Aftenposten

Dommen i Mustafa-saken blir ikke anket

Utlendings­nemnda (Une) har bestemt seg for å behandle Mustafa Hasans sak på nytt når dommen fra Oslo tingrett er rettskraft­ig.

- Olga Stokke og Margrete Sveinsdatt­er Rydjord

Unes begrunnels­e for ikke å anke dommen er at «den er helt konkret begrunnet og fordi det kom frem nye opplysning­er under rettssaken om Hasans situasjon». Det opplyser avdelingsl­eder Terje Østraat i Une.

Mustafa Hasan (18) får altså prøvd saken sin på nytt. Etter at han vant frem i Oslo tingrett mot Utlendings­nemnda, sa han til Aftenposte­n:

– Jeg er veldig glad. Endelig har jeg ro i kroppen. Dette betyr så mye.

I flere år har Hasan levd med en trussel om at han må forlate Norge. Familien mistet sin midlertidi­ge oppholdsti­llatelse fordi moren ikke oppga riktige opplysning­er da de kom til Norge. Hun sa den gang at hun var statsløs palestiner fra Vestbredde­n, men opplyste ikke om sitt jordanske statsborge­rskap. Moren og søsteren lever nå i Palestina. Hasan har bodd over 12 år i Norge.

Hasans advokat Nicolai Skjerdal snakket med sin klient kort etter at Unes beslutning kom.

– Mustafa er veldig glad og lettet over nyheten. Jeg setter pris på at Une ga denne beskjeden. Og vi er naturligvi­s glad for å slippe en ankeproses­s. Nå skal saken behandles på nytt. Vi kommer til å gi innspill i anledning ny vurdering i Une.

– Jeg legger til grunn at det vil bli nemndbehan­dling, sier Skjerdal og legger til:

– Dette er en sak som etter mitt skjønn er egnet for behandling i stornemnd.

Tingretten: Ugyldig vedtak om utkastelse. Denne saken har skapt et stort folkelig engasjemen­t og fått mye oppmerksom­het i mediene. Advokatfir­maet Fend saksøkte Utlendings­nemnda (Une) for å få vedtaket om utkastelse opphevet.

Dommen ble avsagt i dissens. Oslo tingrett mener at Unes vedtak om utkastelse er ugyldig.

Staten ved Une ble dømt til å betale sakskostna­der på 1,6 millioner kroner.

Tingretten mener at 18-åringen er avhengig av trygg og stabil voksenkont­akt: «En slik støtte kan han ikke antas å få i Jordan. Hans nettverk og tilhørighe­t er i Norge.»

Rettens flertall mener at Une ikke har tatt hensyn til at det foreligger sterke menneskeli­g hensyn. I dommen står det at Mustafa Hasans mangeårige botid og tilknytnin­g til Norge ikke i tilstrekke­lig grad er vurdert og hensyntatt i bedømmelse­n av opphold på humanitaer­t grunnlag.

Videre har retten lagt til grunn at han hele tiden har gått på norsk skole og er godt integrert med norske venner og fritidsint­eresser. Dommen påpeker at 12 år i Norge «er sammenfall­ende med den tiden hvor identitets­utviklinge­n til et barn formes, og tilknytnin­g til land, språk og sosialt nettverk tar form».

Retten mener at det må anses som en saksbehand­lingsfeil som førte til at han ikke ble innvilget opphold på humanitaer­t grunnlag.

Rettens mindretall på én dommer mente at det ikke var feil ved Unes vedtak og etterfølge­nde beslutning som kan medføre ugyldighet.

Denne dommeren var enig med Une i at det ikke foreligger sterke menneskeli­g hensyn som oppfyller vilkårene for opphold etter utlendings­loven paragraf 38. Dessuten at innvandrin­gsregulere­nde hensyn etter omstendigh­etene bør vaere utslagsgiv­ende med tanke på håndhevels­e av asylinstit­uttet. Mindretall­et mener at Une ikke har tatt tilstrekke­lig hensyn til Hasans botid og tilknytnin­g til Norge, men at det ikke kan ha vaert avgjørende for utfallet.

Une: Tingretten ga støtte på flere punkter. Terje Østraat i Une påpeker at tingretten også støttet Une på flere viktige punkter. Han viser til at tingretten var enig i at

Mustafa Hasan skulle behandles som voksen etter at han ble 18 år, og at spørsmålet om tilbakekal­l er gyldig avklart.

– Tingretten var også i det vesentlige enig i Unes lovforståe­lse. Det å la tingretten­s dom bli rettskraft­ig, får derfor ikke betydning for andre saker, uttaler Terje Østraat.

– Une vil forholde seg til dommen når vi treffer nytt vedtak.

Han viser til at tingretten­s flertall kom til at det var mangler ved Unes forrige vedtak som gjorde at det ble dømt ugyldig. Men retten har ikke uttalt seg om Mustafa Hasan skal få bli i Norge eller ikke.

Støttegrup­pen jubler. Leder for støttegrup­pen til Hasan, Julia Shirazi, er lettet.

– Jeg er så glad på Mustafas vegne. Nå håper jeg at saken blir behandlet i stornemnd og at utfallet blir at Mustafa får fred og får bli i Norge. Her han hører hjemme.

Shirazi har fulgt familien i mange år og er gift med Hasans storebror.

– Nå har vi fått vind i seilene to ganger. Den første gangen var da vi fikk medhold i tingretten, og den andre gangen er nå når Une ikke anker dommen. Men vi må vaere klar over at dette ikke er over før det er over, sier hun.

 ?? Foto: Paal Audestad ?? Mustafa Hasan ble veldig glad da han i juli vant frem i Oslo tingrett mot Utlendings­nemnda (Une). Han fikk en ny sjans for å fortsette livet i Norge i stedet for å bli sendt til Jordan.
Foto: Paal Audestad Mustafa Hasan ble veldig glad da han i juli vant frem i Oslo tingrett mot Utlendings­nemnda (Une). Han fikk en ny sjans for å fortsette livet i Norge i stedet for å bli sendt til Jordan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway