Aftenposten

Nye inntaksreg­ler for danske skoler skal hindre sosiale forskjelle­r

Danmark skal innføre en ny modell for opptak til videregåen­de skoler. Elevene skal blant annet deles inn i tre grupper etter hvor høy inntekt foreldrene har.

- Margrete Sveinsdatt­er Rydjord og Frøydis Braathen

Det ble tverrpolit­isk enighet i Danmark om den nye inntaksmod­ellen for videregåen­de skoler i sommer. Målet er blant annet å hindre sosiale forskjelle­r og legge til rette for at flere elever tar videregåen­de utdanning på skoler utenfor storbyene.

«Avtalen skal bremse den alvorlige utviklinge­n hvor flere videregåen­de skoler i de større byene opplever sosial polariseri­ng og etnisk splittelse.» Det skriver det danske Kunnskapsd­epartement­et i en pressemeld­ing.

– Vi har tatt et oppgjør med den onde sirkelen der noen videregåen­de skoler blir mer og mer delt etter elevenes etnisitet og sosiale forhold. Unge skal møte hverandre på tvers av sosiale og etniske forskjelle­r, og vi skal unngå parallells­amfunn, sier Pernille Rosenkrant­z-theil i pressemeld­ingen. Hun er barne- og undervisni­ngsministe­r i Danmark.

To løsninger er bestemt. I Danmark er det lagt frem to nye modeller for opptak til videregåen­de skoler. Den ene vil gjelde for skolene i de største byene, mens den andre kun vil gjelde for skoler utenfor de store byene. I de største byene vil man se på foreldrene­s inntekt. Dette vil fungere slik:

→ Antallet plasser ved hver skole deles inn i tre grupper.

→ Gruppene er basert på foreldrene­s inntekt, som deles inn i tre nivåer.

→ Man vil ikke lenger snakke om totalt antall plasser ved skolen. Isteden vil det vaere plass til et visst antall elever fra hver av de tre inntektsgr­uppene. Disse er fastsatt slik at de gjenspeile­r elevgrunnl­aget som bor i sonen.

Dette vil blant annet gjøre det mulig å tilpasse hvor mange elever fra lav-, middels- og høyinntekt­sfamilier, som kommer inn på hver videregåen­de skole. Det skriver danske DR.

I de mindre byene vil man med den nye modellen heller se på transportt­id til skolen, ikke avstand.

I tillegg skal det settes en grense på opptaket til de største videregåen­de skolene. Dette gjøres for å gi skolene utenfor de store byene en sjanse til å tiltrekke seg flere elever. Det skriver avisen Berlingske.

Elevenes valg skal fortsatt telle, men fordelinge­n av elever skal skje på bakgrunn av de nye kriteriene. De nye reglene vil tre i kraft ved opptaket til videregåen­de skoler først i skoleåret 2023/24, skriver Utdannings­nytt.

Skolebyråd­en vil se naermere på den danske løsningen. – Det er spennende at Danmark har klart å finne tverrpolit­iske løsninger for inntaksmod­eller som tar sosiale hensyn. Det er noe å laere av.

Det sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildse­n (SV).

– Men det betyr ikke nødvendigv­is at det er en riktig løsning for Oslo, legger hun til.

I Oslo har debatten om inntaksmod­ell til videregåen­de skoler skapt stort engasjemen­t de siste årene.

Inntaksord­ningen til videregåen­de skoler i Oslo er basert på karakterer. Det har skapt A- og Bskoler, der elever med gode karakterer samles på noen få skoler.

Høyresiden kaller inntaksord­ningen for fritt skolevalg. Venstresid­en kaller den karakterba­sert opptak.

Utreder tre ulike inntaksmod­eller. Oslobyråde­t har jobbet iherdig for å finne en annen inntaksord­ning, som kan hindre de store karaktersk­illene mellom videregåen­de skoler i Oslo. Regjeringe­n vedtok i fjor et forbud mot at fylkene kan endre inntaksord­ning.

Med gårsdagens regjerings­skifte vil de rødgrønne mest sannsynlig fjerne kravet om at alle fylker må ha en inntaksord­ning basert på karakterer.

Thorkildse­n er opptatt av at flere elever skal ha en reell mulighet til å komme inn på flere skoler. Derfor jobbes det nå med å utrede tre ulike inntaksmod­eller, forteller hun.

– Det er viktig å skjele til hva andre land gjør for å få til et inntakssys­tem som i mindre grad bidrar til opphoping av elever med lik bakgrunn. Den danske varianten er derfor noe vi vil studere for å utvide kunnskapsg­runnlaget vårt, sier Thorkildse­n.

– En politisk fallitterk­laering. De danske endringene får derimot ingen støtte fra Høyre-politiker Mathilde Tybring-gjedde.

– Når elever skal begynne på videregåen­de skole etter ti år, bør det vaere faktorer de selv kan påvirke som avgjør hvor de begynner. Ikke bakgrunn, foreldrene­s inntekt eller adresse, sier Tybring-gjedde. Hun sitter i Utdannings­og forsknings­komiteen på Stortinget.

Det vil vaere stigmatise­rende å fordele elever i kategorier basert på foreldrene­s inntekt, mener hun.

– Jeg synes dette er en politisk fallitterk­laering. Jeg mener man heller burde sette inn ekstra ressurser på skoler med større utfordring­er og tilby innførings­fag i norsk og matte til elever med svake karakterer fra ungdomssko­len. Og utvikle forskjelli­ge studielinj­er plassert på ulike skoler som elever vil søke seg til, sier hun.

 ?? Foto: Annika Byrde ?? På Elvebakken videregåen­de skole i Oslo måtte elevene ha 5,6 i gjennomsni­ttlig grunnskole­poeng for å komme inn.
Foto: Annika Byrde På Elvebakken videregåen­de skole i Oslo måtte elevene ha 5,6 i gjennomsni­ttlig grunnskole­poeng for å komme inn.
 ??  ?? Mathilde Tybringgje­dde (H) er skeptisk til det nye systemet for opptak til videregåen­de skole i Danmark.
Mathilde Tybringgje­dde (H) er skeptisk til det nye systemet for opptak til videregåen­de skole i Danmark.
 ??  ?? Skolebyråd i Oslo Inga Marte Thorkildse­n mener det er behov for å endre reglene også i Norge.
Skolebyråd i Oslo Inga Marte Thorkildse­n mener det er behov for å endre reglene også i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway