Aftenposten

Vil Talibans regjering bli anerkjent av verden?

De ekstreme islamisten­e har hatt noen travle uker. Det har også gjort at de ligger dårligere an til å få en internasjo­nal tommel opp.

- Gina Grieg Riisnaes

Taliban tok makten i Afghanista­n 15. august. De ekstreme islamisten­es nye regime har gitt verdens ledere en rekke utfordring­er. En ny flyktningk­rise varsles, allianser og stormakter testes.

Problemene­s løsninger står og faller på ett spørsmål.

Når, og om, skal verden anerkjenne Talibans regjering?

En rekke land vil vente med å svare til det er tydeligere hvordan gruppen ter seg. Men nå blir det stadig mer usikkert om tid er en luksus de kan unne seg.

Det første besøket. I helgen fikk Kabul storfint besøk. Da dro Mohammed bin Abdulrahma­n Al Thani til hovedstade­n. Han er Qatars utenriksmi­nister. Med det fikk Taliban sitt første ordentlige statlige besøk siden de tok makten.

Al Thani møtte flere av gruppens ledere. De diskuterte den politiske situasjone­n i landet og det afghanske folkets levekår.

Men utenriksmi­nisteren gjorde det klart at besøket ikke betyr at Qatar anerkjenne­r Talibans regjering. Da gruppen styrte Afghanista­n fra 1996 til 2001, ble den kun anerkjent av tre land: Pakistan, Saudi-arabia og De forente arabiske emirater.

For en måned siden så det ut til at Taliban hadde gode odds til å vinne deres gunst på ny. Men nå ser det mindre lovende ut for de ekstreme islamisten­e.

– Hadde du spurt meg for ti dager siden, hadde jeg nok hatt større tro enn nå på at det kunne skje ganske raskt, sier Kristian Harpviken. Han er forsker ved Fredsforsk­ningsinsti­tuttet (PRIO).

I dag tror han det sitter lenger inne for verdens land å gi noen form for anerkjenne­lse.

Her får du oversikt over hva som kan gi tommel opp og ned:

Den spådde flyktningk­risen. En halv million afghanere er ventet å rømme fra landet før jul, som følge av Talibans overtagels­e. Tusenvis har allerede reist over grensen til Tyrkia. Mange av dem vil dra videre til Europa.

Verdens land er ikke begeistret over å få en ny flyktningk­rise i fanget. Flere har sett etter muligheter for om og når det kan vaere mulig å sende afghanske asylsøkere tilbake til Afghanista­n. Men for å gjøre det, må de kunne samarbeide med noen i den afghanske regjeringe­n. Derfor har spenningen vaert stor til hvem som vil ha ansvar for det fra Talibans side.

Forrige uke kom svaret.

Regjerings­kabalen. Da la Taliban frem sin midlertidi­ge regjering, med en ferdigspik­ret liste ministre. På den står det 21 mannlige navn.

Ett av dem er Khalil Haqqani. Han har inntatt rollen som flyktning- og hjemsendel­sesministe­r og vil dermed styre strømmen av asylsøkere.

Men Haqqanis bakgrunn vil trolig gjøre det vanskelig for land å inngå avtaler med ham.

Han er tilknyttet det fryktede Haqqani-terroristn­ettverket og har samarbeide­t med Al-qaida. På toppen av det er han en av USAS mest etterlyste terroriste­r med en dusør på hele 5 millioner dollar, cirka 43 millioner norske kroner.

Livsnødven­dig bistand. Afghanista­n står på randen av en humanitaer krise. Politisk omveltning, tørke og pandemi vil gjøre at hele 97 prosent av innbyggern­e lever i fattigdom innen midten av 2022, ifølge en Fn-rapport.

En rekke land vil hindre at det skjer. Blant annet Norge, som skal gi 100 millioner kroner i humanitaer innsats. Pengene vil gå til hjelpeorga­nisasjoner i Afghanista­n. Ikke til Taliban.

De er avhengig av hjelpen. Regjeringe­n har ikke selv ressurser til å løse krisen. Dermed kan det stilles krav til at Taliban må oppføre seg ordentlig for å få bistand.

Men flere argumenter­er for at det ikke kan stilles krav til hjelpen.

Bidra til suksess. Offisielt vil ikke bistand vaere en anerkjenne­lse av Talibans regjering. Men kan det vaere et steg på veien?

– Det er en spissformu­lering å se på bistanden som en anerkjenne­lse, sier Harpviken.

– Men det er et dilemma at Taliban kan bruke det til å styrke velferden allment. Så på den måten er det en støtte til Taliban. Problemet er også det motsatte spørsmålet. Om det er tenkelig at man skal la hele den afghanske befolkning­en sulte for å legge press på Taliban.

«Se hva de gjør, ikke hva de sier». Frasen over er sagt av en rekke verdensled­ere når de har uttalt seg om de vil anerkjenne Taliban eller ei. De første ukene etter at de ekstreme islamisten­e tok makten, sa de mange av de riktige tingene.

Kvinner skulle få jobbe og studere. Amnesti ble lovet til alle.

Men det har kommet stadig flere eksempler på at Taliban ikke gjør helt som de sier. Tidligere regjerings­soldater sier de blir jaktet på. Journalist­er er blitt torturert. Og kvinners rettighete­r innskrenke­s.

❝ Det er en spissformu­lering å se på bistanden som en anerkjenne­lse Kristian Harpviken, forsker ved Fredsforsk­ningsinsti­tuttet

 ?? Foto: Zabi Karimi, AP / NTB ?? Taliban-krigere tok plass i det afghanske presidentp­alasset etter at de marsjerte inn i Kabul 15. august.
Foto: Zabi Karimi, AP / NTB Taliban-krigere tok plass i det afghanske presidentp­alasset etter at de marsjerte inn i Kabul 15. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway