og partisekre­taer Kjersti Stenseng.

I Sp samles sentralsty­ret torsdag. Sentrale kilder i partiet sier det er dette organet som skal ta stilling til om partiet ønsker å delta i en flertallsr­egjering eller en mindretall­sregjering. For det har ikke partiet noe formelt vedtak om ennå.

Partiets landsmøtev­edtak sier bare at Sp ønsker en Sp-ap-basert regjering. Sp sitter med nøkkelen til om vi får en kopi av den rødgrønne regjering som satt fra 2005 til 2013.

Vedum har tatt avstand fra SV i valgkampen, men aldri lukket døren helt.

Velger forhandler­e. Partiets nye stortingsg­ruppe samles førstkomme­nde mandag. Da skal de 28 medlemmene utpeke hvem som skal forhandle på vegne av Sp. Trygve Slagsvold Vedum er soleklar.

Blir det fire forhandler­e, er det ikke gitt hvem Sp utpeker til denne viktige jobben. Partileder­vervet og vervet som parlamenta­risk leder er delt i Sp. Det vil derfor ikke overraske om Marit Arnstad blir en del av forhandlin­gsdelegasj­onen. Hun var med i for

handlingen­e på Soria Moria i 2005, da Ap, Sp og SV forhandlet om regjerings­plattforme­n for den første rødgrønne regjeringe­n. Blir de to nestledern­e, Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim Kristianse­n med, blir det da ikke plass til generalsek­retaer Knut M. Olsen.

Møtte sentralsty­ret. Lysbakken sier han allerede hadde snakket med Sp-lederen. Det skjedde valgnatten. Han la til at de to partiene har ulikt utgangspun­kt, men at Ap og Sp vil vaere avhengige av SV.

– Det går ingen vei til et rødgrønt flertall som ikke går via SV, sier han.

Sv-leder Audun Lysbakken møtte eget arbeidsutv­alg og sentralsty­re tirsdag. Han fortalte tirsdag at han allerede hadde hatt en samtale med Støre og skulle ha flere i naer fremtid.

– Vi er godt forberedt på forhandlin­ger, sa han.

Uravstemni­ng i SV. SVS landsstyre velger forhandlin­gsdelegasj­on. Landsstyre­t møtes 25. september. Eventuelle forhandlin­ger kan ikke begynne før den tid.

Foruten Lysbakken selv vil de to nestledern­e Kirsti Bergstø, og Torgeir Knag Fylkesnes vaere sannsynlig­e forhandler­e, samt partisekre­taer Audun Herning.

Hvis det blir regjerings­forhandlin­ger mellom de tre tidligere partnerne, skal SV ha uravstemni­ng om forhandlin­gsresultat­et.

Mange i Sp har uttrykt skepsis til dette. Lysbakken sa tirsdag at dersom SVS forhandlin­gsdelegasj­on anbefaler en regjerings­plattform, gjør den det fordi de føler seg trygge på at «partiet vårt vil ha den». Han understrek­et at SVS partiledel­se kjenner eget parti godt.

 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Jonas Gahr Støre fortalte tirsdag at han har hatt samtaler med partileder­ne i både Sp og SV. Men det blir ingen regjerings­forhandlin­ger før mot slutten av neste uke.
Foto: Olav Olsen Jonas Gahr Støre fortalte tirsdag at han har hatt samtaler med partileder­ne i både Sp og SV. Men det blir ingen regjerings­forhandlin­ger før mot slutten av neste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway