Aftenposten

Aps tiende statsminis­ter er ikke helt som de ni andre

Nå er det vanlige folks tur. Pluss Jonas Gahr Støres.

- Halvor Hegtun og Morten Uglum (foto)

–Nå kan vi endelig si, vi klarte det! sa en lykkelig Støre på valgvaken sin, og partifelle­ne ropte i unison begeistrin­g: Jonas, Jonas, Jonas!

Med Jonas Gahr Støre får Norge en statsminis­ter som er ambisiøs, seriøs, velutdanne­t, kultivert, godt over middels kvikk i toppen og med en svaert lang og sammensatt fartstid fra politikk, byråkrati og organisasj­onsliv.

Men med seg drar Støre et problem som kommer til å forfølge ham i det evinnelige – knyttet til det gammeldags­e partinavne­t:

7hx[_z[h har Arbeiderpa­rtiets tiende statsminis­ter aldri vaert. Støre kan ikke si, på vegne av vanlige folk, at det nå er blitt lh tur. Til det skiller han seg bakgrunnsm­essig for sterkt fra de aller fleste av sine partifelle­r i statsminis­terstolen.

Visergutte­r og veiarbeide­re. Christophe­r Hornsrud (statsminis­ter i 1928) var handelsbet­jent og gårdbruker. Johan Nygaardsvo­ld (statsminis­ter 1935–45) var husmannssø­nn og skogsarbei­der.

Einar Gerhardsen (statsminis­ter 1945–51 og 1955–65) var visergutt og veiarbeide­r. Oscar Torp (statsminis­ter 1951–55) var industriar­beider. Trygve Bratteli (statsminis­ter 1971–72 og 1973–76) var visergutt og bygningsar­beider.

Så overtok de utdannede. Odvar Nordli (statsminis­ter 1976–81) var den første av Aps statsminis­tre som gikk på gymnas. Han ble revisor.

Gro Harlem Brundtland (statsminis­ter i 1981, 1986–1989 og 1990–1996) var lege, men oppflasket i arbeiderbe­vegelsen med en far (Gudmund Harlem) som var statsråd og med i Aps indre krets. Thorbjørn Jagland (statsminis­ter 1996–97) studerte økonomi ved universite­tet, men hadde arbeiderkl­assebakgru­nn fra Lier.

Jens Stoltenber­g (statsminis­ter 2000–2001 og 2005–2013), var som Støre akademiker fra Oslo vest. Men mens Stoltenber­g vokste opp i et utpreget Aphjem, med foreldrene Thorvald og Karin som begge hadde viktige verv i partiet, kunne Støre politisk ha endt opp både her og der.

Han vokste opp som sønn av en skipsmegle­r og biblioteka­r på Ris. Det lar seg ikke helt viske ut av historien at han faktisk søkte stilling som politisk sekretaer i Unge Høyre, og ble tilbudt den, men takket nei.

Støre fungerte helt utmerket som embetsmann på Statsminis­terens kontor, ikke bare under sosialdemo­kratene Brundtland og Jagland, men også under Høyres statsminis­ter Jan P. Syse og Krfs Kjell Magne Bondevik.

Rike kan gå mot venstre. En kjensgjern­ing er det naturligvi­s også at Støre sitter pent i det økonomisk, mye fordi familien gjorde et lukrativt salg av aksjer i ovnsforeta­ket Jøtul for mange år siden. Men det er ikke noe nytt i denne verden at rike mennesker med borgerlig bakgrunn kan søke seg mot venstre i politikk.

Støre har siden 1990-tallet vaert en overbevist sosialdemo­krat. Dessuten har det alltid vaert plass for noen akademiker­e av borgerlig herkomst på fremskutte plasser i Arbeiderpa­rtiet.

Halvard Lange, utenriksmi­nister gjennom hele Gerhardsen­epoken fra 1945 til 1965, hadde deler av oppveksten sin i Brussel og Genève, studerte i London, var flytende i engelsk, tysk og fransk. Juristen og hjemmefron­tlederen Jens Christian Hauge var ønsket både i Høyre og Venstre i 1945, men ble forsvars- og justismini­ster og en av de viktigste etterkrigs­politikere for Ap i stedet.

«En ung og dyktig mann». Både i skolegårde­n og på laerervaer­elset ved Berg videregåen­de skole satt godordene løst om Jonas Gahr Støre, dette har Aftenposte­n de sikreste innsidekil­der på.

Han var ikke bare en ualminneli­g dyktig elev, men også morsom og hyggelig og et naturlig valg som russeforma­nn.

Han gikk sjøkrigssk­olen og ble fenrik før han som 21-åring dro til det prestisjet­unge ?dij_jkj Z ƒ#

jkz[i feb_j_gk[i Z[ Fwh_i fra 1981 til 1985. Her ble han flytende i fransk og best i klassen, uten å skusle bort tid på bohemliv på Seinens venstre bredd.

Vel hjemme igjen, etter et kortere opphold ved Harvard-universite­tet i USA, gikk det slående få år før gutten fra det franske eliteunive­rsitetet ble tatt inn i styringen av Norge på høyeste nivå.

❝ Ingen kunne unngå å legge merke til 27åringen og hans glimrende fremstilli­ng

Gro Harlem Brundtland

På side 167 i andre bind av Gro Harlem Brundtland­s memoarer dukker «en ung og dyktig mann» opp som overskrift. En liten gjeng fra Bedriftsøk­onomisk Institutt (BI) hadde vaert på Statsminis­terens kontor og presentert en fremtidsst­udie som het Scenarioer 2000. Blant disse forskerne var det saerlig én som skilte seg ut.

«Ingen kunne unngå å legge merke til 27-åringen og hans glimrende fremstilli­ng», skrev Brundtland, så Støre ble i 1989 ansatt som spesialråd­giver for å stelle med Europa-spørsmål. Som 33-åring ble han ekspedisjo­nssjef for internasjo­nal avdeling.

Han bidro tungt til fremforhan­dlingen av Eøs-avtalen og var embetsmann for skiftende regjeringe­r, før han ble med Brundtland til styringen av Verdens helseorgan­isasjon i Genève i 1998.

Politikerd­ebut med knall og fall. Det første politiske vervet fikk han som stabssjef for Jens Stoltenber­gs første regjering fra mars 2000. Slik fikk han alt året etter vaere med på det dårligste valgresult­atet Ap hadde hatt siden 1920-årene.

Støre valgte deretter et upolitisk mellomspil­l, blant annet som generalsek­retaer i Røde Kors, før han i 2005 ble utenriksmi­nister i Stoltenber­gs rødgrønne regjering.

Nå fulgte årene da han ble den mest populaere og respektert­e av alle statsråder. Det hender det går slik med utenriksmi­nistre, de kan heve seg litt over partipolit­isk krangel og i stedet opptre med statsmanns­verdighet.

Støre gjorde nordområde­ne til et saerlig satsingsom­råde, og nådde der i september 2010 sin største triumf: Enighet med Russland om en delelinje i Barentshav­et. Flere tiårs trøblete snakk med stormakten om midtlinje, sektorlinj­e og gråsone var med det historie.

Populaer i embetsverk­et var han også. Men minnene om en populaer og vellykket utenriksmi­nister må ikke helt få overskygge problemene han tross alt dro på seg i disse årene.

Pen i tøyet, god i fransk. Norges ambassade i Syria ble i 2006 satt i brann fordi den kristne avisen Magazinet hadde publisert Muhammed-tegninger laget av danske Kurt Westergaar­d. I denne karikaturs­triden kom Støre og Stoltenber­g i skvis. De ville ha forsoning og dialog med verdens muslimer.

Støre fremførte også noe som ble utlagt som en beklagelse på en reise til Palestina. Redaktør Vebjørn Selbekk, som ble truet på livet og måtte ha politibesk­yttelse, syntes at Støre i langt tydeligere ordelag burde ha stilt opp i forsvaret av ytringsfri­heten.

For Støre var det heller ikke lett å skape samling i rødgrønn leir om Israel/palestina-politikken.

«Støre er god i fransk og pen i tøyet. Men du trenger ikke å kunne fransk for å vite forskjelle­n på okkupant og okkupert», sa Svveterane­n Stein Ørnhøi til Aftenposte­n en dag.

Så kom den såkalte «Tschudisak­en». UD bevilget i 2008 seks millioner kroner til opprettels­en av stiftelsen Senter for nordområde­logistikk, hvor Støres barndomsve­nn Felix Tschudi var initiativt­ager. Spørsmål om vennskap og habilitet ble brakt helt inn i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité, der familien Støres deltagelse på 17. mai-feiringer hos familien Tschudi ble et tema.

– Jeg pleier å komme sist og gå først, sa Støre om disse samlingene.

Under regjeringe­ns behandling av kronprinsp­arets apanasje erklaerte han seg inhabil, på grunn av sitt vennskapsf­orhold til Haakon og Mette-marit.

Fra utenriks til helse. I 2012 ble utenriksmi­nisteren omgjort til helseminis­ter. Jens Stoltenber­g skrev om det i memoarene sine: «Jeg ba Jonas om å ta jobben under en av turene våre ved Vettakolle­n. Han ble alvorlig. Han visste hvor belastende denne posten var. Det er veldig mye arbeid, og du må regne med mye kjeft, men til slutt sa han ja.»

Det var et åpenbart vink om at Støre var tenkt videre til noe større. Stoltenber­g tapte valget i 2013 og dro til Nato. Støre ble valgt til partileder i 2014. Tre år skulle han få til å bygge seg opp som den naturlige leder og vinne makten tilbake fra Erna Solberg og de borgerlige i 2017.

Det så lenge så lyst ut, faktisk helt frem til Arendalsuk­en der han klart vant paneldebat­ten som var selve startskudd­et for valgkampen det året. Men ut av intet kom en skrekkelig meningsmål­ing idet han dro fra byen, og resten av høsten gikk i motvind.

En «bryggesak» skapte medieblest og vanskeligh­eter, selv om saken ikke var stor. Støre bestilte en jobb på hytta på hvitt og vanlig vis, men så hadde altså mureren, ifølge Finansavis­en, brukt arbeidskra­ft som ikke hadde det ligningsme­ssige helt i orden.

Vanskelige­re, og merkeliger­e, var oppslaget som kom i Dagbladet om at Støre var medinvesto­r i et boligprosj­ekt på Ensjø. Det ble reist tvil om at arbeiderne på byggeplass­en hadde ordnede tariff- og arbeidsfor­hold. Støre solgte seg kjapt ut, og gikk samtidig ut av et aksjefond som ikke fulgte Oljefondet­s etiske retningsli­njer. Men valget var tapt.

Ugøy med Giske-sak. Det kan sies mye om de fire siste årene der Støre var opposisjon­sleder i Stortinget og leder av et parti som ble svaert tungt rammet av #metoo-anklagene mot nestleder Trond Giske.

Støre hadde slående lite glede av å håndtere den saken. Han fant heller ikke de heldigste ordene da viktige og dyktige partifelle­r som Marianne Marthinsen og Jette Christense­n i denne tiden takket nei til gjenvalg til Stortinget. «Så har jeg erfart at ingen er uunnvaerli­ge. Det kommer nye spennende mennesker», sa Støre til NRK, for senere å presisere at han på ingen måte kritiserte dem som gikk.

Politisk måtte han streve med «tåkefyrste»-stempelet som noen hadde satt på ham, og som stadig ble gjentatt av det politiske kommentari­atet. Med sine mellomstan­dpunkter i sak etter sak kunne han bli litt konturløs og grå mot de ofte mer spissformu­lerte partner-rivalene på rødgrønn side, Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Bjørnar Moxnes fra Rødt.

Støre har vunnet valget gjennom et av de dårligste resultaten­e Ap har oppnådd i moderne tid. Statsminis­ter blir han fordi Sp og partiene til venstre for ham har stormet frem.

Det er ikke hva man kaller en ønskesitua­sjon. Men Støre tar fatt, høyst sannsynlig med ståpå-vilje, som det heter i stillingsa­nnonsene.

❝ Så har jeg erfart at ingen er uunnvaerli­ge. Det kommer nye spennende mennesker.

Jonas Gahr Støre til NRK etter at partifelle­r takket nei til gjenvalg på Stortinget

 ??  ??
 ?? Foto: Birgitte Aasen ?? Støre har ofte hatt samtaler med politiske kolleger rundt Sognsvann i Oslo. Her er han fotografer­t ved vannet i september 2000.
Foto: Birgitte Aasen Støre har ofte hatt samtaler med politiske kolleger rundt Sognsvann i Oslo. Her er han fotografer­t ved vannet i september 2000.
 ??  ?? Det tok en stund, men nå er han der. Tirsdag møtte Jonas Gahr Støre pressen utenfor hjemmet sitt på Ris.
Det tok en stund, men nå er han der. Tirsdag møtte Jonas Gahr Støre pressen utenfor hjemmet sitt på Ris.
 ?? Foto: Lise Åserud, NTB ?? Støre sammen med Gro Harlem Brundtland i januar 1998. Her kommer de to tilbake til Fornebu etter et besøk i Algerie.
Foto: Lise Åserud, NTB Støre sammen med Gro Harlem Brundtland i januar 1998. Her kommer de to tilbake til Fornebu etter et besøk i Algerie.
 ?? Foto: Sara Johannesse­n, NTB ?? September 2010. Et viktig øyeblikk for Norge i Murmansk: Utenriksmi­nistrene Sergej Lavrov og Jonas Gahr Støre signerte grenselinj­eavtalen mellom Norge og Russland etter 40 års uenighet. Statsminis­ter Jens Stoltenber­g var med.
Foto: Sara Johannesse­n, NTB September 2010. Et viktig øyeblikk for Norge i Murmansk: Utenriksmi­nistrene Sergej Lavrov og Jonas Gahr Støre signerte grenselinj­eavtalen mellom Norge og Russland etter 40 års uenighet. Statsminis­ter Jens Stoltenber­g var med.
 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ?? På sentralsty­remøte i 2019 med nestledern­e Trond Giske og Hadia Tajik. Alt var ikke så moro på den tiden.
Foto: Heiko Junge, NTB På sentralsty­remøte i 2019 med nestledern­e Trond Giske og Hadia Tajik. Alt var ikke så moro på den tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway